joi, 14 iunie 2012

O viziune generala asupra omului de azi


O viziune generala asupra omului de azi care se pricepe la toate: de la politica la fotbal intre care si administrarea banilor.
Daca ii spui omului ca-si risipeste banii, se va uita urat! De ce se simte lezat? Omul stie, in adancul sufletului, ca nu-si gestioneaza bine banii si il deranjeaza stramtoarea financiara in care se afla, dar nu e dispus sa recunoasca.

Probabil vi s-a intamplat sa auziti: de vina este situatia economica, guvernul sau orice alt motiv citit in presa sau auzit la TV. In niciun caz, vina nu ii apartine! De ce? Simplu: placerea de a cheltui e mai mare decat impulsul de a-si pune ordine in bugetul propriu. Problema lui nu este, paradoxal, ca face putini bani, ci faptul ca el cheltuie peste posibilitati.

Noi, romanii, suntem latini si am citit ca latinii sunt pasionali 8)si pasionalii simt mai mult decat gandesc. De aceea in cele mai multe cazuri ne conduc sentimentele si emotiile  ;Din dauna gandirii si a deciziei bazata pe exemple. Romanul e inteligent, iar cand nu e inteligent, e istet. Romanul este constient ca poate, dar, totodata, nu se abtine sa fie condus de sentimente cand trebuie sa ia o decizie. Si totul vine de la nevoia de recunoastere personala si sociala, de a arata ca e “cel mai tare din parcare”, chiar si cand nu e cazul. De unde si vorba: “Afara-i vopsit gardul si-nauntru-i leopardul!” Omul se infoaie in pene, dar penele sunt artificiale! Nu precupeteste nicio cheltuiala pentru a crea aceasta iluzie.
Omul isi sacrifica independenta si chiar libertatea pentru a se simti o “persoana importanta”. Arata ca-i bogat cu multiple credite bancare pentru a-si indeplini nevoile emotionale. Cumpara masina mai mare, o casa care ar putea gazdui dublul familiei sale, se imbraca la magazin de fite, petrece unica vacanta in strainatate... Patineaza printre jaloanele ratiunii financiare (care ii spune ca-i va fi greu), devine un aservit al bancilor, dar inchide ochii si ia credit dupa credit.
La inceput, cuprins de sentimentul de fericire si gandind ca situatia va fi buna (nu, ca este buna!), face fata ratelor. Iar daca, chiar, situatia se imbunatateste, ce face? Mai ia un credit pentru o doua masina!  ;D
Acest scenariu se poate repeta, de cateva ori. Dar cum ulciorul nu merge de multe ori la apa, asa si omul se trezeste, la un moment dat, cu bugetul intins la maxim. Este momentul in care lucrurile iau o intorsatura total neplacuta si conform legii lui Muprhy si a gandirii negative, belele continua. Omul trece de la extaz la o forma voalata de agonie pe masura ce veniturile sale financiare se contracta. Presiunile cresc, suferinta creste si sentimentul de fericire se trasforma in frustrare cu final dureros: detronarea de pe piedestal fara a invata ce inseamna, cu adevarat, bogatia!

O mare parte dintre noi avem cate putin din aceasta colectie de comportamente.
Si pentru ca o poveste se termina cu happy end: cand avem maturitatea de a recunoaste existenta unor probleme si cand avem dorinta de a le rezolva, "bate la use un plan simplu de urmat", (dar nu si usor!) prin care se platesc mai usor ratele la banca si care imbunatateste radical situatia financiara.
http://forum.opv.ro/Themes/default/images/ip.gifmemorat
Deciziile sunt importante cand vrei sa o rupi cu trecutul, alegerile sunt esentiale cand vrei sa iti creezi viitorul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu