miercuri, 25 aprilie 2012

Afla de ce servicii medicale generale beneficiezi cand esti asigurat


Atunci cand esti asigurat, este bine sa stii de ce servicii poti beneficia cand vine vorba despre medicina generala.

Consultatia medicala de specialitate se acorda pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau de la alt medic de specialitate care se afla in relatie contractuala cu casa de asigurari de sanatate.
  1. Pentru serviciile de medicina dentara, serviciile de acupunctura, homeopatie, fitoterapie si planificare familiala, prezentarea se face direct la medicul de specialitate din ambulatoriu, fara a fi necesar biletul de trimitere.
  2. Pentru pacientii titulari ai cardului european de asigurari de sanatate, in perioada de valabilitate a acestuia, beneficiari ai formularelor europene emise, precum si din alte state cu care Romania a incheiat acorduri, intelegeri, conventii sau protocoale internationale cu prevederi in domeniul sanatatii nu se solicita bilet de trimitere decat pentru consultatiile si serviciile medicale de recuperare-reabilitare a sanatatii.
Consultatia medicala de specialitate cuprinde:

- anamneza, examenul clinic general, examenul clinic specific specialitatii respective, stabilirea protocolului de explorari si/sau interpretarea integrativa a explorarilor si a analizelor de laborator disponibile efectuate la solicitarea medicului de familie si/sau a medicului de specialitate, in vederea stabilirii diagnosticului;
- unele manevre specifice pe care medicul le considera necesare;
- stabilirea conduitei terapeutice si/sau prescrierea tratamentului medical si igieno-dietetic, precum si instruirea in legatura cu masurile terapeutice si profilactice.
- evaluare clinica si paraclinica, prescrierea tratamentului si urmarirea evolutiei bolnavilor cu afectiuni cronice, in limita competentelor, trimestrial sau, dupa caz, lunar, conform prevederilor legale in vigoare;
- pentru acelasi episod de boala acuta/subacuta, casa de asigurari de sanatate deconteaza maximum 3 consultatii pe asigurat, si necesare pentru stabilirea diagnosticului, a tratamentului si a evolutiei cazului. Numarul maxim de 3 consultatii se poate acorda cumulat atat la nivelul medicului de familie, cat si la nivelul medicului/medicilor de specialitate din ambulatoriul de specialitate pentru specialitatile clinice, astfel:
- daca medicul de familie a acordat o consultatie, medicul de specialitate poate acorda maximum doua consultatii sau poate acorda o singura consultatie si poate elibera bilet de trimitere, daca este necesar, numai catre un singur medic de o alta specialitate din ambulatoriul de specialitate pentru specialitatile clinice;
- daca medicul de familie a acordat doua consultatii, medicul de specialitate mai poate acorda o singura consultatie si nu poate elibera bilet de trimitere catre o alta specialitate.
- circuitul privind modalitatile in care pot fi acordate cele 3 consultatii se refera numai la un singur episod de boala acuta/subacuta.
      3. In situatiile in care la o consultatie se diagnosticheaza doua sau mai multe afectiuni acute/ subacute, numarul consultatiilor decontate de casa de asigurari de sanatate este maximum 3.
      4. In situatia in care in derularea unui episod de boala acuta/subacuta dupa prima sau a doua consultatie apare o alta afectiune acuta/ subacuta, numarul consultatiilor este maximum 4, respectiv 5.
      5. In situatia in care exista prezumtia privind existenta unei alte afectiuni asociate, medicul care suspicioneaza va consemna distinct pe biletul de trimitere numarul de consultatii pentru afectiunile acute/ subacute pentru care pacientul s-a prezentat initial.
      6. Casele de asigurari de sanatate suporta contravaloarea a maximum doua consultatii pentru cazurile cu diagnostic deja confirmat, la externare, sau pentru cazurile care necesita urmarirea evolutiei sub tratament a pacientului in ambulatoriu.
    Consultatia pentru cazurile care necesita urmarirea evolutiei sub tratament a pacientului in ambulatoriu se acorda:
- pentru efectuarea unor manevre terapeutice sau administrarea unor tratamente stabilite de medic cu ocazia consultatiilor acordate pacientului pentru stabilirea diagnosticului, atunci cand este necesara prezentarea repetata a pacientului la cabinet;
- la externare, inclusiv dupa o interventie chirurgicala sau ortopedica, pentru examenul plagii, manevre chirurgicale minore si scoaterea firelor, scoaterea ghipsului.
Medicul de specialitate are obligatia de a informa medicul de familie, prin scrisoare medicala, despre planul terapeutic stabilit, la un interval de 3 - 6 luni, dupa caz.
Pentru situatiile de mai sus nu este necesar bilet de trimitere.
     7. Pentru fitoterapie si homeopatie, casele de asigurari de sanatate deconteaza maximum 2 consultatii pentru fiecare caz/diagnostic.

     8. Asiguratii, au dreptul la maximum 2 consultatii/cure pe an de acupunctura, dupa care asiguratul plateste integral serviciile medicale. O cura reprezinta in medie 10 zile de tratament si in medie 4 proceduri/zi.

Sursa: casmb.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu