sâmbătă, 7 iulie 2012

Actiuni de 20 de minute pentru a avea energie:


Resursele limitate ale oamenilor pe parcursul unei zile sunt:
- (1) timpul (mai mult de 24 de ore nu avem la dispozitie intr-o zi)
- (2) capacitatea de retinere a informatiei (totul depinde de tine daca alegi sa-ti umpli capul cu probleme a caror rezolvare nu depinde de tine sau cu lucrurile care conteaza cu adevarat)
- (3) nivelul de energie ( de vitalitate) ( sigur ai avut zile cand totul mergea foarte bine si zile cand nu aveai chef de nimic, alege sa-ti manageriezi energia constant. Nu fa un hei-rup intr-o zi ca 3 zile sa stai sa nu ai chef de nimic, alege sa ai un nivel constant de energie in fiecare zi)
   Mai jos am scris cateva actiuni care nu ar trebui sa-ti ia mai mult de 20 de minute, dar care te vor umple de energie(vitalitate):
>>> Indreapta spatele pe scaun, priveste spre linia care uneste tavanul cu peretele si respira profund de cel putin 10 ori
>>> Fa o plimbare in aer liber timp de 20 de minute. Privirea indreapta-o spre varfurile cladirilor, nu spre varful pantofului.
>>> Suna un prieten a carui companie te-a energizat tot timpul. Nu alege acei vampiri energetici care prin ceea ce spun te demotiveaza.
>>> Trage un pui de somn de 20 de minute. Somnul linisteste si cand te vei trezi vei avea alta stare.
>>> Mananca un fruct zemos sau bea o ceasca de ceai (ciocolata calda).
>>> Joaca-te cu copii tai sau cu un animal de companie.
>>> Asculta melodia ta preferata sau urmareste un clip inspirational.
>>> Urmareste imagini relaxante sau poze cu tine dintr-un concediu.
>>> Scrie 20 de lucruri pentru care esti recunoscator incluzand toate planurile vietii tale.
Tu cum alegi sa te energizezi in 20 de minute ?

vineri, 6 iulie 2012

21 de sugestii pentru atingerea succesului


2
de Adelina Moisan la 14 Iun. 2012

Tags: succes, viata, sfaturi, mesaje inspirationale

Jackson Brown Jr. este un autor american de succes, cunoscut pentru cartea sa "Life's Little Instruction Book" (Manual de instructiuni pentru viata). Sfaturile sale inspirationale sunt pe intelesul oricui. In continuare va prezentam 21 de sugestii pentru atingerea succesului, scrise de acelasi autor.


1. Casatoreste-te cu persoana potrivita. Aceasta decizie va determina 90% din fericirea sau nefericirea ta.

2. Alege o munca care iti place si care sa merite timpul si efortul tau.

3. Ofera oamenilor mai mult decat se asteapta si fa-o cu zambetul pe buze.

4. Devino cea mai pozitiva si mai entuziasta persoana pe care o cunosti.

5. Iarta-i pe ceilalti si iarta-te pe tine insuti.

6. Fii generos.

7. Fii recunoscator.

8. Persista, persista, persista.

9. Disciplineaza-te sa economisesti bani, chiar si daca ai un salariu modest.

10. Trateaza-i pe toti asa cum vrei sa fii tratat.

11. Ia-ti angajamentul sa te imbunatatesti constant.

12. Concentreaza-te asupra calitatii.

13. Intelege faptul ca fericirea nu este data de bunuri materiale, putere sau prestigiu, ci de relatiile cu oamenii pe care ii iubesti si ii respecti.

14. Fii loial.

15. Fii sincer.

16. Fii intreprinzator.

17. Fii hotarat chiar daca inseamna ca uneori vei gresi.

18. Nu mai da vina pe ceilalti. Asuma-ti responsabilitatea pentru fiecare aspect al vietii.

19. Fii curajos si indraznet. Cand vei privi in urma la viata ta, vei regreta mai mult lucrurile pe care nu le-ai facut decat cele pe care le-ai facut.

20. Ai mare grija de cei pe care ii iubesti.

21. Nu face nimic de care mama ta nu ar fi mandra.

joi, 5 iulie 2012

În mod instinctiv, oamenii se proiectează neîncetat în viitor, ei trăiesc cu speranţa că mâine le va fi mai bine, dar această proiecţie în viitor nu este adesea decât o fugă. De unde le vine acestă speranţă că viitorul poate fi mai bun ca prezentul? Adevărul este că viitorul va fi şi mai rău dacă ei se mulţumesc să spere fără să lucreze.
Lucrurile bune vin rar din exterior. Dacă ele apar, cu atât mai bine; dar depinde mai ales de tine să determini desfăşurarea evenimentelor în favoarea sau detrimentul vostru. Fiindcă poţi trăi fiecare eveniment în două feluri: unul care te înalţă mai presus de tine, şi altul care te coboară sau chiar te pune la pământ. Lucrează cu înţelepciune, iubire, voinţă, şi vei transforma cele mai defavorabile condiţii exterioare în nişte binecuvântări pentru tine însuţi şi ceilalţi.”
Omraam Mikhael Aivanhov

6 elemente care te duc inspre excelenta personala


Sunt din ce in ce mai interesat de elementele care aduc excelenta pe plan profesional. Dupa cursul MIB am avut 2 saptamani in care nu am mai dat randament maxim. Chiar vorbeam cu partenerul meu Gratian, pe tema asta. Eram un pic derutat.
De obicei, cand nu mai am rezultate, cand nu mai sunt prolific, oricat as incerca sa ies din cercul vicios in care cel mai probabil singur am intrat singur cumva, singura posibilitate ca sa imi reiau ‘ascensiunea’.. este data de introspectie. Asa ca ma retrag din ce fac, ma duc intr-un loc izolat, unde nu am contact cu oamenii si nici nu exista elemente care sa ma scoata din ‘meditatie’.
Daca te uiti la mine de la distanta, ai spune ca sunt nebun.. Am privirea fixa, ma uit pe pereti, dar in gol, respir incet, regulat, ca si cum as hiberna.. E o golire de idei. In momentul in care mintea mea aproape se goleste, incep sa imi pun intrebari la nivel de identitate. Plec de la niste conexiuni, de la cine sunt, ce vreau.. si imi umplu din nou mintea, dar cu ganduri care sa ma ajute sa ma misc.
Poate ca esti in pozitia sa vrei ceva, sa iti pui obiective, sa ai proiecte proprii, sa vrei sa avansezi, sa iti construiesti propriul imperiu.
Mai jos am cateva idei despre ce te pot ridica la nivel de excelenta.. sau macar te pot scoate din niste blocaje in care ai intrat.
Elementul nr.1: Oaia care traieste printre lupi este carnivora
Este atat de simplu sa iti analizezi valoarea, incat cei mai multi dintre noi refuzam sa intelegem cu adevarat aceasta premisa.
In tinerete am jucat fotbal. Sunt in aceasi generatie cu Balan, Mazilu, Lazar, Galamaz si echipa tanara si nebuna a Sportului Studentesc. Nu mai conteaza motivele pentru care am renuntat eu la fotbal, dar tin minte de pe atunci povestile din jurul tanarului fotbalist Mazilu.
Am jucat la juniori impotriva lui, nu era extraordinar de bun. Discutiile in jurul lui insa erau aceleasi: “este copil de bani gata si il tine familia in echipa de titulari”. Repet, nu stiu daca erau adevarate discutiile, poate multe erau din invidie. Astea erau cuvintele colegilor lui de la juniori.
Pentru ca ascensiunea lui pe atunci a fost destul de rapida, dar si pentru ca nu mi s-a parut foarte bun in meciul direct, am inceput sa il urmaresc. In 2006 a iesit golgeter al Romaniei, cu 22 de goluri, juca la nationala deja.. Cei care mi-l blamasera insa il vedeau cu aceiasi ochi: “Nu stia sa dea cu piciorul in minge si a ajuns mare fotbalist!”
Daca ti se da incredere, daca ramai destul de mult in contact cu ceea ce vrei sa faci, daca esti tot timpul in mijlocul unor oameni care respira peformanta, inevitabil la un moment dat ajungi unul din ei.
Nu este un mesaj care sa spuna ca daca ai bani reusesti orice.. ci mai degraba: daca te inconjori de oameni saraci (mental sau material), vei ramane tot acolo.
Am avut surpriza sa gasesc in timp diamante in noroi. Pot sa jur insa ca acele diamante erau niste amarate de pietre, eu cel putin asa le-am vazut. Ce a provocat schimbarea? Daca gasesti oameni care cauta tot timpul miscarea, excelenta, daca te agati de ei si ramai intre ei, dupa o perioada de timp vei fi unul dintre ei.
Daca te duci in Brazilia, in jungla amazoniana, si te vei forta sa traiesti intr-un trib de bastinasi care inca vaneaza cu arcul, daca ramai destul de mult timp intre ei, vei fi unul dintre ei. Si ca aparenta, si ca filozofie si ca stil de viata.
Daca stai intre baietii de cartier, vei fi media lor. Uita-te cu atentie in jur, cauta oameni care au calitatile pe care le vrei la tine.. si stai langa ei. In timp vei avea aceleasi calitati.
Asa este construit omul si este o importanta cauza de involutie, pentru ca tendinta este sa ti-i apropii pe cei mai slabi ca tine, ca sa te simti confortabil. Pe termen scurt te simti fain, pentru ca esti lider .. sau cel putin bine vazut. Pe termen lung vei fi o apa si un pamant cu toti oamenii mai slabi ca tine cu care te-ai inconjurat.
Elementul nr. 2 – Cum lucrezi mai bine, singur sau in echipa?
Aici tine multe de introversie, dar si de cum te simti tu confortabil cand dai valoare. Unii oameni dau valoare in mijlocul oamenilor, reusind sa extraga ce e mai de pret din fiecare, altii dau valoare prin capacitatea lor de analiza.
Eu, personal, am lucrat foarte mult in echipe de oameni, am crescut echipe, am crescut oameni in jurul meu, am adus rezultate. Sunt insa un lup solitar, cand vine vorba de adus valoare. In mijlocul oamenilor, daca ma tii foarte mult timp, ca si rezultate.. sunt mediocru. Sunt insa un strateg inascut; am o putere de conceptualizare foarte mare si concluziile la care eu ajung in solitudine, introspectie si analiza sunt de o valoare inestimabila (cel putin din punctul meu de vedere) pentru ceilalti.
Ca sa fac o metafora, ca sa ii pun pe ceilalti in valoare, de multe ori eu trebuie sa ma retrag in desert cu saptamanile, :)
Pe de alta parte, ca tot vorbeam de Gratian, el este omul echipei pana intr-acolo incat doar in mijlocul oamenilor aduce rezultate. Sarcinile cele mai marunte trebuie sa le faca la nivel de ‘brainstorming’ si la nivel de grup. Singur aproape ca nu poate sa lucreze (sau nu da randament maxim).
Concluzia este simpla: nu exista bine sau rau in cum aduci tu rezultate, atata timp cat esti constient de asta.
Secretul insa aici vine: plusul valoare, acel gram care te duce la excelenta este dat cumva de adaptabilitatea ta spre celelalt stil de lucru.
Poti aduce rezultate incredibile in echipa, daca nu reusesti sa filtrezi singur niste informatii si sa modelezi cu mana ta niste sarcini.. nu esti complet.
Asa cum poti sa fii un ‘doer’ solitar incredibil, o sa fii pe deplin multumit doar in momentul in care vei putea sa oferi talentul tau unei echipe, care sa iti preia din sarcini.
Concentreaza-te pe punctul tau forte, dar fii constient ca doar daca te adaptezi si celuilalt stil ajungi la excelenta.
Elementul 3 – “Gung Ho” .. sau supraanalizand, atata timp cat nu esti in extreme, ai rezultate
Poate nu cunosti termenul de Gung Ho. Prima oara l-am auzit tot in fotbal, provine din vietnameza si presupune o stare intre “entuziasm” si “efort dedicat exclusiv unui scop”. In fotbal reprezinta nebunia din ultimele minute, cand echipa ta este condusa si tu ca antrenor introduci 5 atacanti in teren cu singurul scop de a inscrie un gol si a egala (de multe ori este acea stare din timpul ultimului corner in careul advers, cand trimiti toti jucatorii, inclusiv portarul, intr-o ultima incercare de a inscrie).
Gung Ho-ul presupune o energie incredibila eliberata pe un termen relativ scurt (pentru ca nu ai cum sa faci risipa de energie pe termen lung).
Cand intri intr-un proiect, daca incepi in stil “Gung Ho”, sansele tale de a termina proiectul sunt cu cat consumi energia aiurea.
In cealalta extrema mai sunt ceilalti care dau impresia ca nu se vor apuca vreodata; ei cred ca nu au toate informatiile si prefera sa analizeze situatia, decat sa se apuce de treaba. In aceasta situatie, cu cat pauzele sunt mai mari, cu atat sunt sanse mai mici sa intri in flux si sa faci treaba cum trebuie. In acest caz sunt cei care dupa o sarcina au nevoie de o luna ca sa analizeze din nou situatia.
Nu este bine in nicio extrema. Decat pasi mari sau deloc, mai bine pasi mici si zilnic.
Conteaza mai mult consistenta in actiune, oricat de mica ar fi actiunea.
O mica metafora in final.
Imagineaza-ti ca ai de alergat la un maraton. Sa ai o strategie ‘Gung Ho’ din prima inseamna sa alergi la viteza maxima pana iti iese sufletul (maxim 1 km) si pe urma sa fii nevoit sa te pui in fund ca sa iti revii. Este aproape imposibil sa ajungi la final doar in stilul asta.
Imagineaza-ti ca daca esti in cealalta extrema, nu o sa pleci de pe loc, pentru ca inca verifici sa vezi daca te-ai legat bine la sireturi, mai faci niste miscari de incalzire in plus, deci ceilalti au plecat, te mai scuturi de praf.
Elementul nr. 4 – Zoomin sau zoom out, cand nu faci treaba, schimbi ochelarii
Zoomin – privire indreptata spre detaliu
Zoomout – privire indreptata spre ansamblu
Motivul nr. 1 pe care il au oamenii atunci cand nu fac treaba este ca nu au o imagine clara asupra a ceea ce au de facut.
Capcana este in ambele sensuri.
Poti sa ai imaginea de ansamblu in cap de la primul pas pana la ultimul.. dar pur si simplu sa nu ai bine detaliat urmatorul pas, caz in care trebuie sa intri pe detaliu pe urmatorul pas si sa il imparti in mai multe sarcini, pana devine ‘comestibil’.
Poti de asemenea sa stii care este ultimul pas, dar sa ai impresia ca nu ai directie, ca nu stii ce sa faci pe urma, caz incare trebuie sa te ridici ‘deasupra’ proiectului si sa il schitezi, pe etape, pana la final, la obiectiv.
Pare foarte tehnic ce spun, in realitate este insa foarte simplu: cand te blochezi, trebuie sa incepi sa te joci cu proiectul in sine, ori in desenul intregului proiect (ca sa ai directia – zoomout), ori pe urmatorii pasi, sa ii descrii in amanunt, eventual sa ii desparti inpasi si mai usor de facut (ca sa ai plan imediat de actiune – zoom in). ‘Plus’ sau ‘minus’, este poate cea mai importanta caracteristica a unui om de actiune, capacitatea de a trece rapid la detaliu la ansamblu si invers pana pasul urmator devine realizabil.
Elementul nr. 5 – Urmatorul angajament, chit ca este oportunitatea vietii tale, este in aceeasi masura si un risc de potential inabusit
Oho, toate proiectele pe care le-am avut, toate rezultatele pe care le-am avut, toata munca pe care o am.. au un pret. Pretul este limitativ.
Orice proiect care pare o oportunitate, aduce dupa sine un angajament care te poate tintui la pamant si te poate forta sa nu evoluezi pe o perioada lunga de timp.
De aceea trebuie sa intelegi ca tine de tine sa gandesti la nivel mare si ca intre un rezultat mic si un rezultat mare si un rezultat INCREDIBIL.. este diferenta doar de exprimare (in cazul asta) sau de ‘optica’.
Orice oportunitate apare gandeste-te in felul urmator:
Nu cumva ma limiteaza?
Nu pot mai mult de atat?
Ce inseamna mai mult?
Care sunt rezultatele pe care le pot obtine aici?
Ce ma impiedica sa obtin rezultate si mai mari de atat?
Pe programe de finantare cand lucram, am renuntat rapid sa mai lucrez pe proiecte mici (de pana in 50 000 de euro).
De ce?
Pentru ca munca depusa era aceeasi, si in ce tinea de depunerea proiectului, de castigarea lui, DAR SI DE IMPLEMENTAREA LUI.
Cu alte cuvinte.. fiecare proiect de 10 000 de euro castigat ma impiedica (pana il implementam) sa ma ocup de altul de 50 000 de euro. Iar unul de 50 000 de euro ma impiedica sa ma ocup de altul de 300 000 euro. Un proiect de 300 000 de euro ma impiedica sa castig altul de 1 000 000 euro. Si tot asa.
Gandeste la scara mare, diferenta intre 10 000 si 1000 000 de multe ori este doar de ‘doi de zero’. LA PROPRIU !
O vorba mai de ‘roman’ am prins-o de la un intermediar acum cativa ani, inainte sa semnez un contract cu el:
“Pentru 1000 de euro nici nu ma dau jos din pat.”
Cred ca si tu ai auzit replica asta de multe ori, la baza are o filozofie corecta.
Limitarile sunt doar mentale.
Elementul nr. 6 – Evolutia este de fapt o continua lupta de a nu te ingradi intr-o zona de confort
Cand vrei sa excelezi in ceva, tot ce tine de exterior sau interior este un potential risc sa te opreasca. Evolutia inseamna miscare. Nu exista stagnare. Cand stagnezi, nu faci decat sa involuezi (de fapt), sa o iei in jos. E o lupta interioara sa nu te ingradesti, sa nu iti ingradesti evolutia.

Vorbim atat de mult de zona de confort, pentru ca 99,99% din oameni se multumesc cu mult prea putin raportat la cat ar putea sa faca.
Esecurile duc spre o zona de confort. Trebuie sa inveti sa le depasesti.
Succesele te duc in pozita de a iti crea o noua zona de confort. Trebuie sa inveti sa il depasesti.
Intr-un final, in atata miscare iti dai seama ca toata viata ta, de fapt, este o lupta cu zona de confort. Sa fii curios tot timpul, sa vrei mai mult, sa lucrezi mai bine, sa comunici mai bine, sa meriti mai mult. Orice limita este doar o zona imaginara de confort pe care singur (sau nu) ti-o creezi.
Fericirea exista in miscare, nu in finalitate si nici in obiective.
Concluzii
Intr-un final cred ca totul se reduce la autocunoastere.
Lipsa de rezultate vine din interior, nu din exterior. Din exterior vin doar provocarile.
Cat despre miscare… de fiecare data cand iesi din aceasta zona de confort care tot timpul se creeaza in jurul tau.. trebuie sa stii ca obiectivul principal in viata ta este sa inlocuiesti frica cu pasiunea.
Atunci o sa iti dai seama ca esti pe drumul cel bun si vei continua sa inaintezi.

miercuri, 4 iulie 2012

3 Tehnici de invatare rapida si eficienta


Scoala cea mai buna este aceea in care inveti, inainte de toate, CUM sa inveti“. Nicolae Iorga
Traim intr-o societate informationala, in care stiinta inseamna putere (potentiala). De fapt, asa dupa cum spunea Napoleon Hill, “cunostintele specializate paveaza calea catre bogatii”. Asadar, daca vrei sa ai succes si sa fii bogat, trebuie neaparat sa devii excelent in ceea ce faci, sa fii printre cei mai buni din domeniul tau. Pentru a ajunge “in varf”, ai nevoie sa te specializezi continuu, sa inveti si sa te autoinstruiesti mereu. Mai exact, trebuie sa fii dedicat invataturii pentru tot restul vietii.
Din fericire, in ziua de azi, cunostintele specializate se gasesc din belsug si se pot obtine gratis (in cartile si revistele din bibliotecile publice) sau la un pret foarte mic (in colegii si universitati, sau prin cursuri de specializare – serale sau particulare, cum sunt cursurile prin corespondenta).
Cu toate acestea, nivelul actual al cunostintelor si aptitudinilor se perimeaza intr-un ritm mult mai rapid decat oricand inainte. De aceea, trebuie sa studiezi continuu in domeniul tau de activitate, sa fii mereu la curent cu tot ce e nou si ce mai apare in specializarea ta. Pentru a reusi sa “tii pasul” cu evolutia din domeniul tau, dar mai ales pentru a ajunge si pentru a te mentine in topul profesionistilor din ramura ta de activitate, trebuie sa fii foarte eficient in a dobandi noi cunostinte.
Capacitatea de a invata cat mai repede, de a intelege cat mai bine si mai rapid, dar si de a retine cat mai mult timp ceea ce ai invatat, este una din abilitatile esentiale ale oricarui om de succes. Scoala te invata multe lucruri, dar, din nefericire, nu te invata si cel mai important lucru: “CUM ANUME” sa inveti. ARTA de a dobandi noi cunostinte – de a ti le insusi si de a le “integra” in ansamblul cunostintelor pe care le posezi deja – este mult mai importanta si mai valoroasa decat cunostintele in sine.
Iti prezint in acest articol care sunt cele mai importante 3 tehnici de a invata mai repede si mai bine. Insa, inainte de a face cunostinta cu tehnicile de invatare eficienta, este foarte important sa intelegi cum functioneaza creierul uman.
Creierul vrea lucruri INTERESANTE !
Cercetatorii din domeniul psihologiei educationale, neurobiologiei si stiintei cognitive, au descoperit faptul ca creierul uman tanjeste mereu dupa noutate – el cauta permanent numai lucruri neobisnuite, ciudate, neasteptate, care ies in evidenta. Astfel, creierul se ocupa numai cu lucruri interesante si inmagazineaza doar informatiile care conteaza, eliminand si ignorand lucrurile obisnuite, normale, de rutina sau plictisitoare, pe care le intalneste.
Cum reusesti totusi sa inveti acele cunostinte care nu te atrag deloc? “Trucul” pentru a retine anumite informatii – dar si pentru a te putea concentra, pentru a intelege mai usor si mai rapid un material nou, precum si pentru a-l retine timp indelungat – este acesta: sa-ti convingi creierul ca aceste informatii sunt deosebit de importante, chiar VITALE !
Cum realizezi aceasta? Punandu-ti neuronii la treaba ! Adica trebuie sa faci anumite lucruri, care sa intensifice activitatea creierului tau, lucruri care sa-ti activeze neuronii din ambele emisfere cerebrale – lucruri care sa te provoace, sa te motiveze, sa te antreneze, sa te inspire sa rezolvi probleme, sa tragi concluzii si sa descoperi noi cunostinte. Pentru asta ai nevoie de intrebari, exercitii, provocari si activitati care sa-ti stimuleze creierul.
Trebuie sa stii ca creierul este stimulat de emotii, de aceea elementul esential care sporeste atentia (concentrarea), intelegerea si memorarea, este incarcatura emotionala a materialului studiat. Retii mult mai repede atunci cand materialul te face sa “simti” ceva. Cu cat sunt mai puternice sentimentele pe care le ai in timp ce inveti, cu atat vei retine mai repede, mai bine si pentru un timp mai indelungat acele informatii. De aceea, se recomanda sa incluzi in activitatea ta de invatare lucruri care sa te uimeasca, sa te distreze, sa te faca curios, sa te entuziasmeze sau sa-ti creeze orice alt sentiment placut – fie chiar si neplacut, numai sa te faca sa simti ceva, sa nu te lase indiferent.
Acum ca ai aflat ce este mai important despre felul in care functioneaza creierul tau, iata care sunt cele mai eficiente 3 metode de invatare:
1. Invata pe altcineva !
Expertii din domeniul invatarii rapide au descoperit ca cea mai eficienta modalitate de a absorbi si de a-ti insusi noi cunostinte este aceasta: in timp ce inveti, sa te gandesti cum ai putea “preda” noul material altcuiva. Iti imaginezi ca trebuie sa explici – cu cuvintele tale – aceste cunostinte unei alte persoane, care nu stie absolut nimic despre acest subiect.
De aceea, e bine ca, imediat dupa ce afli noi cunostinte, sa le impartasesti celor din jurul tau. Daca nu ai cui sa explici noile informatii, atunci trebuie macar sa iti “predai” tie insuti noul material – adica sa-ti explici tie insuti ce ai aflat, reformuland textul si explicandu-l cu propriile tale cuvinte.
ATENTIE: Este important ca, atunci cand le explici altora – si chiar si tie insuti – noile cunostinte, sa NU folosesti exact cuvintele si formularile din textul initial (cel pe care trebuie sa-l inveti), ci sa reformulezi textul cu cuvintele tale. Trebuie neaparat sa elimini tonul formal si limbajul academic, daca vrei sa inveti cu adevarat. In schimb, trebuie sa folosesti un limbaj obisnuit si un ton conversational, exact asa cum i-ai vorbi unui prieten drag.

Piramida invatarii
Procedand astfel, castigi 4 lucruri:
  1. Te concentrezi mai usor, mai repede si mai bine – deoarece limbajul obisnuit, folosit intr-un stil conversational, iti capteaza imediat atentia, tot asa cum o discutie prieteneasca te atrage mult mai mult decat o prelegere academica. Adevarul este ca, atunci cand oamenii au impresia ca se afla intr-o conversatie, devin dintr-odata atenti, deoarece trebuie sa-si urmareasca interlocutorul si sa intervina in discutie, atunci cand e cazul (de ex., cand sunt intrebati ceva).
  2. Intelegi mai bine noile informatii – decat daca te-ai gandi sa le inveti si sa le folosesti doar pentru tine, deoarece efortul depus pentru a reformula cu cuvintele tale textul si de a-l explica pe intelesul tuturor, iti “pune neuronii la treaba”, ii determina sa fie “activi”.
  3. Inveti mult mai rapid. Intrucat intelegi foarte bine materialul, nu va trebui sa mai depui niciun efort pentru a-l memora. Astfel, il vei invata in mod natural, noile cunostinte integrandu-se de la sine in structura informatiilor pe care le detii deja.
  4. Memorezi mai mult timp noul material, deoarece concentrarea necesara explicarii continutului, cu propriile tale cuvinte, unei alte persoane, face ca aceste informatii sa patrunda adanc in subconstientul tau, unde vor deveni o parte permanenta din memoria ta pe termen lung.
2. Vizualizeaza informatiile !
Stim cu totii ca “o imagine valoreaza cat o mie de cuvinte”. Cercetatorii din domeniul invatarii rapide ne confirma faptul ca imaginile faciliteaza mult intelegerea unui text si se memoreaza mult mai rapid decat cuvintele singure (imaginile imbunatatesc cu pana la 90 % capacitatea de intelegere si memorare). De aceea, este bine ca sa iti construiesti cat mai multe scheme si diagrame structurate, pe baza noilor cunostinte pe care trebuie sa ti le insusesti – scheme care sa fie cat mai sugestive (sa exprime relatiile, dependentele, incluziunile, etc., dintre notiuni) si sa fie adnotate corect (cuvintele-cheie sa fie incluse in schema, la locurile potrivite), eventual completate cu imagini sugestive.
Un exemplu de schema reprezentativa pentru puterea magica a subconstientului oricarei persoane, este cea din articolul despre “Puterea subconstientului“, care exprima faptul ca subconstientul transforma in realitate gandurile impletite cu emotie si credinta.

Subconstientul transforma gandurile in realitate
De fapt, aceste informatii despre subconstient nu sunt chiar lipsite de legatura cu tema acestui articol – “3 Tehnici de invatare rapida si eficienta”, deoarece aceste tehnici si strategii care ne ajuta sa invatam mai repede, sa intelegem mai bine si sa memoram mai usor si pentru mai mult timp noile cunostinte, sunt tocmai metode de influentare a subconstientului. Mai mult decat atat, cea mai puternica metoda de influentare a subconstientului – AUTOSUGESTIA – este folosita si in cazul invatarii eficiente, deoarece metodele de invatare rapida sunt de fapt forme de autosugestie, prin care ii sugerezi creierului tau exact ceea ce are el nevoie sa stie ca sa inmagazineze materialul de invatat, si anume faptul ca acest material este foarte important.
3. Pune-ti intrebari !
Trebuie sa stii ca creierul tau invata si retine cunostinte numai atunci cand lucreaza la ele. Acest lucru a fost descoperit si folosit inca din Antichitate, de catre invatatii din Grecia Antica, care utilizau, pentru a-i invata pe copii, metoda lui Socrate – metoda ce consta in faptul ca profesorul nu facea altceva decat sa puna intrebari, concentrand atentia elevilor si determinandu-i sa gaseasca raspunsuri. In cazul invatarii prin intrebari, elevii nu mai sunt pasivi (nu doar asculta, plictisiti si pe jumatate adormiti, ce le povesteste profesorul), ci sunt implicati activ in desfasurarea lectiei – datorita faptului ca trebuie sa raspunda la intrebari, elevii sunt permanent foarte atenti la lectie. In plus, prin intrebarile bine alese, elevii isi integreaza in mod eficient noile cunostinte in structura de informatii deja dobandite.

Pune-ti permanent intrebari !
De aceea, invatarea dirijata de intrebari este una dintre cele mai puternice si mai eficiente metode de invatare cunoscute vreodata. Se recomanda sa folosesti aceasta metoda in studiul tau, fiind propriul tau profesor – adica fiind atat profesor (iti pui intrebari), cat si elev (raspunzi la ele).
Se recomanda sa nu incepi niciodata citirea amanuntita a unui text, fara a avea in gand o serie de intrebari la care doresti sa obtii raspunsuri. Asta pentru ca intrebarile iti sugereaza scopul materialului si te mentin atent – devii in acest fel un cercetator activ, in loc de un pasiv rasfoitor de carti. Intrebarile trebuie sa ti le formulezi inca din timpul rasfoirii preliminare a cartii. Titlurile si subtitlurile paragrafelor sugereaza mereu intrebari. Se recomanda sa-ti formulezi intrebari mai ales cand te uiti la primul si la ultimul paragraf.
E bine sa-ti formezi deprinderea de citire interogativa. Adica, trebuie sa te intrebi mereu, in timp ce citesti: “Care este ideea principala din acest capitol/paragraf/alineat?”, “Am mai intalnit cumva aceste notiuni? Ce stiu deja despre ele?”, “Unde sunt faptele care sa sprijine aceste afirmatii?”, “Pot oare sa ma insel in privinta a ceea ce credeam ca stiu despre aceasta problema?”, “Ce inseamna asta?”. Deseori, chiar autorul pune cateva intrebari la inceputul sau la sfarsitul capitolului. Intrebari de felul “Cum?”, “Cine?”, “Unde?”, “Cand?”, “De ce?”, “Ei si?”, ar trebui sa nu-ti lipseasca din minte atunci cand citesti. Si, pe masura ce raspunzi la intrebari, fii pregatit sa formulezi altele !