marți, 28 august 2012

Nu iti place disciplina. Cel putin daca esti mai rebel din fire. Poti insa ajunge sa fii motivat daca nu te autodisciplinezi? Mereu gasim scuze pentru a nu face anumite lucruri. Cea mai des intalnita scuza? Mi-e lene. Sau eu nu sunt ambitios. Nu pot sa fiu disciplinat. Ideea pe care ar trebui sa o retinem este ca oricine poate invata sa fie disciplinat si motivat.


Care sunt cele mai frecvente motive care ne impiedica sa fim cu adevarat motivati?

1. Perfectionismul
Perfectionismul poate sta in calea fericii tale si te poate impiedica sa fii motivat. Devii prea preocupat de idealuri si te gandesti ca daca un lucru nu este perfect, nu merita sa mai incerci. Vrem mereu sa fim cei mai buni, sa luam cele mai bune note, sa obtinem cele mai importante premii, ca si cum toate acestea ne-ar defini ca persoana. Daca nu obtinem primul loc, inseamna ca totul a fost in zadar. Daca te simti mereu obligat sa obtii medalia de aur, sa obtii cele mai bune rezultate, vei ramane paralizat atunci cand nu le vei obtine si nu vei mai fi in stare sa iti revii.

2. Sa te compari mereu cu altii
Un alt factor care contribuie la demotivare. Atunci cand te compari cu altii, nu mai esti capabil sa iti gasesti propriul drum in viata. Nu incerca sa traiesti viata altcuiva, vei sfarsi prin a fi mai trist decat la inceput. A incerca sa fii altcineva este doar o pierdere de timp pe termen lung.

3. Sa crezi ca nu esti „suficient de bun”
Daca ai crescut cu ideea ca „trebuie sa demonstrezi lumii cat de bun esti”, atunci probabil ca ai ramas astfel „indoctrinat”. Desigur, este important sa demonstrezi de ce esti in stare si sa arati celorlalti de ce esti capabil. Insa nu aceste lucruri ar trebui sa te defineasca. Daca ti s-a spus ca nu esti suficient de bun, acest lucru poate avea efecte catastrofale pe termen lung. Trebuie sa fii motivat sa faci ceea ce iti place cu adevarat, sa iti creezi propria fericire. Schimba refrenul negativ „Nu sunt destul de bun” din mintea ta cu unul pozitiv.

4. Sa incerci sa faci prea multe in acelasi timp
Incearca sa faci lucrurile treptat. Incepe cu pasi marunti. Alege-ti un singur obiectiv important si lupta-te pana il vei realiza. Propune-ti sa realizezi un obiectiv in care crezi si care sa te scoata din zona ta de confort.

5. Sa gasesti mereu scuze
Mereu vei gasi cate o scuza pentru a renunta. Atunci cand gasim diferite scuze, inseamna ca nu vrem sa ne asumam niciun risc, nu vrem sa iesim din zona de confort. Ego-ul nostru se simte amenintat de visele noastre si vrea sa ne protejeze. Atunci cand faci ceva nou, intri intr-o stare de alerta si frica isi face aparitia. In loc sa privesti frica ca pe ceva rau, priveste-o ca pe o stare incitanta, care iti va aduce satisfactii. Spunem ca nu putem face ceva, cand in realitate ne este frica sa incercam ceva nou. Ne este frica sa acceptam adevarul.
Adevarul este insa ca putem infrunta mult mai multe decat am crede.

Sursa: Pick The Brain

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu