miercuri, 27 iunie 2012

Eruptia vulcanului Etna, vazuta de pe Statia Spatiala Internationala


Mitologia greaca plaseaza forjele lui Hefaistos sub muntele Etna si daca privim din acest unghi faptul ca Etna este unul dintre cei mai activi vulcani de pe Pamant inseamna ca zeii au treaba in continuare iar legendele Olimpului sunt mai mult decat istorisiri. In aceeasi mitologie regasim povestea monstrului Typhon, cel care avea o suta de capete si serpi pe trup, ingropat de catre Zeus sub muntele Etna pentru razvratire impotriva zeilor, Typhon chiar invingandu-l pe zeul cerului intr-o prima confruntare.
Poate asa se explica nervozitatea vulcanului din insula italiana Sicilia, primele eruptii presupunandu-se ca au avut loc cu o jumatate de milion de ani in urma, dovezi provenind si de acum 300.000 de ani si de acum 170.000 ori 15.000 de ani. Ba acum 8.000 de ani se presupune ca a generat si un imens val tsunami in Mediterana, pentru ca istoria recenta sa consemneze eruptii in fiecare an din 2001 pana in 2008 si din nou in ianuarie 2012. Cu toate acestea lumea continua sa traiasca in preajma vulcanului, pamantul bogat in nutrienti fiind excelent pentru agricultura, vinificatie si livezi cu pomi fructuferi.
Iata in fotografia de mai jos imaginea unei eruptii a vulcanului Etna, surprinsa de pe Statia Spatiala Internationala in timp ce survola Sicilia chiar in timpul eruptiei. Click pe imagine pt fotografia intreaga.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu