sâmbătă, 21 aprilie 2012

Limba romana. Stiati ca…?


Limba romana. Stiati ca…?

Din punct de vedere a numarului de vorbitori, limba romana sa afla pe locul 5 (dupa spaniola, portugheza, franceza si italiana) in cadrul familiei limbilor romanice? Pe langa cei din Romania (aproximativ 20 de milioane), sunt inca 6 milioane de vorbitori ai limbii romane pe glob, formand astfel un total de aproximativ 26 de milioane.

Cel mai lung cuvant din limba romana este pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza ? Acesta contine 44 de caractere. Electroglotospectrografie (termen medical, 25 caracatere) este cel mai lung cauvant cuprins in DEX `98 si inseamna: “Metoda de stabilire a compozitiei armonice a semnalelor vorbirii prin analiza impulsurilor obtinute cu electroglotograful”
Cuvantul ininteligibilitatii este cel mai lung cuvant (19 litere) in care se repeta de cele mai multe ori (8 ori) o litera (litera I) a alfabetului roman ?
Ponderea limbii romane pe Internet este aproximata la circa 0.17%, cel mai slab procent intre limbile neolatine? Datele sunt disponibile in studiul Limbile şi culturile pe Internet 2005 si sunt valabile la nivelul lunii martie 2005.
Cuvantul “patetic” inseamna, de fapt, “plin de patos”? El este folosit in mod incorect, de catre vorbitorii cu o slaba pregatire lingvistica, in expresii peiorative, cu sensul de “penibil, jalnic”. Si aici, cauza o reprezinta influenta limbii engleze unde cuvantul cu o pronuntie asemanatoare, “pathetic“, are sensul de “jalnic, disperat”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu