luni, 24 decembrie 2012

Nasterea Domnului: Ce reprezinta Craciunul pentru romani?

Nasterea Domnului: Ce reprezinta Craciunul pentru romani?

Nasterea Domnului: Ce reprezinta Craciunul pentru romani?
sxc.hu
Craciunul sau Nasterea Domnului este o sarbatoare crestina celebrata la 25 decembrie (in calendarul gregorian) sau 7 ianuarie (in calendarul iulian) in fiecare an.
Ea face parte din cele 12 sarbatori domnesti (praznice imparatesti) ale Bisericilor bizantine, a patra mare sarbatoare dupa Pasti, Rusalii si Vinerea Mare. De la debutul secolului al XX-lea, Craciunul devine si o sarbatoare laica, celebrata atat de catre crestini cat si de catre cei necrestini. Aspectul familial al schimbului de cadouri sau, pentru copii, „darurilor de la Mos Craciun”, devin mai importante decat ritul religios.
Initial, sarbatoarea nasterii lui Hristos era tinuta pe 6 ianuarie. Sextus Julius Africanus, un crestin din secolul al III-lea este primul care alege in anul 221 d. Hr. o noua data pentru nasterea lui Iisus: 25 decembrie.
Citeste si: 7 traditii minunate de Craciun

  • Bradul de Craciun
Impodobirea bradului de Craciun a devenit o traditie in prezent (el a fost ales pentru ca ramane mereu verde simbolizandu-l pe Hristos, vesnic viu).

In traditia romanesca de la sate se regaseste acest obicei de impodobire a bradului la nunti si la moartea tinerilor (obiceiul din vremea dacilor care semnifica o nunta rituala dintre persoana decedata si natura reprezentata prin brad, numit astfel „pomul vietii”).
Primul brad impodobit cu cateva zile inainte de sarbatoarea Nasterii Domnului, a fost prezent in palatul principelui Carol I de Hohenzollern, in anul 1866. Incepand cu aceasta data, romanii au preluat obiceiul de a imbodobi bradul in apropierea Craciunului, potrivit crestinortodox.ro.

  • Mos Craciun
Etnologul Romulus Vuclanescu prezinta legenda personajului: „Mitul arhaic al unui cioban-zeu-mos este transfigurat in mitul unui cioban demonic care refuza s-o primeasca pe Fecioara Maria sa nasca in staulul lui. Sotia lui Craciun (Craciuna sau Craciuneasa, in studiul lui Pericle Papahagi) o primeste intr-ascuns si moseste pe Isus, fapta pentru care Craciun ii taie mainile, dar Fecioara Maria i le lipeste la loc. Minunea il converteste pe Craciun la crestinism (religie care nu aparuse inca). De bucurie ca nevasta lui a scapat de pedeapsa lui necugetata, Craciun aprinde un rug de cioate de brad in curtea lui si joaca hora cu toate slugile sale. Dupa joc imparte Fecioarei Maria daruri pastoresti (lapte, cas, urda, smantana) pentru ea si fiul ei”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu