luni, 2 iulie 2012

Top 6 caracteristici ale persoanelor cu o scazuta stima de sine


Foarte multi oameni au o stima de sine scazuta. O imagine de sine saracacioasa si lipsa increderii in sine conduc la concentrarea mintii doar pe frici. Iata cateva caracteristici pe care ar trebui sa le verifici daca le ai si tu, iar daca le ai, sa le corectezi:
1. Incapacitatea de a lua decizii.
Persoana care este caracterizata de o stima de sine redusa are foarte adesea dificultati in luarea deciziilor atat pentru ei cat si pentru cei din jurul lor. Ii gasesti foarte rar intr-o pozitie manageriala sau de supervisor deoarece le lipseste abilitatea sa ia decizii bune intr-un timp determinat.
2. Foarte multa rusine.
O stima de sine scazuta este cauza pentru care o persoana este foarte rusinoasa. Le este rusine pentru ca nu cauta o solutie sau nu actioneaza intr-un mod in care ei cred ca ceilalti se asteapta ca ei sa o faca.
3. Dorinta de a fi perfect.
Unul dintre cele mai importante semne ale lipsei increderii in sine il reprezinta dorinta de a fi perfect. Marea majoritate a perfectionistilor isi doresc sa fie asa deoarece ei cred ca, fiind perfect, ceilalti ii vor placea mai mult.
4. Inabilitatea de a accepta critica.
Lipsa increderii in sine face ca persoanele cu stima de sine scazuta sa nu poate accepta refuzul sau critica. Cand apar astfel de circumstante, persoanele cu stima de sine redusa se retrag sau devin depresivi.
5. In majoritatea timpului, pesimisti sau critici.
Pentru a-si proteja sentimentele, persoanele cu stima de sine redusa devine extrem de critice, in special cu cei apropiati. Ei sunt adesea pesimisti si foarte rar pot vedea partea pozitiva dintr-o situatie.
6. Se ingrijoreaza pentru viitor
Persoanele cu stima de sine redusa se ingrijoreaza constant pentru viitor, despre ceea ce s-ar putea intampla. Ei gasesc dificil sa traiasca in prezent si au o frica majora in legatura cu lucrurile rele ce pot sa apara.
Ce pot face aceste persoane: sa constientizeze cu ce temeri se lupta si sa apeleze la un profesionist pentru a capata mai multa incredere in sine.
Mihaela Popa
Psiholog, psihoterapeut, trainer & coach la
Centrul de psihologie si dezvoltare personala Body Mind Spirit

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu