sâmbătă, 21 aprilie 2012

Patru trasaturi de personalitate mai importante decat talentul !


Patru trasaturi de personalitate mai importante decat talentul !
Povestea de azi este despre acele trasaturi de personalitate construite sau dobandite si dezvoltate in timp, dar care bat la fund talentul ‘nativ’. Se spune ca la o conferinta a lui Brian Tracy (guru pe vanzari de peste 3 decenii), s-a dat un premiu de “cel mai bun agent de vanzari”, in domeniul respectiv bineinteles.
Brian Tracy a anuntat entuziasmat numele castigatorului, sala a avut un moment de tacere de ‘sticla’, apoi a izbucnit un ropot de aplauze. Sute de participanti abia asteptau sa vada ‘campionul vanzarilor’ si, eventual, sa invete secretul performantei lui.
Iar in fata a aparut un om.. pe care cu greu il puteai numi om de vanzari (totusi). Era un om normal, ba chiar timid, cu ceva burta, putina chelie… Brian Tracy l-a indemnat sa ia microfonul, lumea era in delir..
“Spune-ne, care e secretul tau?”
Iar omul respectiv a reusit sa isi ridice privirea din pamant, rusinat..
“Eu .. dau.. 100 de telefoane pe zi.. “
Rasete. Aplauze. Brian l-a mai intrebat o data:
“Serios acum, cum ai reusit sa aduci atatea vanzari in companie?
Iar raspunsul a venit neschimbat:
“100 de telefoane pe zi. Eu dau 100 de telefoane pe zi, indiferent ce se intampla..”
Povestea am auzit-o la un seminar de vanzari si mi s-a parut extrem de potrivita ca intro la acest articol, mai ales ca am fost de fata la astfel de situatii in trecut, cand cei mai buni oameni de vanzari de multe ori nu erau.. cum te-ai fi asteptat.
In zilele noastre talentul este supraestimat.
Stii expresia “branza buna in burduf de caine”? Aproape ca ne reprezinta ca popor.

Vad oameni care traiesc doar din talentul de a supravietui. Au inteles ca fac natural bine un lucru, s-au obisnuit cu ideea, au refuzat alte “provocari’, s-au plafonat..
Talentul nu iti aduce rezultate ! Talentul, pentru mine cel putin, nu este decat o promisiune … momentan neonorata. Stim si ce valoare au promisiunile in cele mai multe din cazuri. :)
Depinde de tine ca acel talent sa il duci la rang de valoare certa.
Pana atunci esti doar cineva care este multumit ca e bun la ceva la care altii se spetesc.
Ca si in povestea cu campionul la vanzari timid, dar cu o tenacitate iesita din comun, iti spun mai jos 4 trasaturi de personalitate pe care daca le dezvolti, ai sanse mari sa ajungi printre cei mai buni chiar daca esti calificat la inceput “nepriceput” sau “antitalent”.
1 – Tenacitatea; sau capacitatea de a-ti urmari un scop indiferent de ce apare in calea ta, de greutati, de ce vine din ‘exterior’.
Povestea campionului in vanzari este relevanta aici.
2 – Perceptivitatea; sau capacitatea de a intelege ca perceptia este acelasi lucru cu realitatea.
Este secretul din spatele oamenilor care dau impresia ca au o gandire revolutionara, optimista si indreptate spre viitor (si in acelasi timp realista).
O explicatie mai simpla de atat este data de celebrul citat din Henry Ford, atat de putin folosit totusi de oameni: “Daca tu crezi ca poti sau ca nu poti, in ambele cazuri ai dreptate”.
3 – Nebun dupa pregatire; o consider o trasatura de personalitate, este acea dorinta nebuna de a te antrena din greu inainte de a intra intr-o competitie, ca sa stii ca atunci cand conteaza dai tot ce ai mai bun.
Un citat care explica mai bine aceasta stare este iar foarte cunoscuta, dar putin pusa in practica (cu atat mai putin cu cat te crezi bun in ce faci): “Train hard – fight easy, train easy – fight hard”
Traducere aproximativa:
“Antreneaza-te din greu.. pentru ca in momentul in care lupti, sa lupti usor; antreneaza-te ‘usor’… pentru ca in momentul in care lupti, sa lupti greu”
4 – Nebun dupa evolutie; oamenii predispusi sa evolueze sunt oamenii care iubesc schimbarea si, in numele ei, ajung sa isi schimbe incontinuu comportamente, credinte, atitudini. Acesti oameni sunt ca niste roboti indestructibili, care nu se invechesc niciodata si care sunt in top tot timpul.
Legat de acest aspect, nu stiu daca ai observat pana acum ca exista (sunt exceptii) oameni geniali pe domeniul lor, in ce fac.. dar care dau impresia aproape ireala ca nu conteaza domeniul, ca orice domeniu si-ar fi ales, ar fi fost tot geniali.
Acesti oameni sunt nebuni dupa evolutie!
Daca imbini cele 4 trasaturi, le dezvolti pe domeniul ales de tine, ai toate sansele sa ajungi in top fara sa ai pic de talent.
Care este primul pas pe care poti sa il faci, din punctul meu de vedere? Sa te joci putin pe cine esti tu, ca persoana.
Sa evaluezi domeniul in care esti (sau vrei sa evoluezi).. si sa iti dai stele (ca la restaurante) pe fiecare trasatura descrisa mai sus. 5 stele inseamna ca esti de clasa mondiala pe trasatura respectiv.
Tenacitate – 4 stele
Perceptivitate – 3 stele
Nebun dupa pregatire – 4 stele
Nebun dupa evolutie – 3 stele

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu