miercuri, 21 martie 2012

Conteaza „pe ce lume traiesti”

Conteaza „pe ce lume traiesti”


Asa cum va spuneam saptamana trecuta, mediul in care ne nastem, crestem, traim si ne dezvoltam determina in mare masura evolutia noastra. In ceea ce priveste aspectele economice controlul pe care il detinem este limitat. Cu toate acestea cativa pasi sunt obligatorii pentru a putea sa fim participant activi si nu doar receptori pasivi in societatea din care facem parte.
  1. Informarea prealabila. De aceea este important, inainte de a lua decizii, sa ne informam in detaliu despre drepturile si obligatiile pe care le presupune statutul la care dorim sa accedem. Internetul ne ajuta foarte mult si nimeni nu poate spune ca nu a avut posibilitatea de a se informa. Indiferent daca este vorba despre domeniul in care vrei sa te angajezi, forma in care doresti sa-ti incepi activitatea antreprenoriala, economisirea pentru batranete sau investitiile pe care intentionezi sa le faci, informarea este primul si cel mai important pas.
  2. Decizia. Chiar daca nu intotdeauna paleta optiunilor este atat de larga pe cat ti-ai dori, faptul ca esti informat te va ajuta sa ai sanse mai mari de a face alegerea potrivita. Atunci cand iei o decizie toate informatiile culese in faza premergatoare, grupate in argumente PRO si CONTRA pentru fiecare dintre optiunile posibile, iti vor fi de un real folos. Nu ignora nici un aspect de ordin fiscal, al legislatiei muncii sau al procedurilor legale, pentru ca diferenta dintre succes se afla de cele mai multe ori in astfel de detalii.
  3. Informarea continua. Este esential in aceasta perioada de schimbari permanente si neanuntate sa ne obisnuim sa citim legislatia din domeniul in care activam si sa ne asiguram ca suntem la curent cu toate noutatile. O modificare fiscala ne poate da peste cap planurile. O modificare legislativa ne poate afecta proprietatea. Impozitele pe care trebuie sa le platim sunt la mana autoritatilor statului. Oportunitatile le descoperim, deasemenea, tot cu ajutorul informatiei. Viata e miscare, economia e miscare, evolutia e miscare. Ai grija sa nu ramai pe loc.
  4. Implicarea. Nu ezita sa te implici in viata societatii pentru a ajuta la evolutia ei. Inscrie-te in organizatii profesionale, vorbeste despre problemele pe care le intampini, impartaseste cu ceilalti solutiile pe care le gasesti. Nu tolera abuzul impotriva altuia, s-ar putea ca tocmai tu sa fii urmatorul.
  5. Asuma-ti interesele. Nu te teme sa iti ceri drepturile de contribuabil si nu te lasa intimidat atunci cand acestea iti sunt incalcate. Nu te feri sa iti exprimi interesele, deoarece, prin taxele pe care le platesti ti-ai castigat acest drept. Interesele tale nu trebuie sa fie convergente cu ale celorlalti membrii ai societatii, diversitatea este normala, interesele divergente sunt firesti si fiecare trebuie sa aiba curajul de a si le exprima fara falsa pudoare.
  6. Fii agent al schimbarii. Nu lasa ca doar altii sa schimbe lucrurile care nu-ti plac. Daca mediul economic te dezavantajeaza nu te teme sa-ti asumi optiunea schimbarii atunci cand se iveste ocazia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu