miercuri, 13 iunie 2012

10 povești de succes menite să vă inspire


Unii dintre miliardarii de top au pornit de jos, uneori de pe stradă, și au reușit să clădească imperii financiare. Iată un top, realizat de Business Insider, al unor asemenea povești reale, care dovedesc că orice este posibil dacă îți dorești cu adevărat.
1. Oprah Winfrey și-a petrecut primii  ani din viață cu bunica ei, purtând rochii făcute din saci de cartofi. La 13 ani, după ce a fost abuzată sexual de doi membri ai propriei familii și de un prieten de familie, a fugit de acasă, iar la 14 ani a născut un băiețel care nu a supraviețuit. Viața lui Oprah a început să se schimbe după ce s-a mutat la tatăl ei. A obținut o bursă la un liceu, a câștigat un concurs de frumusețe în timpul căruia a fost descoperită de un post de radio… iar restul e istorie. Numele Oprah a devenit un imperiu care potrivit Forbes valorează 2,7 miliarde de dolari.
2. Înainte să fie fondatorul Wal-Mart, Sam Walton a muls vaci și a vândut ziare. Familia lui Walton avea o fermă în Oklahoma în timpul Marii Crize. Sam își ajuta familia, mulgea vaci și livra lapte clienților. De asemenea, livra ziare și făcea abonamente pentru diverse reviste.  La vârsta de 26 de ani conducea diferite magazine după ce studiase economia la Universitatea din Missouri. Cu 5000 de dolari câștigați din armată și un împrumut de 20.000 de dolari de la socrul său a cumpărat un magazin general în Arkansas. A extins lanțul de magazine și ulterior a fondat Wal-Mart și Clubul lui Sam. A murit în 1992, lăsând moștenire compania soției și copiilor săi.
3. La începutul anilor 1990, J.K. Rowling era proaspăt divorțată, șomeră și cu un copil. Primele cărți din seria Harry Potter le-e scris în cafenele, în timp ce își plimba fetița ca să doarmă.  Franciza “Harry Potter” a devenit un success la nivel mondial, iar averea lui J.K. Rowling este estimată la un miliard de dolari.
4. Richard Desmond a fost crescut de mama sa, cei doi locuind deasupra unui garaj. La 14 ani a renunțat la școală intenționând să devină baterist și a lucrat ca CTC-ist la o fabrică de confecții pentru a-și câștiga existența. Deși nu a reușit să facă avere de pe urma talentului său muzical, ulterior și-a deschis propriile magazine de discuri. Apoi Desmond a publicat prima revistă -  International Musician and Recording World. Imperiul de publicații al lui Desmond avea să se extindă cu reviste ca versiunile britanice ale Penthouse și Ok! Acum are publicații în toată lumea și este implicat în acțiuni de caritate.
5. Roman Abramovich a fost crescut de unchiul și bunica sa după ce ambii săi părinți au murit când el avea doar 4 ani. Abramovich a clădit totul pornind de la un cadou de nuntă. A renunțat la studii pentru a-și urma înclinațiile antreprenoriale, care la început au constat în vânzarea de rațe de plastic pentru copii într-un apartament din Moscova.  În 1995 a reușit să preia gigantul petrolier Sibneft. A continuat să își transforme investițiile în achiziții mai mari, în industria de  aluminiu. De-a lungul anilor, lui Abramovich i s-au adus diferite acuzații, printre care mituirea de politicieni și plata unor taxe de protecție pentru a domina afacerile cu aluminiu. Miliardarul deține acum o mulțime de lucruri de lux, printre care cel mai mare yaht privat din lume.
6. Ingvar Kamprad s-a născut și a crescut la o fermă, într-un sat din Suedia. Tot timpul însă a avut înclinații pentru afaceri, prima dintre acestea constând în achiziția de chibrituri engros din Stockholm pe care le vindea în sat. Ulterior s-a extins și la alte mărfuri, pește, decorațiuni de Crăciun și stilouri. Kamprad n-a fost satisfăcut însă de afacerile mici și, cu banii pe care i-a primit de la tatăl său (recompensă pentru notele bune de la școală)  a pornit o afacere de vânzări prin poștă care s-a transformat în compania pe care astăzi o știm cu toții sub numele de IKEA. Mobila a devenit cel mai vândut produs, iar Kamprad a recurs la micii producători locali pentru a putea oferi prețuri mici. Averea sa, cândva și mai mare, se ridică acum la uimitoarea sumă de 6 miliarde de dolari.
7. Kirk Kerkorian, care a învățat engleza pe stradă, a renunțat la școală în clasa a 8-a pentru a se face boxer. Familia sa, victimă a Marii Crize, avea nevoie de ajutor astfel încât Kirk a fost nevoit să găsească resurse pentru susținerea acesteia. A devenit pilot în Royal Air Force, în cel de-Al Doilea Război Mondial, cu banii strânși intrând în afaceri imobiliare. Acum  este un magnat imobiliar in Las Vegas, unde deține mai multe hoteluri și cazinouri, iar averea sa este de 16 miliarde de dolari.
8. Howard Schultz a crescut în suburbiile rău famate ale Brooklynului, iar acum conduce Starbucks. Tot timpul și-a dorit să își depășească condiția și stilul de viață oferit de slujba de șofer de tir a tatălui său. Fiind farte bun la sport, a câștigat o bursă la Universitatea din Michigan. După absolvire, cu o diplomă în comunicații, Schultz a lucrat o perioadă pentru Xerox, timp în care a descoperit o cafenea Starbucks. Îndrăgostit de cafea, a plecat de la Xerox în 1987 pentru a deveni directorul executiv al cafenelei. Dacă a pornit cu un lanț de 60 de cafenele, Starbucks are acum 16.000 în toată lumea, asigurându-i lui Scultz o avere de 1,1 miliarde de dolari.
9. Guy Laliberte, de origine canadiana, si-a inceput cariera de circar pe stradă: cânta la acordeon, mergea pe cioburi și înghițea flcări. A dat lovitura aducând o trupă de succes din Quebec la Los Angeles, la Festivalul Artelor din 1987. Lucrurile au mers foarte bine pentru trupa de circ, aceasta ajungând ulterior în Las Vegas unde a devenit cunoscută în toată lumea sub numele de Cirque du Soleil. Astăzi, Laliberte este directorul circului, joacă poker profesionist și a călătorit în spațiu, iar averea sa se ridică la 2,5 miliarde de dolari.
10. Leonardo Del Vecchio a fost unul dintre cei 5 frați care nu au putut fi întreținuți de mama sa văduvă. A crescut într-un orfelinat și s-a angajat într-o fabrică de componente auto și rame pentru ochelari, unde și-a pierdut într-un accident și o falangă de la un deget. La 23 de ani, și-a deschis propria afacere de rame de ochelari care astăzi a devenit cel mai mare producator de ochelari. Luxottica produce branduri ca Ray-Ban și Oakley, cu peste 6.000 de magazine Sunglass Hut și LensCrafters. Averea lui este estimată la 10 miliarde de dolari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu