marți, 8 mai 2012

Cel mai placut tratament: terapia prin ras


Amuzamentul reprezinta o stare placuta pentru fiecare si totodata un mijloc de protectie si tratament. Rasul si surasul reprezinta un bun mijloc de relaxare si totodata de eliminare a unor tensiuni launtrice.
Se estimeaza ca un copil rade de 40 de ori pe zi in medie, pe cand un adult zambeste mult mai putin. Se pare ca stresul zilnic, grija zilei de maine, serviciul si o serie larga de probleme ce se instaleaza incet-incet in viata unui om se reflecta in starea de optimism si veselie a adultului, acesta devenind mai serios, mai sobru sau chiar avand stari depresive. Din pacate lipsa din ce in ce mai mare a rasului din viata unui om se reflecta in starea de sanatate a acestuia, caci s-a dovedit ca rasul protejeaza de anumite boli si elimina eficient stresul, incetinind procesul de imbatranire.
Cum a aparut terapia prin ras
“Parintele” acestei terapii a fost Norman Cousins care, in 1964, utilizand gandirea pozitiva si umorul a reusit sa vindece un pacient de o boala articulara ce ii provoca dureri intense, boala care la momentul respectiv nu era curabila. Astfel, el isi amuza pacientul dandu-i spre vizionare comedii si administrandu-i vitamina C. Norman observase ca 30 de minute de ras ii provocau pacientului o pauza de doua ore fara durere. Mergand pe aceasta premisa, mai multe luni de zile pacientul a primit un tratament prin… ras. Rezultatele au fost uimitoare, boala a disparut complet.
Ideea acestei terapii a fost adoptata mai tarziu, la inceputul anilor ’80, de catre medicul Patch Adams care isi trata pacientii imbracat in haine de clovn, amuzandu-i in fiecare zi. In India, in 1995 a fost creat primul “club de ras” de catre doctorul Madan Kataria, iar ideea a fost de un mare succes international, astfel la momentul actual existand peste 1000 de astfel de cluburi in intreaga lume.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu