marți, 1 mai 2012

Principiul Pareto – Regula 80-20


Principiul Pareto (Regula 80-20)
Bine te-am regasit! In articolul precedent ti-am prezentat 3 tehnici pentru a deveni mai bun in managementul timpului, si anume: repetarea afirmatiilor pozitive, vizualizarea si alegerea unui model. Astazi vom discuta despre unul dintre cele mai importante principii in managementul timpului si anume Principiul Pareto (Regula 80-20).
Acest principiu ii apartine economistului italian Vilfredo Pareto, care a constatat in 1906 ca 80% din averea Italiei era detinuta de 20% din pupulatie si, continuand acest studiu, a observat ca acest principiu se aplica si in celelalte tari.
De asemenea, acest principiu se aplica si in alte domenii, inclusiv in managementul timpului: 80% din rezultatele pe care le obtinem provin din 20% din activitatile pe care le efectuam. Astfel, daca ti-ai facut o lista cu 10 lucruri pe care trebuie sa le rezolvi pe parcursul unei zile, 2 dintre ele vor fi mai importante decat toate celelalte 8 la un loc. Aceste 2 activitati sunt activitatile de care trebuie sa te ocupi mai intai. Acestea sunt A-urile de pe lista ta (am discutat intr-un articol anterior despre planificarea activitatilor – metoda ABCDE).
Capacitatea ta de a rezolva mai intai cele 2 activitati si de a rezista tentatiei de a te ocupa de task-urile mai usoare (si mai putin importante) reprezinta unul dintre cei mai importanti factori care-ti vor garanta succesul, pentru ca managementul timpului este esential pentru succes, indiferent de domeniul pe care l-ai ales.
Iata cum poti aplica acest principiu. Alcatuieste-ti o lista zilnica cu 10 activitati si alege 2 dintre ele care sunt cele mai importante pentru cariera ta si fa tot posibilul sa rezolvi mai intai aceste lucruri, inainte de a trece la celelalte 80%. Daca nu stii cum sa determini aceste activitati, aplica metoda ABCDE despre care am discutat anterior.
Mult succes!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu