duminică, 17 iunie 2012

7 greseli de evitat la negocierea salariului


Atunci cand iti cauti un job, partea cea mai "neplacuta" a unui interviu poate fi cea in care trebuie sa negociezi salariul. Exista tot felul de temeri: poate ceri prea mult, poate nu ceri destul, si asa mai departe.


Cand vine vorba de negocierea salariului in cadrul unui interviu, este bine sa eviti urmatoarele:

1. Sa te duci nepregatit
La un moment sau altul al interviului, angajatorul te va intreba care este salariul dorit. Daca esti luat pe nepregatite, risti sa iti sabotezi sansele de obtinere a postului. Este important sa iti faci temele inainte de interviu, astfel incat sa nu fi luat prin surprindere.

2. Sa incepi negocierea salariului fara a avea o oferta sigura
Nu are rost sa incerci sa iti negociezi salariul daca nu ai primit o oferta sigura din partea angajatorului. Vei avea mult mai multa putere de negociere dupa ce angajatorul este sigur ca te vrea in echipa.

3. Sa pomenesti salariul dorit in CV sau in scrisoarea de intentie
Unii candidati aleg sa treaca in CV sau in scrisoarea de intentie care este salariul dorit, fara a le fi fost cerut acest lucru. Unii pomenesc chiar si salariile anterioare. Nu are niciun rost sa aduci in discutie salariul in aceasta etapa a procesului de recrutare, acest lucru facandu-ti mai mult rau decat bine.

4. Sa iti motivezi salariul in functie de nevoile personale
Atunci cand trebuie sa negociezi salariul cu viitorul angajator, nu ii pomeni acestuia de problemele tale financiare (rate la banca, copii de crescut, datorii, etc.) Angajatorii te vor plati in functie de un singur criteriu: cat valorezi TU pentru companie.

5. Sa raspunzi prea greu la o oferta salariala
Poti solicita cateva zile pentru a analiza o oferta salariala, insa daca astepti prea mult, risti sa ii transmiti in mod indirect angajatorului ca nu esti foarte entuziasmat de acel job. Iar acesta poate foarte simplu sa ofere postul respectiv altui candidat, care este mai spontan.

6. Sa nu iei in considerare ceilalti factori
Chiar daca ti se ofera un salariu foarte generos, nu trebuie sa uiti de ceilalti factori care vor contribui la bunastarea ta: in ce consta efectiv jobul, cum sunt colegii de munca, care sunt valorile companiei, chiar si cat de mult iti ia sa ajungi la munca. Uneori se merita sa accepti un salariu mai mic, dar sa te duci fericit la munca.

7. Sa nu negociezi
Orice ar fi, trebuie sa negociezi salariul, nu sa accepti prima oferta. Altfel nu vei sti niciodata daca ai fi putut obtine mai mult.

Sursa: AOL Jobs

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu