luni, 6 februarie 2012

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII


Str. Cristian Popişteanu, nr.1-3, sector 1, cod 010024, Bucureşti
Serviciul de presă: tel: (+4) 021 307 2514; Fax: 307 2513
Bucureşti, 26-01-2012


Comunicat de presă
Prima întâlnire privind elaborarea noului proiect legislativ privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar, a avut loc astăzi



Ministerul Sănătăţii a demarat, astăzi, seria de dezbateri pentru elaborarea noului proiect legislativ privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar, dar şi pentru revizuirea pachetului de servicii de bază acordat asiguraţilor.
Prima întâlnire a avut loc cu profesioniştii din sistem, respectiv Colegiul Medicilor din România, Colegiul Farmaciştilor din România şi Colegiul Medicilor Dentişti din România.
“Scopul acestor consultări va fi acela de a cunoaşte aşteptările tuturor celor implicaţi în funcţionarea sistemului sanitar, dar şi a reprezentanţilor societăţii civile asupra acestui subiect. Principalele teme şi principii de la care pornim discuţia au rămas aceleaşi, şi anume care este ponderea sistemului privat în sistemul de asigurări de sănătate, organizarea spitalelor cu principalul scop ca personalul medical să nu mai fie personal bugetar, dar şi controlul calităţii serviciilor medicale. Sunt mai multe variante care pot fi luate în discuţie.Vom propune fiecărui participant la discuţii un chestionar cu toate aceste variante şi vom vedea care este varianta care va fi acceptată în procentul cel mai mare”, a declarat Vasile Cepoi, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii
Reprezentanţii medicilor şi farmaciştilor au declarat în timpul întâlnirii că doresc o participare reală la dezbateri pentru că, în opinia lor, cea mai importantă lege a României trebuie să ţină seama de expertiza celor care lucrează în sistem, dar şi de gradul de suportabilitate şi acceptabilitate al cetăţenilor. De asemenea, aceştia au mai adăugat că problema privat-public va fi determinată de filosofia sistemului, şi anume câtă responsabilitate socială îşi asumă statul şi câtă responsabilitate va avea cetăţeanul.  Aceasta va fi stabilită în funcţie de pachetul de bază.  


MINISTERUL SĂNĂTĂŢII

Str. Cristian Popişteanu, nr.1-3, sector 1, cod 010024, Bucureşti
Serviciul de presă: tel: (+4) 021 307 2514; Fax: 307 2513
Bucureşti, 16-01-2012

Comunicat de presă
Ministerul Sănătății va începe consultări la o nouă formă a proiectului legislativ privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar


“Vom începe să lucrăm la o nouă formă a proiectului legislativ privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar. Este nevoie de o reformă în sistemul sanitar deoarece, în prezent, acesta se confruntă cu o serie de probleme, începând cu cele de finanţare până la calitatea serviciilor medicale. La elaborarea proiectului pe care îl vom prezenta Guvernului României vom coopta pe toţi cei interesaţi de acest act normativ, medici, jurişti, reprezentanţi ai pacienţilor, pe cei ai sindicatelor etc.  Estimăm o perioadă de consultări de aproximativ 1-3 luni, urmând ca mai apoi să avem un proiect pe care să îl supunem dezbaterii publice”, a declarat astăzi dr. RITLI Ladislau, ministrul Sănătăţii.

Ministrul RITLI a mai adăugat că, noul proiectul legislativ va prevede schimbări în ceea ce priveşte capitolele de organizare a spitalelor, a sistemului de asigurări sociale, malpraxis etc. 

CALENDAR DE CONSULTARE REFORMA


CALENDAR DE CONSULTARE

pentru elaborarea noului proiect legislativ privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar şi pentru revizuirea pachetului de servicii de bază acordat asiguraţilor

Nr. Crt.
Invitaţi - Instituţie/Organizaţie
Data/ora
1.             
Colegiului Medicilor din România,
Colegiului Medicilor Dentişti din România,
Colegiului Farmaciştilor din România
Colegiul Psihologilor din Romania
Ordinului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România
26.01.2012,ora 15.00

2.             
Confederaţii sindicale reprezentative la nivel naţional (Confederaţia Naţională Sindicală "CNS Cartel ALFA", Confederaţia Sindicatelor Democratice din România, Blocul Naţional Sindical, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România – Frăţia, Confederaţia Sindicală Naţională MERIDIAN)
31.01.2012, ora 15.00
3.             
Asociaţia Română a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din România( APMGR), Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania(ADMR).
01.02.2012, ora 15.00
4.             
Asociaţii reprezentative ale pacienţilor (Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România – COPAC, Alianţa Naţională pentru Boli Rare, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România, Asociaţia Transplantaţilor din România, Federaţia Asociaţiilor Diabeticilor din România, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, , Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA - UNOPA).
02.02.2012, ora 15.00
5.             
Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania – UNSAR
7.02.2012, ora 15.00
6.             
Confederaţii patronale reprezentative la nivel naţional (Patronatul Naţional Român, Confederaţia Patronală din Industrie, Servicii şi Comerţ, Confederaţia Naţională a Patronatului Român, Consiliul National al Patronilor din România, Consiliul National al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Uniunea Generală a Industriaşilor din România, Uniunea Naţională a Patronatelor cu Capital Privat din România)
8.02.2012, ora 15.00
7.             
Organizaţii reprezentative ale societăţii civile: Alianta pentru Sanatate din Romania, Asociaţia Academia de Advocacy, Federaţia Naţională a Pensionarilor din România, Societatea Nationala de Medicina Familiei, Federatia “Solidaritatea Sanitara” din Romania, Asociaţia Naţională pentru protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România
9.02.2012, ora 15.00
8.             
Academia de Stiinţe Medicale din România
14.02.2012, ora 15.00
9.             
Asociaţia Spitalelor din România
-Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
-Institutul Clinic Fundeni
-Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti
-Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii “Grigore Alexandrescu”
-Spitalul Clinic de Urgenta “Sfantul Ioan Bucuresti”
-Spitalul Clinic De Urgenta "Bagdasar-Arseni", Bucuresti
-Spitalul Clinic De Urgenta “Sf. Pantelimon”, Bucuresti
-Spitalul Clinic Sfanta Maria, Bucuresti
-Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice din București
-Spitalul Clinic Judetean de Urgente Sf. Spiridon Iasi
-Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca
-Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara
-Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova
15.02.2012, ora 15.00
10.          
AMCHAM  România
Asociatia "Local American Working Group" – LAWG
16.02.2012, ora 15.00
11.          
Asociaţia Oraşelor din România, Asociaţia Municipiilor din România
21.02.2012, ora 15.00
12.          
Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România
22.02.2012, ora 15.00
13.          
Asociaţia Comunelor din România
23.02.2012, ora 15.00
14.          
Comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului României
Camera Deputaţilor şi Senat – 28.02.2012
15.          
Structurile de specialitate ale formaţiunilor politice
29.02.2012, ora 15.00



SECRETAR DE STAT

VASILE CEPOI

INFORMATII DESPRE REFORMA SANATATII


Incep consultarile pentru elaborarea unui nou proiect legislativ in domeniul sanatatii

http://www.1asig.ro/pictures/xprimm/pastile4.jpgMinisterul Sanatatii va demara in perioada urmatoare o serie de consultari pentru elaborarea noului proiect legislativ privind organizarea si functionarea sistemului sanitar, dar si pentru revizuirea pachetului de servicii de baza acordat asiguratilor. De asemenea, s-a decis ca pe site-ul Ministerului Sanatatii sa fie publicate, transparent, toate propunerile rezultate din dezbateri, potrivit unui comunicat de presa.

Dezbaterile se vor desfasura dupa un program care va fi postat pe pagina web a Ministerului, www.ms.ro, pana miercuri, 25 ianuarie 2012.

"Avand in vedere importanta sociala a acestor reglementari, precum si interesul manifestat de toate structurile sociale, consideram necesara implicarea profesionistilor din sistem, dar si a reprezentantilor societatii civile in stabilirea masurilor de reorganizare ale sistemului in vederea rezolvarii principalelor probleme cu care acesta se confrunta, respectiv dezechilibrul financiar si nivelul nesatisfacator al calitatii serviciilor medicale", a declarat dr. Vasile CEPOI, Secretar de Stat.

Ministerul Sanatatii va informa periodic cetatenii, prin mijloacele de informare media, asupra derularii procesului de elaborare a legii.

Proiectul de lege privind reforma sistemului de
sanatate a fost retras din dezbatere publica pe 13 ianuarie a.c., inainte de a se ajunge la o analiza amanuntita care sa atinga fiecare articol din proiect si sa ia in calcul toate punctele de vedere exprimate de catre specialistii in domeniu. In lipsa unui demers care ar fi asigurat atat evidentierea punctelor slabe ale proiectului, cat si cristalizarea unei forme finale a legii care sa satisfaca in primul rand nevoile pacientilor, au rezultat doar o multitudine de probleme nerezolvate si o stare de agitatie la nivelul publicului.

In ceea ce priveste intentia Guvernului Romaniei de a elabora in cel mai scurt timp posibil un nou proiect de lege privind reforma in
sanatate, asociatia asiguratorilor din Romania, UNSAR, considera ca una dintre prioritati este definirea clara a pachetului de servicii medicale de baza, cel care asigura asistenta medicala obligatorie pentru toti cetatenii Romaniei.

"Aceasta masura este esentiala pentru elaborarea pachetelor de asigurari voluntare (facultative) suplimentare si complementare de
sanatate, produse oferite de companiile de asigurari private. Aplicarea ei ar avea ca efect diversificarea finantarii sistemului public de sanatate", au precizat reprezentantii UNSAR.

De asemenea, o alta conditie esentiala pentru dezvoltarea asigurarilor de
sanatate complementare si suplimentare in Romania o reprezinta asigurarea unui tratament fiscal adecvat, prin acordarea unei deductibilitati complete, similara cu cea oferita de medicina muncii. Astfel, angajatorii ar putea oferi angajatilor asigurari de sanatate facultative ca beneficii extra-salariale, ceea ce nu numai ca ar aduce venituri suplimentare in sistemul de sanatate, dar ar stimula totodata dezvoltarea acestui segment de asigurari in Romania.