luni, 14 mai 2012

10 sfaturi pentru economisirea apei


Posted by admin on Apr 19, 2012 in Sfaturi Utile | 1 comment
Exista nenumarate cai de a evita pierderile inutile de apa si de a economisi bani prin plati mai mici la facturi. In randurile urmatoare vei descoperi solutii la care poate nici nu te-ai gandit.
De cele mai multe ori, ne plangem ca platim facturi prea mari la gaz, apa, electricitate etc., dar de cate ori am stat si am analizat cat consumam efectiv si cat reprezinta pierderi? Aproape zilnic lasam apa sa curga in timp ce ne spalam pe dinti sau lumina aprinsa in toata casa, desi stam intr-o singura camera. Ar fi intelept ca macar in vremurile astea de criza, cand fiecare ban conteaza, sa limitam consumul de apa. Cum?
sfaturi pentru economisirea apei
1. Nu lasa robinetul deschis in timp ce te speli pe dinti sau pe maini. Daca-ti spunem ca un robinet lasat deschis timp de o ora poate consuma pana la o tona de apa, nu-i asa ca vei fi mai motivat sa-ti schimbi comportamentul?
2. Schimba capatul de dus, daca acesta este vechi si are orificiile largi. Un astfel de model nu are presiunea potrivita, ceea ce inseamna ca trebuie sa deschizi robinetul de apa pana la limita maxima, consumand astfel o cantitate de apa mai mare decat ai nevoie.
3. Instaleaza un dispozitiv (care este asemanator unei site) la robinetele de la baie si bucatarie. Acesta introduce in jetul de apa bule de aer care scad consumul de apa cu 20%. Nu-ti fie teama! Diferenta nu se simte la debit.
4. Alege robinete cu senzor care micsoreaza consumul de apa cu pana la 70%. E adevarat ca sunt mai scumpe, dar pe termen lung se dovedesc mai avantajoase.
5. Inlocuieste cat mai repede robinetele defecte, pentru a evita pierderile inutile de apa. Orice robinet stricat, care picura, consuma in medie 17 litri de apa in 24 de ore.
6. Incarca la maximum masina de spalat rufe. Spaland mai multe haine in acelasi timp, economisesti energie si apa.
7. Foloseste o alta tehnica de spalare a vaselor. Cand le speli continuu, utilizezi multa apa. De exemplu, alege o chiuveta cu doua compartimente dotate cu dopuri etanse. Aseaza toate vasele murdare intr-unul dintre compartimente, umple-l cu apa si detergent si lasa-le sa se inmoaie timp de o ora, dupa care clateste-le. Rezultatul: economisesti simultan apa si timp.
8. Spala vasele imediat ce s-au murdarit! Astfel, vei consuma mai putina apa si, in plus, iti vei usura munca.
9. Cumpara o masina de spalat vase, in cazul in care familia ta este numeroasa si trebuie sa speli o cantitate mai mare de vase. Stiai ca, spaland vasele cu masina, poti economisi peste 7000 de litri de apa intr-un an?
10. Fa dus in locul unei bai in cada! De fiecare data cand faci baie in cada consumi 350 de litri, spre deosebire de un dus care presupune un consum de numai 160 de litri. Daca toti membrii familiei tale ar face un dus rapid in loc sa-si umple cada, calculeaza cati litri de apa ai economisi lunar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu