marți, 20 martie 2012

CURS DE EDUCATIE FINANCIARA PARTEA 1


Felicitari pentru decizia pe care ai luat-o !

Scopul acestui curs de educatie financiara este de a te invata cum sa scapi de problemele financiare si cum sa devii propriul tau sef. Daca iti doresti mai mult de la viata, mai multa bucurie, mai mult timp liber, mai multa prosperitate, mai multa viata traita fara grija zilei de maine, atunci acest curs de educatie financiara este pentru tine.

Cursul este compus din 10 lectii de baza, pe care le vei primi in urmatoarele 10 zile, cate o lectie pe zi, apoi vei primi cate o lectie o data pe saptamana.

Am incercat sa explic in fiecare lectie cat mai simplu, direct si fara cuvinte tehnice nefolositoare, principiile prosperitatii financiare, pe care si tu le poti folosi pentru a deveni un om independent si prosper financiar. Iti promit ca daca vei acorda seriozitate maxima acestui curs si vei practica in mod sincer instructiunile prezentate in lectiile acestui curs, vei intra pe drumul care duce spre prosperitate financiara.

In urmatoarele zile vei invata principiile de baza pe care oamenii bogati le folosesc pentru a-si construi averile si vei realiza ca si tu poti deveni bogat, daca asta iti doresti cu adevarat.

Principiile prosperitatii financiare pot fi invatate, dar trebuie sa ai o dorinta arzatoare de a deveni un om liber si prosper financiar.

Asemenea unui medic, care inainte sa practice medicina, trebuie sa invete mai intai...
Asemenea unui avocat, care inainte sa practice avocatura, trebuie sa invete mai intai...
Asemenea unui profesor, care inainte sa profeseze, trebuie sa invete mai intai...
Asemenea unui sofer, care inainte sa conduca, trebuie sa invete mai intai...

Si TU va TREBUI, inainte sa atingi independenta financiara, sa inveti ABC-ul banilor...

Pe tot parcursul acestui curs, trebuie sa ai o minte deschisa spre nou, pentru ca vei invata lucruri noi. Trebuie sa renunti la ideile gresite, preconcepute despre bani, afaceri, bogatie si oamenii bogati, pe care le-ai dobandit de la parinti, scoala sau alte surse.


Pentru a intelege mai bine acest lucru, vreau sa citesti urmatoarea povestire. Este foarte interesanta si o sa inveti chiar acum ceva esential:

Un director de varsta mijlocie care cu greu putea sa-si plateasca facturile se hotari, pentru a iesi din aceasta situatie, sa ceara sfatul unui expert financiar care isi avea biroul intr-o cladire impunatoare de pe Park Avenue. Directorul stabileste o intalnire cu consilierul financiar. Intra in camera de primire, foarte luxoasa si mobilata elegant, dar in locul secretarei gaseste doua usi: pe una scria "angajat" iar pe cealalta "pe cont propriu".

Directorul alege usa pe care scria "angajat ", dar este intampinat de alte doua usi: una pe care scria "castigi mai putin de 40.000 de dolari pe an", iar pe cealalta : "castigi mai mult de 40.000 de dolari pe an".

El castiga mai putin de 40.000 de dolari pe an, prin urmare, intra pe usa corespunzatoare, dar spre surprinderea sa se trezeste in fata altor doua usi. Pe cea din stanga era scris "economisesti mai mult de 2.000 de dolari pe an", iar pe cea din dreapta era scris "economisesti mai putin de 2.000 de dolari pe an".

Directorul nostru avea in jur de 1.000 de dolari in contul de economii, prin urmare intra pe usa din dreapta si se trezeste inapoi in strada, pe Park Avenue !


Desi dureros, este evident faptul ca directorul din povestirea precedenta nu va iesi niciodata de pe fagasul sau, pana cand nu va incepe sa aleaga alte usi.

Asemenea directorului din povestire majoritatea oamenilor aleg sa intre pe usi, care ii conduc exact in punctul din care au pornit. Daca oamenii isi doresc rezultate diferite, singura lor solutie este sa aleaga sa deschida alte usi, nu-i asa?

Tu ce poti spune despre tine? Alegi sa deschizi usi care te vor conduce tot timpul in locul din care ai pornit? SAU deschizi usi care te vor conduce catre independenta financiara?

DACA VEI CONTINUA SA FACI CEEA CE AI FACUT DINTOTDEAUNA, VEI OBTINE EXACT CE AI OBTINUT SI PANA ACUM !

Daca vrei ceva NOU in viata ta, va trebui sa inveti lucruri NOI si sa faci lucruri NOI !
Vreau sa citesti o povestire din care vei invata o lectie de viata foarte importanta. In povestire este vorba de doi prieteni, Mike si Jerry. Mike povesteste despre felul in care prietenul sau Jerry, traieste viata:

"Jerry era genul de om care place tuturor. El era tot timpul vesel si intotdeauna vorbea doar despre lucruri pozitive. Cand cineva il intreba "ce mai faci?", Jerry raspundea "cum nu se poate mai bine !"

Jerry era un patron de reastaurant, care avea o filozofie de viata mai speciala si din aceasta cauza toti angajatii lui, il urmau oriunde, chiar daca restaurantul lui dadea faliment. Motivul pentru care angajatii lui, l-ar fi urmat oriunde, era atitudinea pe care Jerry o avea. El tot timpul isi motiva angajatii. Daca unul dintre angajati, avea o zi mai proasta, Jerry gasea o metoda sa il motiveze si sa il faca sa priveasca partea pozitiva a lucrurilor.

Intr-o zi, l-am intrebat pe Jerry, care este secretul atitudinii sale pozitive, iar Jerry mi-a raspuns: "In fiecare dimineata, cand ma trezesc, ma uit in oglinda si spun: "Jerry, astazi ai doua optiuni. Poti alege sa ai o atitudine pozitiva sau poti alege sa ai o atitudine negativa". Eu aleg, atitudinea pozitiva. De fiecare data cand se intampla un lucru rau, pot alege sa fiu o victima sau pot alege sa invat din situatia respectiva. Eu aleg sa invat. De fiecare data cand cineva vine si se plange la mine, pot alege sa le accept lamentarile sau pot alege sa le arat partea pozitiva a vietii. Eu aleg sa le arat partea pozitiva a vietii.

Viata inseamna decizii. In orice situatie poti alege cum sa reactionezi. Tu decizi, daca vrei sa ai o atitudine pozitiva sau una negativa. Ceea ce vreau sa spun este ca, TU ALEGI CUM VREI SA TRAIESTI VIATA !"

Cativa ani mai tarziu, am auzit ca Jerry a facut un lucru, care nu se face intr-un restaurant: intr-o dimineata, a lasat usa din spate deschisa si trei hoti inarmati au intrat peste el, amenintandu-l ca il impusca daca nu deschide seiful din restaurant. Din cauta emotiilor Jerry a gresit combinatia seifului, iar hotii au intrat in panica si l-au impuscat.

Din fericire, angajatii restaurantului, l-au gasit repede si l-au dus de urgenta la spital. Dupa o operatie de 18 ore si dupa cateva luni de terapie intensiva, Jerry a fost externat. L-am intalnit pe Jerry, la sase luni dupa teribilul accident si l-am intrebat, "Ce mai faci?". Raspunsul lui Jerry a fost: "Cum nu se poate mai bine ! Vrei sa imi vezi cicatricele de la gloante ?"

Am refuzat sa ma uit la ranile lui, dar l-am intrebat la ce sa gandit atunci cand a avut loc jaful. Jerry mi-a dat un raspuns, pe care nu il voi uita niciodata: "prima data m-am gandit ca ar fi trebuit sa inchid usa din spate. Apoi, in timp ce eram intins pe podea, plin de sange mi-am amintit ca pot face doua alegeri: pot alege sa traiesc sau pot alege sa mor. Am ales viata !"

"Dar nu ai fost speriat? Mai erai constient, de ceea ce se intampla?", am intrebat eu.

Jerry a continuat: "Oh, doctorii au fost grozavi. Imi spuneau ca totul va fi bine. Dar, cand am intrat in sala de operatii si le-am vazut expresiile de pe fete, am fost foarte speriat. In ochii lor puteam citi "Este un om mort". Am stiut, ca trebuie sa fac ceva."

"Si ce ai facut?", am intrebat eu.

"Ei bine, una dintre asistente m-a intrebat daca sunt alergic la ceva. Eu, am spus DA. Doctorii s-au oprit din lucru, asteptand raspunsul meu. Am tras aer in piept si am strigat: GLOANTE ! Doctorii au inceput sa rada, dupa care le-am spus: "eu aleg sa traiesc, operati-ma ca pe un om viu, nu ca pe unul mort"."

Jerry a supravietuit datorita doctorilor, dar si datorita atitudinii sale extraordinare. Am invatat de la Jerry, ca in fiecare zi, facem in mod constient sau inconstient, o alegere. Putem alege sa avem o atitudine pozitiva sau una negativa. Atitudinea pe care noi o avem, pana la urma, inseamna totul. "

Cred ca esti de acord cu mine ca fiecare om este responsabil pentru propria viata, iar atitudinea pe care un om o are fata de viata, va reflecta viata pe care acesta o va trai.

Atitudinea pe care tu o ai fata de tine, fata de ceilalti si fata de tot ceea ce te inconjoara, va determina viata pe care tu o vei trai. La fel ca Jerry, din povestirea noastra, tu poti alege sa ai o atitudine pozitiva sau una negativa. Atitudinea pe care tu o ai, va reflecta atitudinea pe care ceilalti o vor avea fata de tine.

O atitudine negativa este un magnet care va atrage spre tine, o experienta de viata negativa. O atitudine pozitiva, este un magnet care va atrage spre tine o experienta de viata pozitiva. Decizia iti apartine. Tu ai responsabilitatea propriei vieti.

Fa alegerea de a avea o atitudine pozitiva, fata de tine, fata de ceilalti si fata de tot ceea ce te incojoara, pentru ca este tot ceea ce conteaza. Aminteste-ti, ca in orice moment poti alege modul in care reactionezi si atitudinea pe care o ai, pentru ca o viata implinita si imbelsugata, este pentru oamenii care au o atitudine pozitiva indiferent de circumstante.

O atitudine pozitiva fata de tot ceea ce te inconjoara inseamna ca trebuie sa ai o atitudine pozitiva si fata de bani, bogatii si oamenii bogati. Trebuie sa renunti la ideile preconcepute, cum ca banii ar fi un lucru rau, ca acumularea de bogatii este un lucru imoral si ca oamenii bogati sunt niste persoane malefice care nu au altceva de facut decat sa tina in saracie pe restul oamenilor.

Toate aceste idei invechite sunt doar scuze cu ajutorul carora te sabotezi pe tine insuti si care te tin departe de viata imbelsugata pe care o meriti. Atunci cand dai vina pe altii pentru viata pe care tu o traiesti, simti ca nu ai nici un fel de putere asupra vietii tale si accepti (in mod inconstient) sa traiesti o viata in mediocritate.

Daca vrei cu adevarat sa creezi bogatie pentru tine si pentru ceilalti, trebuie sa-ti accepti responsabilitatea propriei vieti si sa accepti ca tu esti creatorul propriei tale experiente de viata.

Doar atunci cand iti vei accepta responsabilitatea propriei vieti, vei simti ca ai putere si control asupra vietii tale si doar atunci vei putea sa incepi sa creezi bogatie pentru tine si pentru cei din jurul tau.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu