vineri, 11 mai 2012

Zece sfaturi de economisire a banilor


Pentru a vedea exact pe ce iti cheltui banii si pentru a avea grija de bugetul familiei ia in calcul cateva sfaturi care te vor ajuta sa iti organizeze mai bine cheltuielile.

1. Liste de cumparaturi
Daca iti faci o lista de cumparaturi inainte de a merge la piata vei vedea ca intotdeauna vei iesi mai ieftin decat daca nu o faci – doar asigura-te ca nu te abati de la lista! Te va opri de la cumpararea unor lucruri inutile.
2. Vizeaza magazinele cu oferte
Cand faci cumparaturi, daca vezi ceva ce cumpari in mod regulat la oferta, de ce sa nu cumperi mai multi si pentru datile viitoare? Doar pentru ca ceva este la ofera doua la pret de una in aceasta luna, nu inseamna ca va fi si luna viitoare, deci cumpara cateva si pentru lunile urmatoare. Vei economisi mai multi ban pe termen lung si vei avea o multime de produse pe viitor.
3. Fa schimb de jucarii cu alte familii
Fa un schimb de jucarii cu prietenii vostrii, astfel incat copiii sa obtina niste jucarii noi, interesante, fara nicio cheltuiala in plus. Acelasi lucru se poate spune sei despre jocurile video, atunci cand sunt un pic mai mari.
4. Convinge copiii sa te ajute la gatit
Nu numai ca le vei oferi divertisment gratuit dar iti vor fi si de ajutor. Cauta si alte moduri inteligente pentru a te distra cu copii tai gratuit.
5. Cumpara haine pentru scoala de la supermarket
Conducerea scolii iti poate recomanda un dealer special pentru uniforma scolara, dar, de asemenea, merita sa te uiti dupa aceste lucruri si cand faci cumparaturile pentru mancare. Elementele de baza ale uniformei scolare precum camasi albe si pantaloni gri pot fi mai ieftine in supermarketuri.
6. Plateste-ti datoriile in fiecare luna
Daca folosesti un card de credit, nu cheltui mai mult decat iti poti permite sa restitui in fiecare luna – altfel vei ajunge sa platesti mai multe taxe. Asigura-te ca obtii mereu cele mai bune oferte pentru un card de credit – de obicei banca iti ofera foarte mult la inceput si apoi din ce in ce mai putin, asa ca poti schimba cardurile la cateva luni pentru a profita de aceste oferte introductive.
7. Stinge lumina
Fa-ti un obicei din a inchide lumina cand parasesti camera – si foloseste becuri de economisire a energiei electrice. Se spune ca becurile fluorescente compacte au un consumul de energie de doua-trei mai mic decat becurile incandescente standard, chiar si pana de 10 ori mai mic.
8. Verifica-ti bugetul
Aseaza-te langa partenerul tau si ia un calculator. Calculati cati bani vin si cheltuiti in fiecare luna – cat cheltui pe produse alimentare, pe divertisment, haine sau tratamente pentru copii. Daca ramai la bugetul tau vei vedea o mare diferenta in finantele voastre.
9. Fa pachete pentru pranz
De ce sa nu iti iei pranzul la pachet, mai degraba decat sa mananci in oras sau sa-ti cumperi? Daca iti cumperi mancare in fiecare zi pentru pranz, ai putea economisi mai mult de 100 de lei pe saptamana. Poti face acelasi lucru si cu pachetul copiilor pentru a iesi mai mai ieftin.
10. Cumpar mai mult si congeleaza
Cand iti faci cumparaturile saptamanale, cumpara pachete mai mari de alimente proaspete (cum ar fi carnea) si pune la congelator de ce nu ai nevoie. Cu pachetele mai mari vei economi mai multi bani, raportul cantitate-pret fiind favorabil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu