luni, 27 august 2012

Tot ce trebuie sa stii despre coplata in sistemul medical: ce este, cine si cat plateste


Incepand din aceasta toamna, vom plati ori de cate ori mergem la medic, la spital sau sa ne facem analizele. O banala consultatie ne va costa cel putin 4 lei, iar pentru o zi de spitalizare vom cheltui chiar si 60 de lei, bani pe care ii vom da in plus fata de contributia de asigurari sociale de sanatate.
Despre coplata, ca “leac” pentru abuzul de servicii medicale si pentru spagi, se tot vorbeste din 2009 incoace, dar pana acum niciun ministru al Sanatatii nu a pus in practica aceasta masura nepopulara. Proba "popularitatii" fusese data in 2003, in vremea ministrului Daniela Bartos. Atunci, la numai cateva zile de la introducere, coplata a fost retrasa sub presiunea contestatiilor.
La fel ca si acum, pacientii, mai ales cei cu venituri mici, nu s-au impacat cu ideea de a plati in plus pentru serviciile medicale de care beneficiau in baza contributiilor de asigurari sociale de sanatate.
Taraganata asadar vreme de cativa ani, vestea ca incepand cu 2012 se va introduce coplata a picat ca un trasnet pentru pacienti, mai ales pentru pensionari, care vedeau in aceasta masura un pret si mai mare pus pe sanatate. Asta se intampla in noiembrie 2011, cand legea coplatii (Legea nr. 220/2011) a fost publicata in Monitorul Oficial. Era un pas ferm spre materalizarea coplatii care, de altfel, face obiectul unuia dintre angajamentele Guvernului fata de Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana (CE) si Banca Mondiala (BM).
De atunci si pana acum insa, coplata nu a fost pusa in practica pentru ca legea, asa cum a fost publicata anul trecut, nu era clara in privinta sumelor care reprezentau coplatile. Se preciza doar ca “suma (coplata – n.r.) nu va depasi a 12-a parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate de fiecare asigurat”. Cum veniturile nete anuale realizate de pacient puteau fi determinate doar la finele anului, nivelul coplatii nu putea fi calculat, deci legea nu putea fi aplicata. 
Lucrurile nu aveau sa devina mai clare nici in martie anul acesta cand Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere publica un proiect de modificare a legii reformei in sanatate privind cuantumul sumelor care sa reprezinte coplata achitata de pacient in spital si la medicii de familie. In respectivul document, se preciza ca “suma maxima reprezentand coplata asiguratului intr-un an calendaristic se stabileste prin Hotarare a Guvernului”. 
Insusi Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii, declara in luna mai ca legea coplatii nu a putut fi aplicata din “motive tehnice” si anunta totodata ca se purtau deja discutii cu comisiile de specialitate ale Parlamentului pentru modificarea acesteia.

Rezultatul acestor discutii se poate vedea acum negru pe alb. Saptamana trecuta, Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere publica un proiect de Hotarare de Guvern pentru modificarea si completarea Contractului-cadru, in care sunt precizate coplatile pentru serviciile medicale.
Wall-Street.ro a consultat legea coplatii, precum si proiectul recent lansat in dezbatere publica privind tarifele practicate drept coplati si raspunde la intrebarile:
CE platim: coplata este un moderator folosit in accesarea serviciilor medicale din pachetul de servicii de baza; coplata este contributia personala la plata serviciilor medicale, care trebuie achitata suplimentar fata de asigurare; ea este introdusa printr-un "tichet moderator", adica printr-un document dat pacientilor ca dovada a efectuarii contributiei suplimentare.
CINE (nu) achita coplata: asiguratii la sistemul de asigurari de sanatate. Categoriile de persoane scutite de la coplata sunt:
- pensionarii cu venituri numai din pensii de pana la 740 lei/luna;
- copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani fara venituri, daca sunt elevi, absolventi de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenicii sau studentii daca nu realizeaza venituri din munca;
- bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate, pentru serviciile medical aferente bolii de baza respectivei afectiuni;
- femeile insarcinate si lauzele pentru serviciile medicale legate de evolutia sarcinii.
Important de mentionat este ca in proiect se precizeaza: “categoriile de asigurati scutite de coplata fac dovada acestei calitati cu documente eliberate de autoritatile competente ca se incadreaza in respectiva categorie, precum si documente si/sau dupa caz declaratie pe proprie raspundere ca indeplineste conditiile privind realizarea sau nu a unor venituri”.
PENTRU CE dam coplata:
- asistenta medicala primara (medic de familie);
- asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatile clinice, inclusiv recuperare, medicina fizica si balneologie;
- asistenta medicala ambulatorie asigurata in baza competentelor/atestatelor de studii complementare in fitoterapie, homeopatie, planificare familiala si acupunctura;
- asistenta medicala spitaliceasca.
Important de precizat: coplata nu se aplica serviciilor medicale de urgenta.
CAT achitam drept coplata pentru:
• Consultatii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu