Incep consultarile pentru elaborarea unui nou proiect legislativ in domeniul sanatatii
Ministerul Sanatatii va demara in perioada urmatoare o serie de consultari pentru elaborarea noului proiect legislativ privind organizarea si functionarea sistemului sanitar, dar si pentru revizuirea pachetului de servicii de baza acordat asiguratilor. De asemenea, s-a decis ca pe site-ul Ministerului Sanatatii sa fie publicate, transparent, toate propunerile rezultate din dezbateri, potrivit unui comunicat de presa.
Dezbaterile se vor desfasura dupa un program care va fi postat pe pagina web a Ministerului, www.ms.ro, pana miercuri, 25 ianuarie 2012.
"Avand in vedere importanta sociala a acestor reglementari, precum si interesul manifestat de toate structurile sociale, consideram necesara implicarea profesionistilor din sistem, dar si a reprezentantilor societatii civile in stabilirea masurilor de reorganizare ale sistemului in vederea rezolvarii principalelor probleme cu care acesta se confrunta, respectiv dezechilibrul financiar si nivelul nesatisfacator al calitatii serviciilor medicale", a declarat dr. Vasile CEPOI, Secretar de Stat.
Ministerul Sanatatii va informa periodic cetatenii, prin mijloacele de informare media, asupra derularii procesului de elaborare a legii.
Proiectul de lege privind reforma sistemului de sanatate a fost retras din dezbatere publica pe 13 ianuarie a.c., inainte de a se ajunge la o analiza amanuntita care sa atinga fiecare articol din proiect si sa ia in calcul toate punctele de vedere exprimate de catre specialistii in domeniu. In lipsa unui demers care ar fi asigurat atat evidentierea punctelor slabe ale proiectului, cat si cristalizarea unei forme finale a legii care sa satisfaca in primul rand nevoile pacientilor, au rezultat doar o multitudine de probleme nerezolvate si o stare de agitatie la nivelul publicului.
In ceea ce priveste intentia Guvernului Romaniei de a elabora in cel mai scurt timp posibil un nou proiect de lege privind reforma in sanatate, asociatia asiguratorilor din Romania, UNSAR, considera ca una dintre prioritati este definirea clara a pachetului de servicii medicale de baza, cel care asigura asistenta medicala obligatorie pentru toti cetatenii Romaniei.
"Aceasta masura este esentiala pentru elaborarea pachetelor de asigurari voluntare (facultative) suplimentare si complementare de sanatate, produse oferite de companiile de asigurari private. Aplicarea ei ar avea ca efect diversificarea finantarii sistemului public de sanatate", au precizat reprezentantii UNSAR.
De asemenea, o alta conditie esentiala pentru dezvoltarea asigurarilor de sanatate complementare si suplimentare in Romania o reprezinta asigurarea unui tratament fiscal adecvat, prin acordarea unei deductibilitati complete, similara cu cea oferita de medicina muncii. Astfel, angajatorii ar putea oferi angajatilor asigurari de sanatate facultative ca beneficii extra-salariale, ceea ce nu numai ca ar aduce venituri suplimentare in sistemul de sanatate, dar ar stimula totodata dezvoltarea acestui segment de asigurari in Romania.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu