marți, 15 mai 2012

Ce relatie ai cu banii


Ce relatie ai cu banii, Ted Klontz, Rick Kahler, Brad Knontz
Colectia Cunoastere si Autoeducare BUSINESS, Editura AMALTEA

Conceptiile legate de bani si adevarul
Unul dintre motivele pentru care conceptiile legate de bani ale cuiva sunt atat de greu de schimbat, ca un ceas stricat care bate ora exacta de doua ori pe zi, o conceptie legata de bani care nu functioneaza intr-o situatie functioneaza in alta. Faptul ca majoritatea conceptiilor sunt valabile in cea mai mare parte a timpului ii impiedica pe oameni sa-si dea seama ca probabil aplica gresit aceleasi conceptii. Cu alte cuvinte, adevarul nu este intotdeauna valabil.
De exemplu, daca esti abordat de un escroc care promoveaza o schema de imbogatire rapida, o conceptie de genul „sa nu ai incredere in nimeni“ va preveni o greseala financiara dezastruoasa. Problema apare atunci cand aplici acelasi principiu unui specialist serios in planificare financiara, unui avocat, contabil sau chiar partenerului de viata. Este ca un actor care interpreteaza acelasi rol, indiferent daca filmul este o comedie, o drama sau o aventura. Rolul trebuie schimbat pentru a se adapta la situatie. Acelasi lucru este valabil si pentru conceptiile legate de bani.
Paul, de exemplu, credea ca daca ai datorii este ca si cum ai fi la inchisoare. Este important sa intelegem ca datoriile reprezinta o obligatie semnificativa. insa deoarece acest principiu era atat de intiparit in mintea lui, Paul nu si-a putut cumpara niciodata o casa pentru familia sa, fiindca nu a reusit sa stranga toti banii. Prin urmare, el si familia au locuit intr-o serie de apartamente sau case inchiriate, timp de mai bine de douazeci de ani, dand mai mult pe chirie decat pe rata aferenta unui imprumut. Chiar si cand rata dobanzilor a fost cea mai scazuta din ultimii cincisprezece ani, Paul nu a putut beneficia de aceasta oportunitate financiara favorabila, deoarece „nu voia sa mearga la inchisoare“.
Din cele peste opt conceptii legate de bani pe care Kate le-a identificat ca fiind valabile pentru ea, cea care parea a fi absolut adevarata, era cea conform careia „singurul lucru pe care un parinte i-l poate oferi unui copil si pe care nimeni nu il poate lua este educatia intr-o institutie de invatamant privata“. Deoarece copiii lui Kate au facut scoala elementara si clasele pregatitoare intr-o institutie privata de invatamant a consumat peste 20% din venitul familiei.
Totusi, Kate s-a condus dupa acest principiu financiar, desi scolile publice din zona in care locuia erau peste medie, copiii ii spuneau ca prefera sa mearga la o scoala publica si la absolvire fiul cel mare a primit o bursa la o universitate de stat. Kate si sotul ei au cheltuit atat de multi bani pe educatia copiilor incat nu le-a mai ramas nimic pentru pensie sau pentru a achita ratele la banca. Visul lui Kate de a-si imbunatati situatia ca angajat obtinand acea mult visata diploma s-a spulberat. Deoarece pentru noi este evident ca Kate nu isi putea permite o scoala privata, iar copiii ei nu ar fi avut probabil de suferit daca frecventau o scoala publica, nu era capabila sa vada nici o alta varianta.
Aceleasi conceptii legate de bani, manifestari diferite
Veti crede ca aceleasi conceptii legate de bani, la doua persoane diferite, ar conduce la acelasi comportament. Interesant este ca, la fel ca in cazul Brendei, nu este chiar asa. Comportamentele pot varia destul de mult in functie de modul de manifestare al conceptiei. De exemplu, ganditi-va la prejudecata: „Daca as avea mai multi bani, as fi fericit.“
Pentru a obtine mai multi bani si prin urmare si fericirea, unii oameni pot deveni dependenti de munca. Altii pot fi excesiv de risipitori sau, dimpotriva, de economi. Unii se pot indrepta spre jocurile de noroc. Altii isi pot asuma riscuri financiare, dorind sa se imbogateasca rapid. Altii, stiind ca niciodata nu vor putea sa aiba suficienti bani, pot ajunge someri, fara nici o speranta si depresivi. Indiferent ce doresc – implinire, fericire sau siguranta – nu vor putea avea niciodata.
Pe de alta parte – pana la un punct – averea poate deschide mai multe oportunitati, aducand mai multa implinire si fericire in viata persoanei respective. Un sondaj comandat de revista Time, condus de Departamentul Afacerilor Publice in decembrie 2004, a aratat ca exista o legatura directa intre venituri si fericire la persoanele cu venituri de pana in 50.000 de dolari pe an. Dincolo de acest prag, nu mai exista o legatura proportionala intre venituri la gradul de fericire.
Conceptii obisnuite legate de bani
Conceptiile subconstiente legate de bani si comportamentul aferent saboteaza scopurile si visurile multor persoane. Mergi printr-un mall intr-un week-end. Vei vedea oameni care cumpara lucruri de care nu au nevoie si de care, probabil, nu  vor avea nevoie. Altii raman la niste locuri de munca pe care le urasc deoarece sunt convinsi ca nu pot gasi altceva mai bun. Sa luam cazul lui Charles.

Ce relatie ai cu banii?

Redactia › Joi, 2011-06-23 11:12

Charles a lucrat in invatamantul public timp de 35 de ani si se plangea de lipsa provocarii la nivel personal si de prostul tratament din partea sistemului. Desi se lamenta in mod constant, a rezistat tuturor oportunitatilor de a intelege optiunile pe care le are si de a-si schimba soarta. Aceasta rezistenta se manifesta la nivel subconstient. Nu putea sa vada modul in care aptitudinile pe care si le dezvoltase in peste treizeci si cinci de ani de cariera puteau fi aplicate si in alt loc de munca. Credea ca altii pot proceda astfel, dar el nu. Cand i-am sugerat ca o asemenea schimbare ar fi posibila si ca de fapt unul dintre noi procedase chiar asa, renuntand la aceeasi profesie, raspunsul sau a fost: „Poate voi puteti, dar eu nu.“
Nici averea nu este o solutie impotriva conceptiilor distructive legate de bani. Vedem adesea oameni instariti care sunt prinsi in capcana propriilor conceptii financiare. O greseala comuna este ca incearca sa cumpere cu bani sentimentul de implinire, fie ca isi achizitioneaza cea mai noua masina de lux sau imbracaminte, fie oferind prea mult prietenilor, rudelor sau copiilor. O alta conceptie distructiva legata de bani a celor instariti implica sentimentul de vina pe care il au pentru ca ei au bani si altii nu. Unul dintre clientii nostri, impreuna cu sotia lui, ne-au spus ca se simt rusinati cand sunt in preajma unor cupluri mai instarite, deoarece ei nu au suficienti bani si se simt vinovati fata de cupluri care au mai putin decat ei. Singurii oameni cu care se simt confortabil sunt cei care au cam aceleasi venituri ca si ei, oferindu-le un numar relativ mic si limitat de optiuni.
Persoanele care actioneaza in functie de conceptiile lor subconstiente legate de bani pot fi gasite pretutindeni. Uitati-va cum se comporta parintii vostri, prietenii si chiar propriii copii din punct de vedere al aspectului financiar. Veti observa greseli evidente. De ce continua oamenii sa se comporte in asa fel incat sunt afectati ei insisi sau cei pe care ii iubesc? De ce nu-si dau seama de propriile greseli? De ce se comporta atat de irational? Ce anume determina aceste comportamente evident distructive? De ce sunt aceste principii financiare atat de puternice?
Pentru a afla, sa analizam cateva dintre cele mai obisnuite conceptii legate de bani.

1. „Banii sunt un lucru rau“

Exista si variante:
• „Cei bogati sunt lacomi/superficiali/insensibili“
• „Daca ai bani, ii ai pentru ca ai profitat de altii“
• „Banii sunt ochiul diavolului“
Morala ce se desprinde de aici ar fi ca daca ai bani este un lucru rau, care nu are nimic in comun cu lumea spirituala, ci cu ceva diavolesc. Se presupune ca oamenii bogati au facut ceva rau ca sa stranga averea respectiva. Prin urmare, daca ai bani, esti o persoana rea.
Oamenii bogati sunt rai. Prin urmare, daca ajung bogat, voi fi si eu rau. 
Aceasta conceptie poate proveni de la unul dintre parinti. Poate fi aparuta din programele de stiri sau din scandalurile din lumea afacerilor. Poate proveni din amaraciunea legata de cresterea intr-un mediu sarac. Multi dintre clientii nostri au fost martori la dezintegrarea propriilor familii sau la distrugerea propriilor relatii din cauza a ceea ce initial parea a fi noroc, atunci cand o ruda a castigat la loterie.
Oamenii care au perceput acest mesaj deformeaza realitatea pentru a-si sustine propriile convingeri. De exemplu, unii pretind ca in Biblie se spune: „Banii stau la originea tuturor relelor“. in prezent, versetul pe care il citeaza spune ca dragostea fata de bani sta la baza tuturor relelor. Cu alte cuvinte, Biblia spune ca nu banii reprezinta o problema, ci relatia pe care o avem cu acestia.
Relatia problematica pe care o avem cu banii nu este una noua si nici una tipic americana. Biblia ofera exemple despre relatiile nepotrivite cu banii, in diferite forme – mai mult decat orice alt subiect. In ceea ce priveste originea, oamenii care au aceasta conceptie speciala au ajuns cu greu sa atinga succesul financiar. Ei evita in mod subconstient sa munceasca din greu sau oportunitatile pentru avansarea in cariera. Aceste conceptii au devenit o scuza pentru a explica slaba performanta. Altii isi pot periclita propriul succes facand investitii proaste sau luand decizii de afaceri eronate.
Mesajul va deveni unul de genul: „Daca voi evita succesul si acumularea averii, nu voi fi o persoana rea.“ 
Aceasta conceptie legata de bani, dar si variantele sale, este una dintre cele mai des intalnite. Desigur, oamenii nu-si pericliteaza viitorul financiar ramanand saraci. In schimb, isi aranjeaza in mod subconstient viata astfel incat sa nu poata strange niciodata multi bani. La fel ca o echipa de fotbal slaba, care in fiecare saptamana trece de la victorie la aparare, acesti oameni cauta incontinuu noi modalitati de a-si submina succesul.
La suprafata, aceasta conceptie are evidente puncte slabe sau este cel putin modificata. Cu toate acestea, suntem tot mai uimiti ca o convingere atat de simpla poate fi atat de intiparita in minte… avand consecinte dezastruoase. Sa luam exemplul lui Ernesto, care a crescut intr-o colonie din Hawaii. Tatal sau, sef de echipa, detinea o pozitie autoritara. Toti ceilalti copii din colonie, ai muncitorilor, aveau o mostenire culturala diferita. in timpul scolii, Ernesto era copilul bogat. ii era rusine ca are atatia bani, deoarece insemna ca e diferit. Simtea adesea ca toti ceilalti copii il respingeau din cauza ca avea bani. Era extrem de constient de eforturile de natura financiara pe care le faceau vecinii si colegii sai de clasa.

Ce relatie ai cu banii?

Redactia › Joi, 2011-06-23 11:12

Ernesto, ca de altfel noi toti, voia sa fie considerat un copil normal. Nu putea face nimic ca sa nu mai fie considerat diferit din cauza mostenirii sale culturale, dar putea cu siguranta sa se asigure ca nu se pozitioneaza deasupra nimanui doar pentru ca are mai multi bani. Acum, la 60 de ani, Ernesto si-a dat seama ca a luat o serie de decizii gresite din punct de vedere financiar de-a lungul vietii. Aceste decizii l-au impiedicat sa se retraga din activitate si si-a dat seama ca va trebui sa munceasca pentru tot restul vietii.
Nici unul dintre aceste lucruri nu au fost hotarate la nivel constient. Ernesto a actionat pe baza unei convingeri subconstiente conform careia banii l-au facut mai putin dezirabil. Deoarece credea ca intr-o oarecare masura banii sunt ceva de care te rusinezi, s-a asigurat ca nu ii va strange deloc.
Desigur, opusul acestei conceptii este: „Banii sunt un lucru bun“. intr-adevar, banii pot aduce fericire si liniste in viata cuiva. Cu toate acestea, Scrooge avea multi bani, care nu i-au adus nici liniste, nici fericire. Aveam clienti instariti, chiar foarte instariti, dar care nu erau fericiti. Adevarul este ca banii nu sunt buni sau rai. Banii doar exista, pur si simplu. Sunt o resursa. Nu au viata. Modul in care ii folosim poate fi rau sau bun, dar banii in sine sunt complet neutri.

2. „Mai multi bani vor face viata mai buna“

O alta conceptie des intalnita legata de bani este ca banii in numar mare vor rezolva multe dintre problemele de zi cu zi. Din nefericire, nu este atat de simplu. Exista mai multe variante ale acestei conceptii. Daca acest concept arbitrar de „mai multi bani“ este atins, fericirea sau linistea nu apar niciodata imediat. In schimb, punctul in care ai mai multi bani merge putin mai departe, intotdeauna imposibil de atins.
Cand am atins acel „mai mult“, ideea de „suficient“ devine din ce in ce mai indepartata.
Aceasta conceptie este intalnita frecvent in randul celor dependenti de munca, aceia care cred ca implinirea si semnificatia vor veni impreuna atunci cand vor castiga mai mult. Din nefericire, asta nu se intampla.
Aceasta conceptie legata de bani a fost creata la o varsta frageda de un copil care voia o jucarie, o bicicleta sau o hainuta. Parintii i-au spus copilului ca nu-si pot permite. Probabil ca acest copil a vazut alti copii imbracati cu haine frumoase sau care aveau masinute noi si s-a gandit ca doar daca ar fi avut si el aceleasi lucruri ar fi facut parte din gasca, ceea ce reprezenta pentru el a fi fericit si acceptat.
Desigur, exista multi altii care cred exact contrariul: „Este bine sa ai mai putini bani“. Daca ei au putini bani sau deloc, ei se simt oarecum superiori din punct de vedere moral sau spiritual celor care au.

3. „Eu nu merit bani“

O varianta a acestei conceptii este: „Nu am muncit pentru acesti bani, asa ca nu-i merit.“ Gene lucra pentru o companie mare, iar jobul lui presupunea ca el si familia sa se mute foarte des. Din cauza acestor mutari frecvente, nu si-au cumparat niciodata o locuinta. in familia lui Gene, banii erau un aspect despre care nu se vorbea niciodata. Tatal lui Gene era un fermier sarac, care muncea manual. Conceptia lui Gene legata de bani era aceea ca nu meriti banii pe care nu i-ai castigat prin munca grea. Atunci cand tatal lui Gene a murit, acesta a aflat ca tatal sau era pe punctul de a vinde ferma pentru 11 milioane de dolari. Deoarece ei doi nu vorbisera niciodata despre acest aspect, Gene habar nu avea despre valoarea fermei sau despre faptul ca o va mosteni la un moment dat.
Cand Gene a primit banii din vanzarea fermei i-a pus la banca si nu s-a atins nici de ei, nici de dobanda cumulata. La un an dupa ce a primit mostenirea, a solicitat ajutorul unui specialist in planificare financiara. El si sotia sa discutasera despre dorinta de a avea propria lor casa. Cand specialistul le-a sugerat ca aveau 11 milioane de dolari in banca si si-ar fi putut permite cu usurinta o locuinta de 200.000 de dolari, cuplul a privit deznadajduit in jos. Folosirea mostenirii iesea din discutie, deoarece nu meritau acei bani.
O alta varianta frecventa a acestei conceptii este:  „Deoarece exista atat de multi oameni saraci, nu merit sa ma bucur de banii pe care ii am.“ Nu este neobisnuit ca o persoana cu venituri mari care are aceasta conceptie sa aiba de fapt foarte putine bunuri. De ce? Ei cheltuie toti banii pe care ii castiga deoarece cred ca nu merita sa aiba bani.
Opusul conceptiei „Nu merit banii“ este „Merit  acest lucru“. in cazul de fata, cuvantul acest este ultima achizitie nesabuita a persoanei respective. Acest sentiment ca ai dreptul la un anumit lucru – convingerea ca meriti acel lucru – ii afecteaza pe toti cei care cheltuie peste masura.

4. „Niciodata nu o sa am suficienti bani“

Unii oameni cred ca niciodata nu vor avea suficienti bani, asa ca traiesc in lipsuri. Aceasta conceptie este des intalnita la persoanele in varsta, care au supravietuit marii recesiuni. Acestor oameni le este greu sa cheltuie banii pentru ei insisi, chiar si atunci cand este vorba de ceva extrem de important, cum ar fi sanatatea sau ingrijirea dintilor.
Reversul acestei conceptii este „intotdeauna voi avea suficienti bani“. Adoptarea acestei conceptii garanteaza faptul ca acesti oameni nu vor avea niciodata suficient, din cauza ca imediat ce au strans ceva bani, ii cheltuie. Copiii cu parinti instariti prezinta un risc mai mare de a-si fi insusit aceasta conceptie. Cand toate dorintele cuiva sunt indeplinite cu usurinta, este usor sa se dezvolte o conceptie subconstienta conform careia banii vor exista intr-un fel sau altul, indiferent de realitatea financiara.

5. „Banii nu sunt importanti“

Aceasta conceptie poate proveni din convingerile religioase sau pur si simplu din observarea faptului ca atat de multi oameni instariti nu sunt fericiti. Este o convingere relativ des intalnita in randul acelora care cred ca banii reprezinta un lucru rau.
Aceste conceptii legate de bani explica simplu lenea, lipsa ambitiei, planificarea financiara deficitara, esecul financiar sau lipsa concentrarii si a grijii pentru problemele materiale. De fapt, unii pot interpreta asertiunea noastra ca nefiind legata de bani, semnificand faptul ca banii nu sunt importanti. Nu vrem sa spunem asta. Viata inseamna mult mai mult decat bani, dar banii ocupa un loc important de-a lungul vietii.
Banii reprezinta o resursa si de aceea sunt la fel de importanti ca si celelalte resurse – starea sanatatii, relatiile, timpul, contactele si cariera profesionala. Avem nevoie de putin din fiecare pentru a ne indeplini cele mai importante scopuri din viata. Si la fel de importanta ca accesul la aceste resurse este abilitatea de a le administra. Managementul banilor ca resursa este un aspect despre care Scrooge avea foarte putine informatii.
Identificarea conceptiilor legate de bani
Cand am prezentat clientilor nostri ideea de conceptii legate de bani, nu am obtinut initial nici o reactie. Totusi, dupa ce clientii au vazut cateva exemple, au inceput sa identifice propriile conceptii legate de bani. Nu este ceva neobisnuit ca ei sa noteze in douazeci de minute cateva pagini cu aceste conceptii. Oricine are pareri legate de bani.
Odata ce oamenii se apuca sa le noteze, incep sa le transforme din unele subconstiente intr-unele pe care le constientizeaza. Acesta este primul pas catre schimbarea lor si a comportamentului distructiv aferent. Conceptiile legate de bani sunt convingeri care de cele mai multe ori vor fi doar partial adevarate.
Ce parere ai despre bani?
Asocierile de cuvinte pot oferi indicii despre conceptiile legate de bani ale unei anumite persoane. Urmatorul exercitiu reprezinta un proces util pentru a-i ajuta pe oameni sa-si identifice propriile modele comportamentale legate de bani.

Exercitiul  1
Care sunt primele tale ganduri legate de bani si...
Pentru acest exercitiu ai nevoie de stilou si hartie. Scrie o propozitie care sa descrie ceea ce crezi sau gandesti referitor la bani, alaturi de fiecare cuvant sau fraza notate mai jos. Nu incerca sa analizezi raspunsurile; doar noteaza-le cat de repede poti. De exemplu, poti avea urmatoarea conceptie legata de bani: „Cei bogati… gandesc altfel decat mine“.
Poti avea mai multe ganduri legate de bani,  „bogati“, „saraci“, „politicieni“ etc. Credem ca e bine sa le notezi pe toate, pentru toate cuvintele sau sintagmele de mai jos:
Bogat Cheltuire Bugete
Sarac Oferire Colegiu
Casatorie Consilieri financiari Copii
Sotie Impozite Alocatii
Biserica Deces Primire
Munca Vointa Religie
Rude imprumuturi Banci
Fericire Economisire Afaceri
Pensionare Avocati Angajati
Investitie Politicieni Angajatori
Mancare Asigurare Dragoste
Exercitiul  2
Conceptiile dominante legate de bani

Acum, pe lista ta, incercuieste cinci propozitii despre care crezi ca sunt cele mai adevarate sau mai exacte, sau pe cele vizavi de care ai cele mai puternice sentimente. Acestea sunt conceptiile tale dominante legate de bani. Ne vom referi la aceste conceptii mai tarziu pe parcursul cartii, asa ca ar fi util sa rezolvi acum acest exercitiu scurt si sa-ti notezi raspunsurile. Acest exercitiu a schimbat vietile unora dintre clientii nostri.
Un participant la unul dintre seminariile noastre a ales urmatoarele conceptii legate de bani ca fiind cele mai adevarate:
• Cei bogati au bani deoarece au profitat de cei saraci.
• Sa faci politica inseamna sa nu muncesti.
• Nu voi fi niciodata fericit pentru ca nu voi avea niciodata bani.
• Banii nu sunt importanti. Doar familia este importanta.
• Cei saraci nu au bani pentru ca toti cei bogati au profitat de ei.
Acestea sunt raspunsurile unui barbat de varsta mijlocie, pe nume Robert. Privind acest exemplu, poti trage cateva concluzii? Date fiind aceste conceptii legate de bani, care crezi ca va fi comportamentul  lui Robert  in ceea ce priveste banii si consecintele pe termen lung?
Robert este un tip dragut, dar nu trebuie sa fii consilier profesionist ca sa vezi ca este blocat pe pozitia de om sarac. Este si va continua sa fie incapabil sa stranga bani, chiar daca intervine un eveniment financiar neasteptat (o mostenire, un  castig la loterie, o asigurare, un cadou). Este usor de prevazut ca probabil va scapa de excesul de bani intr-un mod auto-distructiv, din cauza ca averea ii contrazice convingerea sa fundamentala legata de bani, viata si propria imagine.
De exemplu, economisirea banilor pentru pensie este un lucru pe care Robert stia ca trebuie sa-l faca, dar nu l-a facut niciodata. Nu l-a facut deoarece pe masura ce strangea bani, ar fi trebuit sa se confrunte cu faptul ca averea sa era in crestere. Eventual, ar fi trebuit sa stie ca ar fi ajuns bogat.
Valorile sale subconstiente nu puteau permite sa se intample asa. Chiar si cu averea pe care o avea, evaluand valoarea neta a afacerii si a proprietatilor, care indicau ca era un om instarit, el nega cu inversunare acest lucru.
Cateodata, simpla rezolvare a acestui exercitiu permite oamenilor sa recunoasca ideile subconstiente legate de bani si sa inceapa sa se schimbe. Dupa mai multi ani de lupta si chin, avand un comportament distructiv, a inceput brusc sa vada lumea dintr-o alta perspectiva.
Odata ce a devenit constient de conceptiile sale legate de bani, el si sotia sa au inceput sa economiseasca multi bani pentru pensie. Fiind amandoi profesionisti, au trecut de la incasarea unor taxe modice pentru serviciile lor la unele rezonabile. Schimbarile s-au vazut imediat, ceea ce pentru Robert, pentru familia sa si pentru consilierii sai financiari a fost cu adevarat miraculos.
Apoi a fost Steve. Dupa ce a scris mai mult de saizeci de conceptii legate de bani, le-a ales pe urmatoarele cinci ca fiind cele mai importante:
• Este bine sa ai mai multi bani.
• Averea ta neta echivaleaza cu valoarea ta.
• Trebuie sa muncesti din greu pentru a castiga bani.
• La un moment dat, banii vor aparea.
• Banii imi ofera sensul vietii.
Care crezi ca este comportamentul lui Steve legat de bani? Daca ai presupus ca este un conducator, un dependent de munca, ce are succes din punct de vedere financiar, ai ghicit. Steve nu are timp pentru jocuri, pentru hobby-uri sau pentru relatii. Munca si marirea averii sunt principalele sale prioritati. Nesurprinzator, casnicia lui Steve s-a destramat si are foarte putini prieteni. Spre deosebire de Robert, atunci cand Steve a devenit constient de conceptiile sale legate de bani, nu a avut loc imediat o schimbare miraculoasa a comportamentului sau financiar distructiv. Avea nevoie de mai mult decat o simpla constientizare.
Cateodata constientizarea nu este suficienta
Din nefericire, nu toate conceptiile distructive legate de bani si comportamentul aferent pot fi schimbate cu usurinta. Adesea, cele mai adanci convingeri legate de bani, acelea care conduc comportamentul financiar distructiv, nu pot fi schimbate prin simpla constientizare, determinare totala, efort sau cunoastere. Aceste conceptii legate de bani sunt insotite de emotii dificile. Este necesara o calatorie in trecut. Din nefericire, putini dintre noi pornesc intr-o calatorie fara un imbold. Pentru cei mai multi dintre noi este nevoie de o interventie, ca si in cazul lui Scrooge.


Aplicarea ideilor intelepte din acest capitol

1. Deoarece copiii nu se pot transpune complet in lumea adultilor, ei traduc ceea ce vad si aud in reguli referitoare la bani si la viata. Aceste mesaje percepute sunt de cele mai multe ori adevaruri partiale denumite conceptii legate de bani. Care sunt conceptiile tale?
2. In general, oamenii nu sunt constienti de propriile conceptii legate de bani si de modul in care comportamentul distructiv este legat de aceste conceptii. Ce legaturi poti sa faci intre conceptiile si comportamentul tau legat de bani?
3. Care dintre aceste conceptii legate de bani te pot face sa ramai sarac, nefericit sau neimplinit?
4. Ca un ceas stricat care bate ora exacta de doua ori pe zi, chiar si cele mai nepotrivite conceptii legate de bani functioneaza cateodata. Care dintre conceptiile tale functioneaza din cand in cand – suficient de des astfel incat sa crezi ca sunt adevarate?
5. Conceptiile obisnuite legate de bani sunt urmatoarele: „Banii sunt un lucru rau“, „Este bine sa ai mai multi bani“, „Niciodata nu ai suficienti bani“, „Banii nu sunt importanti.“ Care sunt cuvintele pe care le poti asocia cu banii? Lista suna ca si cum banii sunt ceva pozitiv? Negativ? Neutru?
6. Poti incepe sa identifici conceptiile legate de bani folosind exercitiile din acest capitol. Care sunt cele mai importante cinci conceptii legate de bani? in functie de comportament care crezi ca sunt cele mai importante cinci conceptii legate de bani ale celui mai apropiat prieten? Ale mamei tale? Ale tatalui tau? Ale partenerului tau?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu