Nivelul de cunostinte
financiare ale romanilor s-a diminuat in ultimul an si jumatate. Astfel, 88%
dintre respondentii care au participat la un studiu ING s-au incadrat in 2012
in profilele Incepator si Nestiutor, cu 11 puncte procentuale mai mult fata de 2010.
Testul ING de inteligenta financiara, citat de Mediafax, a fost lansat la finele lui 2010 si este realizat in 10 state din Europa - Bulgaria, Cehia, Grecia, Olanda, Polonia, Romania, Slovacia, Spania, Turcia si Ungaria.
Evaluarea abilitatilor financiare a fost stabilita pe baza unui test cu 13 intrebari, axate pe viitorul financiar, aspecte financiare legate de gospodarie, economisire si investitii.
Descarca aici Programul Special de Alerta
Manager.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Stirile Relevante ale Momentului! ...clic aici
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Stirile Relevante ale Momentului! ...clic aici
In functie de raspunsurile corecte, respondentii sunt clasati in 4 profile de cunostinte privind finantele personale: "nestiutor" (0-4 raspunsuri corecte), "incepator" (5-8 raspunsuri corecte), "mediu" (9-11 raspunsuri corecte) si "avansat" (12-13 raspunsuri corecte).
"Rezultatele cercetarii arata ca, in decursul ultimelor 18 luni, nivelul de cunostinte financiare al consumatorilor romani s-a redus: 88% dintre respondenti se incadreaza in 2012 in profilele «incepator» si «nestiutor», cu 11 puncte procentuale mai mult fata de 2010", se arata intr-un comunicat al ING Asigurari de Viata.
O evolutie asemanatoare se intalneste la nivelul tuturor tarilor analizate, in medie 86% dintre respondentii din cele 10 state europene incadrandu-se in aceste 2 profile (cu 6% mai mult fata de 2010).
In cazul romanilor, procentajul celor care nu inteleg problematica legata de bani - profilul "nestiutor" - aproape s-a triplat, de la 8% in 2010 la 21% in prezent.
De asemenea, ponderea celor care inteleg elementele financiare de baza, dar intampina dificultati in a utiliza concepte financiare esentiale ("incepatori") a scazut usor, de la 69% la 67%.
Ponderile celor 2 profile sunt similare celor inregistrate la nivel european, de 20% pentru segmentul "nestiutor" si 66% pentru "incepatori".
Cei mai bine informati cu privire la chestiunile financiare sunt grecii, 24% incadrandu-se in profilele "mediu" si "avansat", urmati de olandezi - 22%, maghiari - 15% si cehi - 14%.
Cu 12% dintre respondenti in aceste 2 categorii, romanii si bulgarii se regasesc la mijlocul topului, inaintea polonezilor - 11%, slovacilor - 6%, spaniolilor - 9% si turcilor - 7%.
Autor: Silviu Marian
Banila
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu