duminică, 17 iunie 2012

Popularitatea rochiei albe de mireasă a început abia în secolul al 19-lea


Dacă vorbim despre nuntă, gândul ne duce imediat la o rochie de mireasă albă şi lungă, însă lucrurile nu au stat întotdeauna aşa. Rochia de mireasă, aşa cum o ştim noi, e o invenţie modernă a secolului al 19-lea. Popularitatea ei debutează la nunta reginei Victoria a Marii Britanii cu prinţul Albert de Saxa-Coburg, pe 10 februaria 1840. La nuntă, regina a purtat o rochie albă, lungă, iar pozele care au apărut în ziare cu cei doi miri au impresionat publicul, de aceea rochia albă a început să fie preferata mireselor din clasele sociale bogate în lumea întreagă.
O altă regină, Maria a Scoţiei, a purtat la nunta cu un rege al Franţei o rochie albă, însă în secolul 16 alegerea ei vestimentară nu a fost bine primită în Franţa, unde albul era considerată culoarea pentru doliu. În evul mediu, culoarea albastră era favorita mireselor, pentru că era culoarea cu care biserica o reprezenta îmbrăcată pe Fecioara Maria, albastrul simbolizând puritate şi iubire.
Înainte de 1840, rochiile de mireasă aveau diverse culori, dar mai important era materialul din care era confecţionată rochia, pentru că oferea informaţii despre bogăţia familiei. În perioada contemporană a erei mediatice, 3 rochii de mireasă au stârnit curiozitatea lumii întregi: rochia lui Grace Kelly la nunta cu prinţul de Monaco, cea a Dianei Spencer la nunta cu prinţul Charles şi cea a lui Kate Midleton la mariajul cu prinţul William.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu