luni, 3 decembrie 2012

Colosseumul avea 50.000 de locuri



Destul de aproape ca număr de locuri de Arena Naţională din Bucuresti, cu diferenţa că uriaşul Colosseum a fost construit în Antichitate la Roma. Colosseum-ul era folosit pentru spectacolele gratuite pe care le ofereau conducătorii care aduceau în arenă spectacole comice dar şi gladiatori şi animale sălbatice sau organizau aici persecuţii asupra prizonierilor de război.
http://aflatot.ro/wp-content/uploads/2012/06/colosseum-300x200.jpgConstrucţia clădirii a început în anul 72 d.Hr. la cererea împăratului Vespasian şi s-a încheiat 8 ani mai târziu, sub conducerea fiului lui Vespasian. Construcţia are o formă elipsoidală, cu o axă de peste 180 de metri lungime şi 150 metri lăţime, este cel mai mare amfiteatru al perioadei antice şi se poate vizita. Colosseum-ul a fost declarat una dintre cele 7 minuni ale lumii noi, după cum puteţi citi aici.
Pentru că avea o capacitate de găzduire uriaşă, sistemele de intrare şi de evacuare erau moderne, prin câteva zeci de puncte de acces. Astfel, fiecare roman care intra la spectacol primea un tichet pe care erau trecute zona, rândul şi locul unde trebuia să se aşeze.
Luptele gladiatorilor durau de dimineaţa până seara iar atunci când suprafaţa centrală se îmbiba cu sângele celor morţi un nou strat de nisip făcea posibilă continuarea luptelor. În momentul în care creştinismul s-a răspândit, jocurile gladiatorilor şi menirea Colosseum-ului ca loc pentru spectacole au încetat. Dovezile istorice arată că, atunci când vremea era caniculară, Colosseum-ul era acoperit cu o prelată, lucru pe care îl făcea o echipă de aproximativ 1000 de oameni. Prelata purta numele develarium.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu