vineri, 15 iunie 2012

Top 10 alimente nesanatoase pe care le ai in frigider


Alimentele nesanatoase la care ne referin in acest articol nu se refera la cele expirate, ci la o mare grupa de alimente care se vand in cutii foarte frumoase si colorate, cu care ne bombardeaza publicitatea zi de zi si care ne promit minuni. De obicei ele sunt pline de indulcitori artificiali, conservanti nesanatosi si resturi pe care altfel nu le-am manca. Iata 10 din cele mai nesanatoase alimente pe care ai putea sa le ai in frigider...

Daca vrei sa traiesti cat mai sanatos si sa te rupi nitel de ritmul atat de grabit al lumii, cu tot ce inseamna asta, incepe de acasa; priveste bine ce ai in frigider si fa putita curatenie, ne sfatuiesc cei de la foodnetwork.com. Iti prezentam cateva din alimentele nesanatoase de care te-ai putea lipsi cu usurinta.



1. Bauturile racoritoare indulcite sau nu

Bauturile de tipul cola, sucurile asa-zis naturale si cele acidulate au foarte multe calorii. Daca ne uitam pe eticheta si facem un scurt calcul, vom observa ca o sticla de 2,5 litri de pepsi sau cola acopera mai mult de jumatate din necesarul caloric al unei persoane obisnuite; in cazul in care aceasta nu renunta la mancare pentru a nu intra pe surplus, va ajunge supraponderal.



2. Frisca pentru cafea

Pentru multi un moft, pentru cafegiii inraiti o necesitate, frisca pentru cafea este o adevarata bomba calorica, plus ca este dulce, cremoasa si de aceea... da dependenta. Frisca insa nu e frisca adevarata, ci un amestec de ulei de palmier, uleiuri hidrogenate, emulgatori si indulcitori artificiali.



3. Alimente inghetate, pentru prajit

Zilele trecute, in supermarket, o gasca de pustani erau la cumparaturi; in carut, 2 baxuri de bere, 1 bax de cola si 2 pungi mari de cartofi pai inghetati, pentru prajit. Dincolo de faptul ca tot ce luasera este mai scump decat daca si-ar fi facut singuri o limonada sau un castron de cartofi proaspeti, conservantii si aditivii din alimentele de acest fel sunt foarte nesanatosi.



4. Sosuri de salata

Are vreun rost sa strici gustul natural si beneficiile unei salate pregatite in casa prin adaugarea unui sos gata preparat, plin de conservanti si indulcitori, luat de pe raftul unui supermarket? Noi credem ca nu. Maioneza, sosul din iaurt si castraveti si orice alt tip de sos de salata poate fi preparat acasa.



5. Fructe stricate

Daca ai obiceiul sa tii fructele in frigider, verifica din cand in cand compartimentul in cale le pastrezi. E posibil sa se fi stricat sau mucegait, chiar si dupa 4-5 zile. De asemenea, fructele foarte coapte emit un gaz care afecteaza negativ celelalte produse din frigider, facandu-le sa se strice mai repede.



6. Prajituri inghetate

Fie care e vorba de aluaturi pentru fursecuri sau croasante ori de pizza, placinte sau prajituri gata preparate, dar inghetate, toate contin ingrediente foarte procesate si grasimi nesanatoase. Pe cat posibil, pregateste-ti singura aluaturile si prajiturile; vei fi surprinza cat de amuzant poate fi sa iti gatesti mancarea, nu sa o cumperi gata facuta.



7. Preparate din carne procesata

Salamul, parizerul, carnatii sau cremvurstii contin cantitati mari de sodiu si conservanti precum nitratii, grasime si chiar oase macinate. Cel mai bine e sa nu consumi asa ceva.



8. Alimente de tipul low-fat sau no-fat

Majoritatea iaurturilor sau sucurilor care promit ca nu au multe calorii sau grasime, dar totusi au un gust la fel de bun ca al celor obisnuite, sunt indulcite artificial. Citeste bine lista ingredientelor si alege mai degraba un iaurt simplu si mersul pe jos timp de 10 minute, decat un iaurt minune.



9. Iaurturile bogate in fibre

Iaurtul nu contine fibre in mod natural, indiferent de ce spun reclamele. Toate acestea sunt adaosuri artificiale, iar acest tip de alimente nu sunt sanatoase.



10. Produse cu bucati de fructe

Aici intra inghetata, iaurturile si prajiturile despre care vorbeam mai sus. De ce nu sunt bune? Pentru ca fructele nu sunt proaspete si, daca citesti lista de ingrediente, vei descoperi ca nici nu sunt in cantitate mare. In plus, astfel de produse contin multi indulcitori artificiali si conservanti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu