marți, 26 iunie 2012

De ce MLM?


De-a lungul anilor au existat multi autori care au scris despre Multi Level Marketing (MLM)/Network Marketing atat din interiorul sistemului cat si din exteriorul acestuia. Un exemplu foarte bun este antreprenorul si guru-ul in educatie financiara: Robert T. Kiyosaki. Desi el nu activeaza intr-o afacere MLM/Network Marketing, el este un suporter puternic al acestei industri, datorita potentialului si a influenta pe care aceast sistem il are.

Kyosaki explica de ce aceasta industrie prezinta cele mai mari sanse de reusita pentru oricine doreste sa-si inceapa propria afacere. Afirmatia sa este argumentata de faptul că modelul utilizat în MLM este similar cu o formula de franciza, ce poate produce rezultate satisfacatoare daca exista dedicatia necesara.

Pentru a evalua in continuare o afacere de tip MLM, este o idee buna sa ne gandim la ceea ce presupune demararea unei Afaceri Traditionale. De exemplu, care ar fi probabil prima cerinta? Daca ne gandim la bani, avem perfecta dreptate.

Si daca nu avem destui bani pentru a demara o afacere traditionala, va trebui probabil sa gasim o banca dispusa sa ne imprumute cu un credit. Inainte de a decide sa ne crediteze, banca ne va cere sa-i demonstram faptul ca ideea noastra de afaceri este una buna cu sanse foarte mari de reusita. Prezentarea planului nostru de afaceri bancii ne-ar putea costa chiar mai multi bani daca am decis sa apelam la o companie specializata ce ofera servicii profesionale pentru a ne ajuta la realizarea planului de afaceri. Deci, inainte de ai profitat de ceva, am cheltuit deja timp si bani pentru a ne mari sansele de a obtine bani pentru afacerea dorita.

Odata ce am facut rost de bani, vom avea nevoie pentru inceput de un spatiu de lucru intr-o cladire unde sa ne deschidem biroul, ceea ce inseamna ca va trebui sa semnam un contract de inchiriere si sa platim chiria proprietarului in avans pentru cel putin o luna sau doua. In continuare urmeaza niste cheltuieli de cel putin cateva mii de euro pentru mobilarea biroului cu mobila si echipamentul necesar desfasurarii activitatii. Aceasta cheltuiala ar putea varia de la sute la cateva mii de euro, in funcţie de tipul de afacere pe care ne decidem sa-l facem.

Cheltuielile nu se termina aici pentru ca trebuiesc platite asigurarile necesare, taxele, publicitatea si taxele legale datorate statului. Vom descoperi probabil la final, ca a trebuit sa platim pentru mult mai multe lucruri decat ne-am gandit cand am calculat cheltuiala initial necesara demararii afacerii.

Pe langa aspectul costului ridicat, timpul investit este un alt aspect care vine o data cu detinerea propriei afaceri. Marea majoritate a antreprenorilor implica in medie 60-80 de ore pe saptamana in propria lor afacere. De aceea este foarte probabil sa luam decizia de a angaja inca o persoana pentru a ne ajuta la diminuarea incarcariil. Acest lucru ar putea fi mai mult o durere de cap, deoarece nefiind afacarea lor, angajatii considera de foarte multe ori ca acesta este doar serviciul lor si astfel ei nu vor avea motivatia de a lucra la fel de mult si bine ca noi. Si totodata vom fi nevoiti in continuare sa le tinem locul atunci cand acestia sunt bolnavi, intarzie sau in concediu.

Un alt dezavantaj al unei afaceri ce foloseste metodele marketingului traditional este dat si de factorii externi, cum ar fi: clientii care refuza sa plateasca, concurenta, reglementarile guvernamentale, si planuri de modificare a circulatiei in oras ... etc Oricare dintre acestea au potentialul de a ne scoate din afacere in orice moment. O statistica oficiala arata ca in primii cinci ani de existenta, 90% dintre antreprenori iau decizia de a renunta la afacerile lor. Aceasta statistica este una infricosatore cand ne gandim ca am putea investi mii sau chiar zeci de mii de euro, pe care i-am putea pierde cu o asemenea usurinta...

Pe de alta parte, o afacere de tip Multi Level Marketing/Network Marketing are cerinte mult mai putine. Pentru inceput, investitia initiala este de obicei mica, sub 500 de euro. Pentru ca putem lucra de la domiciliu, nu vom avea nevoie sa inchiriam spatiu pentru birou. Putem uita de costurile pentru asigurari suplimentare, taxele legale sau cheltuielile cu firma de servicii profesionale. De aceste lucruri se va ocupa orice companie MLM respectabila.

Un alt avantaj important oferit de sistemul MLM este ca putem decide singuri unde, cand si cat lucram. Un alt aspect bun il reprezinta parghiile pe care acest sistem le ofera. Persoanele pe care le sponsorizam in afacerea noastra vor avea fiecare propria lor afacere. Acest lucru înseamna ca acesti oameni nu sunt angajatii nostri si ca vor fi motivati sa-si construiasca o proprie afacere de succes. Astfel daca vrem putem construi o retea de distribuitori independenti in toate partile lumii.

In concluzie, Multi Level Marketing-ul s-ar putea sa nu fie oprtunitatea "perfecta" de afaceri pentru tine. De fapt, nimic nu este perfect. Cu toate acestea, prin evaluarea corecta a Metwork Marketing-ului, este foarte usor sa ne dam seama de ce unii dintre noi il prefera de zeci de ani de zile in detrimentul afacerilor ce se bazeaza pe metodele de Marketing Traditional.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu