duminică, 1 iulie 2012

De ce n-o sa ai niciodata succes peste noapte 134Share


Hai sa facem un exercitiu de imaginatie: Gandeste-te ca ai primit cadou un instrument muzical la care nu ai cantat niciodata. Despacheteaza si a doua zi urca-te pe scena Ateneului Roman si tine un concert cu casa inchisa.
Imagineaza-ti multimea ovationandu-te, in picioare si cerand un bis. Imagineaza-ti conturile pline de bani, aparitiile la Tv, interviurile repetate si gloata de paparazzi care dintr-o data iti urmaresc fiecare miscare. Nu va mai fi nevoie sa te intorci la jobul tau plictisitor unde te chinui zi de zi de la 9 dimineata la 6 seara pentru un salariu de rahat.
maxima-zilei---15

Nu ti se pare deloc realist, nu-i asa? E mai degraba amuzant sa iti imaginezi ca ar putea avea cineva pretentia ca a doua zi dupa ce a pus mana pe un instrument muzical sa tina un concert cap coada si sa ridice lumea in picioare, fara pic de antrenament sau repetitie, fara nici o greseala.
Si totusi…tocmai acest gen de comportament, isi face subtil aparitia si iti saboteaza viata in fiecare zi.
Daca intri in orice librarie in ziua de azi la categoria dezvoltare personala sau autoeducare, daca arunci un ochi pe Amazon.com o sa observi ca mai multe de jumatate din titluri iti dau senzatia ca vei rupe norii, te vei imbogati instant, vei face femeia aia frumoasa si sexy care pana acum nu te baga in seama, sa te observe si sa fie atrasa de tine, vei slabi in timp ce te vei uita la serialul preferat, fara sa iti curga nici o picatura de transpiratie si in general vei obtine succes peste noapte doar daca vei cumpara acel material pretios.
Desi recunosc ratiunile de marketing care stau in spatele acestor titluri si faptul ca e usor de exploatat dorinta oamenilor de a avea rezultate rapide, fara munca, realitatea este ca te bagi singur intr-un cerc periculos daca ai senzatia ca tot ce zboara se mananca si ca exista pastile magice, retete minune, tehnici secrete care sa aiba rezultate dramatice instant.
Care este mecanismul prin care mintea noastra este pacalita sa creada o asemenea tampenie?
In esenta, cei mai multi dintre noi ne temem de durere si implicit de schimbare. Cautam lenea si confortul in aproape toate situatiile din viata. Paradoxul este ca cele mai bune momente din viata le gasesti in afara zonei de confort, atunci cand rezolvi problemele prin care treci, atunci cand ai obstacole majore care te determina sa gandesti si sa gasesti solutii, atunci cand depui efort si cu toate astea muncim din rasputeri pentru a intra intr-o zona confortabila in care ne plafonam si nu evoluam.
Realitatea este ca e greu sa fii flamand cand ai frigiderul plin, e greu sa iti tii motivatia la cote mari atunci cand iti merge binisor.
Stii care e inamicul excelentei si succesului? Nu e ceva care iti lipseste.
Nu e faptul ca esti prea slab sau prea gras, prea inalt sau prea scund.
Nu e faptul ca ai prea putini bani sau ca nu stii spaniola.
Inamicul excelentei nu e nimic care iti lipseste.
Noteaza-ti propozitia urmatoare undeva si tine-o minte:
BINE este dusmanul lui CEL MAI BINE
Ceea ce te opreste sa iti atingi visurile nu e ceva care iti lipseste ci este ceva bun pe care il ai deja. Daca ai un patut cald, mancarica, papica si ceva bani de distractie in buzunar de ce sa fii motivat sa te dezvolti si sa-ti depasesti limitele. De ce sa te chinui sa schimbi ceva, cand ai putea sa pierzi siguranta fragila pe care o ai?
Ei bine, datorita lenei si dorintei de a evita disconfortul sau durerea care apar atunci cand iesi din zona de confort si faci o schimbare, ajungi sa cauti pe google solutii minune cu rezultat imediat.
  • Cum sa fac 10.000 de euro intr-o luna lucrand de acasa?
  • Ce Operatie sa fac si sa slabesc 30 kg pentru nunta la care urmeaza sa particip si unde vor fi prezenti toti vechii mei prieteni?
  • Ce sa ii zic ca sa se indragosteasca de mine?
Etc…
Pasul urmator este ca incepi sa cauti scuze pentru care tu nu faci inca ceea ce de fapt poti sa faci. A scris Pera un articol foarte bun pe tema asta, asa ca n-o sa detaliez.
Traim in epoca in care vrem totul imediat si credem ca rabdarea este o slabiciune. In viziunea multora, oamenii de succes sunt cei care au tot ce vor ACUM, IN ACEST MOMENT.
Sunt furios pe literatura si filmele americane de orice fel care ne-au indopat cu aceasta filozofie gretos de dulce si confortabila.
Am fost mereu impresionat de povestile prizonierilor care incercau sa evadeze din inchisori sapand tunele lungi sub celulele lor pana in exteriorul inchisorii, strapungand chiar ziduri de beton de 3 metri grosime folosind unelte banale cum ar fi lingurile, doar prin persistenta si inversunare zilnica.
Spre exemplu, acum cativa ani 4 detinuti au sapat timp de doi ani, cate 8-10 ore pe zi, un tunel care sa treaca dincolo de zidul inchisorii. La un calcul simplu o sa vezi ca in fiecare zi reuseau sa avanseze doar cu cativa centimetri, nu mai mult. Ghinionul lor ca au fost descoperiti chiar dupa ce terminasera de sapat, dar asta nu i-a impiedicat sa spere si sa sape.
Persistenta si consecventa sunt singurele care iti aduc rezultate. Te apuci de un lucru, iti faci un plan, il imparti in bucatele mici si apoi faci zilnic cate un lucru mic. Daca te poticnesti, te adaptezi si incerci alta variante, dar faci in fiecare zi ceva mic. Peste 6,9,12 luni vei vedea rezultate la care nu te-ai fi gandit niciodata. Conteaza sa pui zilnic o Caramida dupa Caramida.
Vrei sa obtii rezultate peste noapte?
Incepe sa iti exersezi rabdarea, perseverenta si consecventa.
Fa-ti un plan ca sa ajungi din punctul A in punctul B, imparte-l in pasi zilnici si apoi fa in fiecare zi ce scrie in plan.
Pregatirea e mai importanta decat orice, dar fara actiune nu are absolut nici un efect. Daca ai un plan bun si te tii de el, rezultatele vin singure., fara sa te surprinda.
Cateva motive pentru care ai rezultate daca faci zilnic ceva, consecvent in loc sa te astepti sa dai tunuri:
1. Autorii de carti nu scriu carti. Scriu cuvinte, pagini, zi dupa zi.
2. Succesele mici zilnice, te motiveaza sa te tii de treaba.
3. Este mult mai usor sa te adaptezi si sa schimbi planul daca ceva nu merge bine.
4. Daca iti faci multe oportunitati devii mai norocos.
5. Atunci cand incepi un lucru, creierul tau vrea sa il termini.
In ultima luna de alergat am observat efectul acestor lucruri pe pielea mea. Un plan de antrenament pentru maraton pentru un incepator dureaza minim 4 luni. La inceput alergi pe sedinta 2-3 km la viteza mica. Apoi treci la distante de 5-6km. Apoi maresti viteza pe 5-6 km. Apoi treci la distante de 7-8 km la un ritm lent. Apoi ai sedinte in care maresti viteza. Apoi iar maresti distanta pana cand…cu o saptamana inainte de maraton esti in forma maxima pentru a alerga 42 de km.
Tot efortul acesta regulat, putin cate putin, se aduna, iti mareste rezistenta, te ajuta sa fii pregatit. Nu ai cum sa te inscrii in ziua maratonului fara sa fi alergat deloc inainte si sa speri sa-l termini cu un zambet pe fata. Nu exista succes peste noapte, pastile minune sau tehnici secrete.
Exista efort, munca si perseverenta puse cap la cap intr-un plan gandit bine.
Pe 14 iulie tin urmatorul Revolution Seminar care iti arata cum sa-ti faci un plan personal de motivare, cum sa-ti creezi un cerc social si cum sa-ti descoperi Vocatia. Dureaza 4 ore si dupa ce se termina viata ta va fi la fel daca nu pui osul la treaba.
Cu ce te ajut eu? Te ajut sa pui informatiile esentiale cap la cap, sa ai un plan al tau dupa care sa te tii, sa simti ca lucrurile au o logica si sa intelegi cum functioneaza automotivatia.
Ce nu fac la acest seminar? Nu depun efort in locul tau, nu ma trezesc dimineata in locul tau, nu muncesc in locul tau, nu obtin rezultate in locul tau.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu