miercuri, 4 aprilie 2012

Oamenii de afaceri solicita Guvernului o strategie clara si o discutie publica realista si fundamentata privind legea sanatatii


Asigurari
PrintE-mailhttp://www.1asig.ro/images/text_size_up.gifFont http://www.1asig.ro/images/text_size_down.gif| Inapoi | Arhiva
http://www.1asig.ro/images/spacer.gif
http://www.1asig.ro/images/spacer.gif
Oamenii de afaceri solicita Guvernului o strategie clara si o discutie publica realista si fundamentata privind legea sanatatii

http://www.1asig.ro/pictures/xprimm/pastile5.jpgAOAR - Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania solicita Guvernului elaborarea unei strategii de modernizare a sistemului de sanatate, in lipsa careia nu vor putea fi atrase fonduri UE in 2014-2020, si evitarea adoptarii unor "masuri formale", impuse sau nu de FMI. De asemenea, asociatia propune ca investitiile din domeniul medical sa fie scutite de impozitarea profitului pe o perioada de cinci ani, similar facilitatilor oferite in anii '90 pentru activitatile de notariat si avocatura.

Masura ar trebui aplicata investitiilor care asigura realizarea obiectivelor strategiei generale de modernizare a sistemului de sanatate, contribuind la cresterea vitezei de implementare a schimbarilor necesare si de mobilizare a capitalului privat alaturi de eforturile administratiilor centrale si locale, inclusiv prin utilizarea potentiala a fondurile europene, potrivit comunicatului AOAR.

"Este esential sa fie evidentiat clar rolul sistemului public de sanatate, ce poate fi si ce nu se poate oferi ca serviciu medical gratuit, ce trebuie sa realizeze sectorul privat care, fara sustinerea transparenta si generala a investitorilor, asigura cresterea cu 10-15% a volumului de servicii medicale oferite populatiei", spun reprezentantii asociatiei.

Conform comunicatului, "lipsa unei strategii, asumate politic de partidele parlamentare si lipsa unui sistem credibil de administrare si monitorizare (inclusiv evaluarea independenta a performantelor) face imposibila finantarea partiala a acestuia prin atragerea de fonduri europene nerambursabile in cadrul Bugetului 2014-2020 al Uniunii Europene".

Astfel, AOAR "cere Guvernului, Primului Ministru sa impuna o discutie publica realista si fundamentata pe date si solutii realizabile etapizat, evitand adoptarea in regim de «urgenta» (impusa sau nu de FMI) a unor masuri formale ce pot genera utilizarea deficitara a fondurilor publice si asa insuficiente".

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania apreciaza ca Ministerul Sanatatii repeta, dupa esecul din 2011, "abordarea netransparenta", discutiile publice fiind centrate pe elemente importante ale sistemului de sanatate, dar insuficiente in a credibiliza functionarea mai buna a acestui sector economic si social de maxima importanta.

Legea sanatatii a fost retrasa din dezbatere publica la inceputul acestui an, autoritatile romane urmand sa elaboreze un nou proiect de lege privind reforma in sanatate pana la sfarsitul lunii iunie, potrivit declaratiilor reprezentantului FMI in Romania si Bulgaria, Tonny LYBEK.

Liderii UDMR au declarat de mai multe ori ca nu doresc ca noua lege a sanatatii sa fie aplicata in 2012, an electoral, din cauza ca schimbarile majore generate de noul sistem ar putea fi interpretate gresit.

De altfel, potrivit unui sondaj initiat de 1asig.ro cu ocazia Annual Forecast Meeting, atat in randul participantilor la eveniment, cat si in randul cititorilor, peste jumatate dintre respondenti apreciaza ca reforma in sistemul de sanatate va avea loc in cursul anului 2013, 16% considera anul 2014 potrivit pentru aceasta schimbare, in vreme ce 8% cred ca aceasta va avea loc dupa 2015.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu