de
Silviu Marian Banila
la 11 Iun. 2012
|
In multe circumstante, singura modalitate de asigurare a viitorului tau financiar este sa lucrezi pentru tine insuti. Asta crede Scott Gerber, autorul lucrarii controversate Never Get A Real Job. "Acum, mai mult ca niciodata, trebuie sa ai spirit antreprenorial, pentru a dobandi succesul; trebuie sa creezi un job pentru a mentine alt job", spune Gerber. "Cand lucrezi pentru altcineva, pui toate ouale intr-un singur cos. Daca vrei sa iti asiguri viitorul financiar, indiferent de mersul economiei, trebuie sa ai control asupra vietii tale", insista autorul. Esti pregatit sa lasi in urma vechiul job si sa demarezi ceva cu adevarat serios?
1. Revizuieste-ti orgoliul
Nu poti sa construiesti o afacere de succes daca nu iti prioritizezi viata si planurile si daca iti lasi orgoliul sa zburde nestingherit, spune Gerber. Antreprenorii trebuie sa fie increzatori in propriile forte, dar sa tina cont si de alte sfaturi. Orgoliul exagerat poate "ucide" visurile antreprenorilor.
.
2. Ideile tale trebuie sa ramana simple
Daca ideile tale nu sunt simple, atunci esti prost, spune Gerber. Construieste un business practic, nu complex. Creeaza un produs sau serviciu simplu care vinde produsul X consumatorului Y si realizeaza profitul Z.
3. Fii pregatit mereu pentru ce este mai rau
Potrivit lui Gerber, fiecare decizie trebuie gandita la sange; pregateste-ti cazemata pentru ce este mai rau, nu lasa garda jos. Fiecare decizie trebuie insotita de trei alternative, pentru a putea revizui toate aspectele.
4. Lasa originalitatea deoparte
Foarte multi antreprenori vor sa reinventeze roata sau apa calda, dar aceasta roata ii calca pe picioare sau nimeresc sub un dus de apa fierbinte. Concentrati-va asupra unei idei de afaceri deja existente, care poate fi imbunatatita. Utilizati creativitatea pentru a promova o idee banala.
5. Asigura-te ca afacerea ta nu este o groapa fara fund
O afacere trebuie sa fie eficienta din punct de vedere al finantelor tale, spune Gerber. Pentru antreprenorii stramtorati la buzunare, Gerber propune demararea unui business cu cheltuieli minime. Ideile tale trebuie sa genereze bani, nu invers.
6. Fii frugal
Schimba modul in care cheltuiesti banii. Descopera diferentele dintre cheltuielile euforice si necesitatea unor investitii.
7. Nu te asocia cu oricine vine in cale
Nu te lasa sedus de parteneriate deja fumate. Asigura-te ca esti compatibil cu partenerul tau de business. S-ar putea ca prietenul tau sa para cel mai bun partener de afaceri, dar ce faci, daca vei descoperi ca sta degeaba si nu se implica in generarea de venituri? Gandeste totul in termeni materiali.
8. Arunca planul de afaceri la gunoi
Gerber este fanul planurilor de afaceri de un paragraf. Orice "roman" este inutil. Un plan traditional este de preferat. Planificarea afacerilor NU genereaza bani. Afacerea da. Gerber prefera un paragraf sub forma intrebari/raspuns in locul unui plan de afaceri de 95 de pagini, care ar necesita 6 luni de munca. Nu folosi programe de calculator, nu ii asculta pe experti, ei spun prostii. Organizeaza-ti propriile ganduri, ne sfatuieste Gerber.
9. Telefoanele nu suna de nebune
Gerber spune ca trebuie sa ne promovam afacerea in moduri noi si creative. Vinde-ti marfa fara sa semeni cu un vanzator de masini uzate. Alatura-te unor grupuri, unor retele si gandeste diferit fata de antreprenorii prezenti.
10. Nu incerca sa iti validezi studiile
Multi oameni se viseaza proprii sefi, cu un program propriu. Potrivit lui Gerber, visul este posibil de realizat. Copiii ar trebui sa demareze afaceri chiar din facultate. Se afla la nivelul la care pot schimba lumea. Construiti-va propriul viitor financiar. Chiar si pentru cei care lucreaza in mod traditional, nu este niciodata prea tarziu sa inceapa o afacere. "Priviti in jur, cum puneti toate ouale intr-un singur cos, pe care NU il detineti, NU este al vostru", spune Gerber.
sursa foto: flickr, lynnlin
Autor: Silviu Marian Banil
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu