luni, 27 august 2012

Viata ta va fi asa cum o creezi


Viata ta va fi asa cum o creezi. Tu decizi daca vei fericit sau trist. Tu decizi daca vei fi hotarat sau indecis. Tu decizi daca vei avea succes sau vei esua. Tu decizi daca vei fi curajos sau temator. Fiecare moment din viata, fiecare situatie iti ofera sansa sa iei o decizie. Tu decizi daca vei obtine rezultate pozitive sau negative.


Iata care sunt cele 7 obiceiuri ale oamenilor extrem de eficienti, conform lui Stephen R. Covey, autorul cartii „Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace”:

1. Fii proactiv
A fi proactiv inseamna sa iti asumi responsabilitatea pentru viata ta, in loc sa dai vina pe parinti sau pe alte persoane pentru nereusitele tale. Inseamna sa fii responsabil si matur, in loc sa crezi ca factorii genetici, conditiile sociale, educatia primita si alti factori sunt de vina pentru comportamentul tau.

Oamenii proactivi folosesc un limbaj proactiv: voi face, pot face, prefer. In schimb, oamenii reactivi, adica acele persoane care se lasa influentate de factorii externi, folosesc un limbaj reactiv: nu pot, trebuie sa, daca. Oamenii reactivi cred ca nu sunt responsabili de actiunile sau vorbele lor si ca decizia nu le apartine.

2. Incepe cu sfarsitul
Ai ajuns in punctul dorit, acolo unde ai visat ca vei ajunge? Faci ceea ce iti place cu adevarat sau ai facut multe compromisuri de-a lungul timpului? Fii sincer cu tine. Al doilea obicei al oamenilor eficienti se bazeaza pe imaginatie: puterea de a crea o imagine clara in mintea ta a lucrurilor viitoare. Daca nu vei face un efort constient de a vizualiza cine esti, ce iti doresti de la viata si unde vrei sa ajungi, vei permite altor persoane si altor circumstante sa iti scrie viitorul.

A incepe cu sfarsitul inseamna a incepe fiecare zi, fiecare sarcina si fiecare proiect avand o viziune clara a directiei si a destinatiei. Este important sa ai un plan bine stabilit, pe care sa il consulti zilnic.

3. Prioritizeaza
Pentru a putea trai o viata echilibrata, este important sa stii ce este cu adevarat important si ce nu. Inseamna sa stii ce iti doresti de la viata, care iti sunt prioritatile si valorile si apoi sa iti organizezi viata in consecinta.

4. Adopta o atitudine „win-win”
Multi oameni invata de mici ca viata este o competite in care cineva castiga iar altul pierde. Insa aceasta gandire iti ofera un numar foarte limitat de posibilitati. Daca adopti o atitudine „win-win”, inseamna ca toata lumea va fi multumita, nu vor exista invinsi. O persoana care adopta o astfel de atitudine va poseda urmatoarele trasaturi:
- integritate: sa nu te abati de la valorile tale si angajamentele luate.
- maturitate: sa iti exprimi mereu ideile si sentimentele cu curaj si luand in considerare ideile si sentimentele celorlalti
- mentalitatea abundentei: sa crezi ca exista resurse suficiente pentru toti

Pentru a adopta aceasta atitudine, trebuie sa fii atat empatic, cat si increzator in fortele proprii. Trebuie sa fii atat sensibil, cat si curajos. Este necesar, asadar, sa existe un echilibru intre curaj si consideratia fata de ceilalti.

5. Cauta mai intai sa intelegi si apoi sa fii inteles
Comunicarea este esentiala in viata. Multi oameni inteleg insa complet gresit acest concept. Incearca mai intai sa fie intelesi, de multe ori ignorand complet persoana din fata lor, ascultand-o partial sau concentrandu-se doar asupra cuvintelor rostite, nu asupra insemnatatii lor. De ce? Pentru ca majoritatea oamenilor asculta cu intentia de a oferi un raspuns, nu de a intelege ce li se spune.

6. Coopereaza in mod creativ
Ce inseamna sa cooperezi in mod creativ? Sa gasesti noi solutii la probleme vechi, sa fii deschis la minte, sa lucrezi in echipa. Atunci cand lucreaza impreuna, oamenii pot ajunge la rezultate mult mai bune. Cand interactionam cu ceilalti in mod autentic, lasandu-ne influentati si influentand la randul nostru, vom capata o noua putere de intelegere.

Valorifici cu adevarat toate diferentele emotionale, psihologice si mentale dintre oameni? Sau vrei mereu ca oamenii sa fie de acord cu ce spui tu? Multi fac greseala sa confunde uniformitatea cu unitatea. Diferentele dintre oameni nu sunt slabiciuni, ci puncte forte. Acestea dau savoare vietii. Daca toti am fi la fel, viata ar fi mult mai plictisitoare.

7. Investeste in tine
Tu esti bunul cel mai de pret. Este indicat sa ai un program echilibrat de reinnoire in urmatoarele patru mari categorii: pe plan fizic, social/emotional, mental si spiritual. Doar asa poti evolua si iti poti schimba viata. Asa vei putea infrunta orice provocare.

A te simti bine cu tine necesita timp si efort.
A trai o viata echilibrata inseamna sa investesti in tine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu