vineri, 18 mai 2012

Telefonul mobil.Știați că…


Mai toata lumea are in buzunar un telefon mobil, altii chiar doua sau trei, dar ce stii de fapt despre telefonul mobil? old-mobile-phone
Prima generatie de telefoane mobile (AMPS si NMT) a aparut in Japonia, in anul 1979. Dupa 12 ani, in 1991, apare generatia a doua de echipamente de telefonie mobila (GSM, CDMA si TDMA) , in Finlanda (de unde provine si Nokia, renumitul producator de telefoane mobile). Actuala generatie, a treia (3G), a aparut tot in Japonia in anul 2001. Ea include tehnologiile UMTS, CDMA2000 EV-DO si TD-SCDMA (aceasta din urma, un proiect chinez).

Transmitatorul incorporat in telefonul mobil poate transmite informatii catre antenele terestre la o distanta de maxim 13 kilometri. Pentru majoritatea telefonelor mobile, raza de actiune este situata intre valorile 8-13 kilometri.
Denumirea populara de “telefon celular” este data de forma structurii din care este alcatuita o retea de telefonie mobila. Transmitatoarele GSM sunt asezate in forma de fagure, fiecare acoperind o portiune de cativa kilometri in jurul sau.
In tarile civilizate, mai ales in orasele si zonele cu potential turistic, releele GSM (antenele) sunt camuflate, luand forme diverse, in functie de elementele mediului inconjurator. In acest mod, functionarea infrastructurii mobile este posibila fara a dauna peisajului.
Producatorul finlandez de telefoane mobile Nokia detine o cota de piata de aproximativ 40%. El este urmat la o distanta apreciabila de Samsung si Motorola, ambele cu 14% din  piata. Primii cinci producatori de telefoane mobile (Nokia, Samsung, Motorola, Sony Ericsson si LG) detin impreuna peste 80% din piata.
Primul mesaj text scurt (SMS) a fost trimis in 1992, de la un calculator catre un telefon, in Marea Britanie. Primul mesaj scris de la telefon la telefon a fost trimis un an mai tarziu, in Finlanda.
i-Mode, primul serviciu de internet mobil aparut, realizeaza, in acest moment, venituri comparabile cu cele ale companiei Google. i-Mode a fost lansat in 1999 de catre operatorul nipon de telefonie mobila NTT DoCoMo.
Primul serviciu online care oferea utilizatorilor tonuri de apel (ringtones) pentru descarcare contra-cost a aparut in Finlanda, in 1998.
Primele plati prin SMS au fost realizate 1998. Atunci, doua automate stradale de sucuri au fost modificate pentru a accepta plata prin SMS.
In Estonia, singura modalitate de plata acceptata pentru taxele de parcare este cea prin intermediul telefonului via SMS. Aceasta prevedere a fost impusa de autoritati pentru a descuraja infractionalitatea din jurul taxelor ilegale de parcare, practicate de diferiti indivizi.
Serviciul de mesaje scurte (SMS) a gasit adepti printre 74% din totalul utilizatorilor de telefonie mobila. Se estimeaza ca, in medie, se trimit 2.4 mesaje SMS de catre fiecare utilizator, pe zi.
In Europa, cele mai multe abonamente raportate la numarul de locuitori se gasesc in Luxemburg. Astfel, conform Eurostat, luxemburghezii au 156 de abonamente la telefonia mobila pentru fiecare 100 de locuitori. Surprinzator, rata de penetrare a telefoniei mobile este foarte scazuta in SUA in raport cu celelalte tari dezvoltate: doar 85%.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu