miercuri, 13 iunie 2012

De ce iti e greu sa te schimbi?!


Schimbare, criza... in ultimul timp asta e un cuvant la moda. Oricum, devine enervant, prin repetare isi pierde sensul si te saturi de el. De aceea iti propun sa privesti dincolo de el, sa reflectezi asupra ce inseamna el in viata ta si a celor apropiati sau chiar in relatie cu specializarea profesionala si formarea(invatarea) continua a adultului, sau mai simplu spus, experienta de viata, acumulata - si nu degeaba...
Reflectand asupra unora dintre dificultati, cand este vorba de transformare sau schimbare, este interesant sa vedem ce se intampla, ce faciliteaza schimbarea, ce favorizeaza adaptarea, invatarea a noi modalitati de comunicare, noi comportamente, atitudini, orice...

Iti propun, deci, sa te gandesti la ce anume incurajeaza, stimuleaza si sprijina asimilarea de noi cunostinte.
Sau, atunci cand exista dificultati, cum putem noi, ca traineri, adulti, parinti sau prieteni, sa-i ajutam pe ceilalti, sa gaseasca modalitati creative de a se confrunta cu dificultatile si sa invete din acestea?

Un model pe care eu l-am considerat ca fiind util, si deseori il prezint pe scurt, desi se poate face o zi de seminar pe aceasta tematica, este cel al celor 4 stadii sau trepte de „competenta”...( Robinson 1974)

Aici o sa-ti prezint o perspectiva mai aprofundata a lui, sau, mai bine zis, o fateta.

Prima treapta porneste de la incompetenta inconstienta - nu stii ca nu stii(esti inconstient, adica nici macar nu iti dai seama ca nu stii).

Apoi te confrunti cu o idee noua, cu o deprindere/abilitate noua, situatie noua care iti cere sa gandeasti, sa actionezi in mod diferit, si devii un incompetent constient(a doua-a treapta).
Acesta poate fi un stadiu foarte inconfortabil pentru ca te simti lipsit de abilitati/deprinderi si te simti inadecvat ca si individ. Pentru a indeparta disconfortul, vei fi nevoit /va trebui sa incerci noi strategii, noi modalitati de gandire, de a fi si de a actiona.

Adica, tu, dupa atatia ani de ....viata ..... sa mai trebuiasca sa faci ceva diferit, nou, ceva pe care nu te simti sigur.... O alta piedica ce apare este imaginea de sine. Ti-ai format si ai format o impresie despre tine, despre cine esti - cand esti in mediul tau .... totul e bine, inclusiv rolul, imaginea ta, e clara dar, cand iesi putin din mediu in care totul e sub control, .... deci cand iesi din cadru chiar si pentru o iesire in natura sau intr-un loc nou, constructia se destrama ... trebuie sa faci fata situatiilor pentru care nu ai raspunsuri si automatisme...

Acest lucru poate fi in mod deosebit inconfortabil daca tu ajungi deja la „a cere sfaturi" si vrei sa ti se confirme ca ceea ce faci este corect si asta se intampla si la lucru - te duci sa intrebi, deseori doar pentru a ti se confirma ceea ce vrei sa auzi ...

Pentru a depasi acest disconfort e important sa stii ca poti sa iti permiti sa te joci , sa nu iti pese de ce zic ceilalti , desigur ca sunt si cazuri speciale, dar daca vrei cu adevarat sa fii tu insuti, sa savurezi noi lucruri, e nevoie sa fii deschis, sa fii ca un copil, curios, gata sa imiti , sa testezi. Cine ia viata prea in serios o distorsioneaza si are un aer cam crispat cand e vorba sa se adapteze sau sa invete lucruri noi.

Se intampla sa nu accepti ca si tu mai ai ceva de invatat, adica a accepta te pune intr-o stare de modestie si te pune in postura de elev.....

Daca vrei sa ii ajuti pe altii este nevoie de un feed-back sensibil care sa-i ajute sa identifice abilitatile pe care le au, precum si lipsa unora dintre ele, mai ales ca deseori e vorba de roluri, de mandrie, de faptul ca ceva nou presupune iesirea din zona de confort si sa pui "osul la treaba". De asemenea, schimbarea atrage dupa sine modificarea intregului sistem si implica un consum mare de energie.
Daca insa motivatia si sprijinul sunt suficient de puternice, vei face eforturi, vei invata si devii competent constient.

Pentru unii acesta este un alt stadiu inconfortabil pentru ca este nenatural, cumva "artificial", incongruent si esti in postura de a te dezobisnui de unele dintre vechile metode.

Cei care invata, incep sa recunoasca, sa-si dea seama in ce directie vor sa devina competenti. Pentru altii acesta este un stadiu foarte interesant de a perfectiona o noua abilitate sau noi cunostinte.
Daca vor continua sa exerseze, treptat, noile metode de a fi si de a face, le devin familiare si astfel devin competenti in mod inconstient si dezvolta, devine integrata noua abilitate.
Acest ciclu va continua cu fiecare noua abilitate prezentata, atat vreme cat persoana este suficient de flexibila si creativa, deschisa si curioasa pentru a se adapta mediului inconjurator in permanenta schimbare. Vorba lui Einstein:
"Singurul lucru constant din univers e schimbarea..."

Fii asadar tu insuti, foloseste si defineste-ti propriul stil, propria voce...nu te opri din schimbari, din evolutie!

Va urez Schimbare constienta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu