Colesterol.Știați că…
De ani de zile, nutritionistii
avertizeaza ca orice carne fripta la gratar produce substante cancerigene, atat
prin arderea grasimilor care se scurg din carne si care imbiba friptura, cat si
prin arderea carbunelui. De cand clima a luat-o razna si vara este doar o
succesiune de furtuni si canicule, friptura la gratar, in aer liber, pare a fi
singura scapare pe care o gasesc orasenii pentru weekend.
Insa clasica friptura la gratar
devine cu atat mai periculoasa pentru sanatate pe o astfel de vreme, cand
organismul este slabit de efortul adaptarii la temperaturile capricioase.
Nutritionistii americani au descoperit opt reguli care reduc sau elimina de-a
dreptul riscul imbolnavirii de cancer dintr-o “banala” friptura la gratar.
1. Lasati carnea peste noapte in sos
marinat, obtinut din zeama de lamaie, putin ulei de masline si usturoi. Acest
sos impiedica in proportie de 90% sa se formeze substantele cancerigne, iar
carnea fripta are un gust mult mai bun.
2. Bucatile mai mici de carne se
frig mai repede si nu mai au timp sa elibereze substantele toxice, asa ca se
recomanda frigaruile, care alterneaza bucatelele de carne cu felii de rosii,
ceapa, ardei, usturoi.
3. Cu cat carnea sta mai putin
deasupra gratarului, cu atat se impiedica eliberarea substantelor chimice
toxice. Daca se baga carnea intai la cuptor si se lasa pana dispare sangele,
apoi se pune pe gratar, nu se mai formeaza substantele cancerigene.
4. Puneti o folie de aluminiu
alimentar pe gratar. Grasimea nu mai are contact direct cu flacara, nu se mai
formeaza substantele toxice si gratarul se curata foarte usor, fara sa ramana
pe grile bucatele de carne de la fripturile anterioare, care si ele sunt
daunatoare.
5. Folositi gratare bombate,
compacte, cu scurgerea grasimilor in santulete in care se pune apa.
6. Carnea se frige fara risc de
imbolnavire daca sursa de caldura vine din lateral, cum se pregateste saorma.
Sau, dupa model autohton, din vremuri stravechi: intre sursa de foc si carnea
de pe rotisor se pune un recipient cu apa in care se scurge grasimea.
7. Carnea de pui se frige cu
pielita, apoi aceasta se scoate. Carnea de porc trebuie curatata de grasime; nu
se va usca daca este lasata cat trebuie. Pestele, daca este lasat de cu seara
in sos marinat, nu mai trebuie tinut decat foarte putin deasupra gratarului.
8. Legumele la gratar nu formeaza
substante cancerigene. Se poate face un pat de legume si chiar fructe (pere, de
exemplu) pe gratar, peste care se pune carnea marinata sau precoapta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu