luni, 30 aprilie 2012

Tot ce nu stiai despre sarut!


Tot ce nu stiai despre sarut!
Stiai ca exista o stiinta care studiaza sarutul? Ea se numeste filematologie.
Buzele sunt de 100 de ori mai sensibile la atingere decat buricele degetelor.
80% dintre oameni inclina capul spre dreapta atunci cand se saruta.
Recordul pentru cel mai lung sarut este detinut de tailandezii Ekkachai si Laksana Tiranarat. Au stat cu buzele lipite timp de 46 de ore, 24 de minute si 9 secunde, in 2011 pe 13-15 februarie.
Termenul de “sarut frantuzesc” a inceput sa fie folosit prin anul 1923. Englezii l-au denumit asa avand credinta ca francezii sunt obsedati sexual.
In istoria antica exista semne care arata ca vechile popoare considerau sarutul a doi oameni ca fiind o uniune a spiritelor lor.
Romanii au creat trei categorii de sarut:
1. osculum: un pupic pe obraz
2. basium: un pupic pe buze
3. savolium: un sarut pasional
Prima mentionare din istoria omenirii a pupatului pe gura a fost facuta intr-un text sanscrit din 1500 i.Hr.
Un sarut pasional arde 6,4 calorii pe minut.
Unii oameni de stiinta sustin ca metoda de sarut a omului se dobandeste in primele momente ale vietii, in timpul alaptarii. Ei sustin ca hranirea la san este asemanatoare sarutului.
Sarutul te protejaza de carii, deoarece el stimuleaza glandele sa produca mai multa saliva, aceasta protejandu-te de placa dentara.
In Kama Sutra sunt listate mai mult de 30 de tipuri de sarut. Unul dintre ele se numeste “lupta limbilor”.
In unele culturi din Asia si Africa, sarutul nu se practica.
Cimpanzeii se saruta cu gurile deschise, dar nu si “frantuzeste”.
Foarte multi oameni se intreaba daca sarutul vine din instinct sau este o metoda invatata. Raspunsul este: instinct.
Sarutul de la finalul ceremoniei de casatorie este bazat pe istoria romana, cand pupatul era un fel de “batem palma” atunci cand se semna un contract.
Primul sarut pe pelicula a fost filmat in 1896. Filmul avea o durata de 30 de secunde si se intitula “Sarutul lui May Irwin si C. Alice”.
Atentie cu pupicii in ureche. O femeie din China s-a ales cu timpanul perforat dupa ce iubitul ei i-a dat o “bezea” pe ureche.
Conform unui studiu, majoritatea barbatilor considera actul sarutului chiar mai intim decat cel sexual.
Gaius Plinius Secundus, cunoscut si sub numele Plinius cel Batran, a fost un filosof roman pasionat de medicina naturista care indruma oamenii sa pupe nasul unui magar daca vor sa se vindece de raceala, sustinand ca e o metoda 100% eficienta.
Gura este plina de bacterii. Doi oameni care se saruta fac schimb de 10 milioane de bacterii sau mai mult. Din fericire, acestea nu sunt periculoase.
Buzele tuguiate ale unei femei sunt cel putin la fel de sexy precum un decolteu generos.

duminică, 29 aprilie 2012

Cine este Dorin Şerdean ? Candidatul PP-DD la Primăria Alba Iulia


Cine este Dorin Şerdean ? Candidatul PP-DD la Primăria Alba Iulia
Pavel Dorin Şerdean s-a născut la Alba Iulia în data de 11 octombrie 1969. A urmat cursurile Şcolii Generale nr 3 (1976-1984) şi ale Liceului nr. 3 (1984-1988) din Alba Iulia. După satisfacerea stagiului militar la Cluj Napoca a urmat timp de cinci ani pregătirea universitară în domeniul economic (1991-1996). În anii de facultate s-a simţit atras de materii legate de management şi marketing, influenţă determinată şi de marii săi profesori Alexandru Puiu şi, mai ales, regretatul Constantin Florescu, cel care în anul 1971 a înfiinţat prima catedră de marketing într-o ţară din Europa comunistă.
În anul 1996 a obţinut diploma de economist, având dublă specializare în comerţ internaţional şi turism, fiind licenţiat al Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul ASE Bucureşti.
Preţuind oraşul natal, a dorit ca lucrarea sa de diplomă să trateze un subiect legat de un simbol al economiei albaiuliene – Fabrica de porţelan Apulum. Astfel, “Strategia promoţională a SC Apulum SA”, a primit nota maximă din partea comisiei, coordonarea lucrării fiind realizată de un alt reputat dascăl al instituţiei bucureştene, prof. Iacob Cătoiu, cel care mai târziu, în anul 2009, avea să primească titlul de “Doctor Honoris Causa” al Universităţii 1 Decembrie din Alba Iulia.
După absolvirea facultăţii Dorin Şerdean se întoarce la Alba Iulia, o scurtă perioadă de timp, între anii 1996-1997 lucrează la SC Apulum SA iar apoi se ocupă de afacerea familiei, o brutărie, în paralel continuându-şi activitatea legată de şah, marea pasiune a vieţii sale.
Dorin Şerdean devine Maestru al Sportului la şah, iar din anul 1996 deţine şi titlul de Maestru al Federaţiei Internaţionale de Şah.
Începutul de drum a fost anul 1982, când a devenit campion de şah al municipiului Alba Iulia la copii, rezultat în urma căruia l-a cunoscut pe regretatul Mihail Breaz, cel care i-a fost pe rând antrenor, mentor şi, în ciuda diferenţei de vârstă, un adevărat prieten. De la acest om deosebit a învăţat că şahul nu este doar un sport individual, ci este de fapt un joc de echipă.
Ca şi atunci la vârsta copilăriei, şi acum, după trei decenii, apreciază abilitatea organizatorică a maestrului Breaz, care în anii ’70-’80 a coagulat practic în jurul său întreaga mişcare şahistă din judeţ şi din Alba Iulia, mişcare din care au făcut parte printre alţii ing. Radu Cormoş, dr. Iuliu Kadar, prof. Nicolae Ota, ec. Ioan Boitor, prof. Dorin Sandea, tehn. Mircea Cepoiu, av. Nicolae Teodorescu, etc. şi regretaţii tehn. Ioan Coman, prof. Marius Todorescu, inf. Mircea Precup sau col. Mihai Radu.
Practic, graţie acestei activităţi şahiste organizate, au apărut vârfuri ale generaţiilor de copii, aşa cum este chiar cazul domniei sale şi al colegilor de generaţie, ing. Marius Ceteraş, av. Zelu Popa, ing. Ovidiu Stoica, stabilit acum în Canada sau al celor care au urmat: pr. Iulian Nistea, astăzi paroh la o biserica românească din Paris, fraţii Florin şi Claudiu Popa, în prezent stabiliţi în Italia, prof. Olimpiu Urcan, stabilit în Singapore, inf. Mircea Mateica, surorile Iulia şi Ada Metea, Corina Gheorghe-Moldovan, fraţii Cristian şi Dan Olariu, fraţii Dan şi Răzvan Teodorescu, etc.
Dorin Şerdean a fost multiplu campion municipal şi judeţean la juniori, a făcut parte din lotul naţional de juniori în anul 1986, an în care a devenit şi campion de seniori al municipiului Alba Iulia, iar după câteva luni, în luna mai a anului 1987, a devenit şi campion judeţean de seniori, titluri pe care le-a mai câştigat ulterior pe fiecare de câteva ori, ultima dată în anul 2003.
http://www.ziarulunirea.ro/wp-content/uploads/2012/04/ioan-serdean1.jpgA participat la peste două sute de concursuri şahiste interne şi internaţionale şi a fost component de bază al echipei de şah Apulum timp de aproape două decenii, fiind participant activ în anul 1999 la cea mai mare performanţă a şahului pe echipe din judeţul Alba, atunci când CS Apulum a ajuns între primele şase echipe din România.
A absolvit Şcoala de Antrenori de Şah în anul 1994, cursuri organizate la Bucureşti de Federaţia Română de Şah, iar din anul 1996 s-a implicat activ în munca de antrenor la Clubul Sportiv Apulum Alba Iulia, având rezultate individuale remarcabile ale elevilor săi. Între anii 1999 şi 2002 dl. Dorin Şerdean a urmat cursurile Şcolii Naţionale de Antrenori din cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului, în anul 2002 obţinând licenţa cu lucrarea “Didactica jocului de şah”. A lucrat ca profesor de sport cu specializarea şah la Liceul Sportiv din Alba Iulia între anii 2001 şi 2006, an în care catedra de şah din această instituţie de învăţământ albaiuliană a fost din păcate desfiinţată.
Din anul 1997 Dorin Şerdean este Preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Şah, iar din anul 2009 este Preşedinte al Uniunii Cluburilor de Şah din România. Din anul 2009 este senior editor al revistei “ŞAH”, fondată la Alba Iulia în anul 2004, publicaţie la care colaborează cu antrenorul emerit Mircea Pavlov, cu marii maeştri Mihai Şubă, Evgeni Sveshnikov (Rusia), Volodea Vaisman (Franţa), etc.
Simultan cu activitatea şahistă, începând cu anul 2002 Dorin Şerdean a lucrat în companii multinaţionale de servicii de asigurări şi financiar-bancare. Astfel, între anii 2003-2004 a fost consultant financiar la Allianz-Ţiriac, apoi în perioada 2004-2005 a fost şef district în Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, iar în perioada 2005-2009 a fost director zonal în cadrul companiei de asigurări româno-austriece Grawe România.
În aceste activităţi desfăşurate pe parcursul a 6-7 ani, a instruit mai mult de 1.000 de persoane, a condus şi a coordonat activitatea echipelor de consultanţi de vânzări, consilieri financiari şi manageri, aflate în subordinea sa. La rândul său, Dorin Şerdean şi-a continuat permanent instruirea personală, între anii 2005-2007 urmând cursurile unui masterat în Administrarea Afacerilor la Facultatea de Ştiinţe din cadrul Universităţii “1 Decembrie” din Alba Iulia, iar începând cu anul 2002 a participat la peste 50 de cursuri şi seminarii susţinute de formatori şi profesori din România, alte opt ţări europene şi SUA.
În prezent, dl. Dorin Şerdean împreună cu alţi 51 de traineri, directori şi preşedinţi de companii multinaţionale din România, este unul dintre participanţii selectaţi pentru proiectul “John Maxwell Team Romania”, proiect care reuneşte somităţi mondiale din domeniul formării profesionale.
Ca întreprinzător particular Dorin Şerdean a fondat în anul 2007 SC Fininvest Internaţional SRL, societate care în anul 2008 a primit două premii întâi din partea Camerei de Comerţ şi Industrie Alba la secţiunile “Microintreprinderi” şi “Asigurări”. În anul 2008 a fondat SC Fininvest Management Marketing, societate specializată în servicii de training şi consultanţă în marketing, premiată cu locul întâi în domeniul său de activitate de Top Afaceri România 2011, clasament publicat de www.ListaFirme.ro.
În anul 2009 a fondat propria companie de brokeraj, Abado Synergic Development Broker de Asigurare-Reasigurare SRL, companie în care conduce activitatea a peste 300 de agenţi de vânzări, consultanţi şi manageri din 12 judeţe.
În anul 2011 a realizat o aplicaţie în domeniul marketingului online care permite cuantificarea publicităţii în valoare reală, aplicaţie pentru care a obţinut drepturi de autor. Pentru materializarea acestui proiect a fondat de curând împreună cu încă trei parteneri o firmă de software.
Dorin Şerdean se consideră o persoană definită de cifre şi calcul, dar în acelaşi timp de putere de luptă şi ambiţie. A călătorit în peste 20 de ţări, în ultimii doi ani luând parte şi la două pelerinaje în Grecia la Muntele Athos şi un pelerinaj în Ucraina în care a vizitat câteva dintre monumentalele mănăstiri ortodoxe de acolo. Este fericit că de peste trei ani reuşeşte să meargă, cu foarte rare excepţii, săptămânal la slujbele liturgice duminicale, domnia sa fiind creştin ortodox.
Manifestă o profundă înţelegere faţă de toate celelalte culte, întrucât provine dintr-o familie cu rădăcini religioase multiple. Tatăl său, originar din satul Limba, comuna Ciugud, provine dintr-o familie ortodoxă, bunicul său Gheorghe Şerdean fiind un adept al Oastei Domnului până la interzicerea ei de regimul comunist în 1948. Bunicul din partea mamei, Nicolae Dreghici, a fost greco-catolic până în anul 1948 când biserica din “Peste Vale” din Oarda de Sus a devenit biserică ortodoxă, iar Todor Muntean, fratele bunicii din partea mamei, a fost predicator al credincioşilor penticostali, găzduind în casa sa din Oarda de Jos mai bine de 40 de ani casa de adunare a bisericii penticostale.
Domnul Şerdean locuieşte în cartierul Partoş şi mai deţine o casă de vacanţă în construcţie, cu gradină şi alte terenuri în Oarda de Sus, în majoritate moştenire de la bunicii materni.
Dorin Şerdean a intrat în această competiţie politică datorită puternicei dorinţe de a schimba lucrurile în bine. Apreciază spusele marelui om politic francez, generalul Charles de Gaulle, care afirma că “politica este o chestiune mult prea serioasă pentru a fi lăsată la mâna politicienilor”. Consideră că poate deveni un exemplu de urmat pentru mulţi dintre cei care au stat pe margine timp de 22 de ani, iar acum sunt nemulţumiţi şi disperaţi nemaiavând nici măcar puterea de a merge la vot. Acestora le dă exemplul său personal, acela de a ieşi din zona de confort şi de a se implica activ în schimbarea în bine a lucrurilor.
Crede că Alba Iulia merită şi poate mai mult şi îşi doreşte să fie parte a unei echipe care să ducă oraşul nostru acolo unde se află astăzi Braşovul, Sibiul sau Clujul, adică la nivelul pe care o capitală istorică a României Mari ar trebui să-l aibă.

vineri, 27 aprilie 2012

Ce nu stiati despre corpul uman…


Ce nu stiati despre corpul uman…
1    Acidul gastric pe care stomacul omului il elimina pentru a descompune mancarea este atat de puternic incat poate dizolva o lama de ras.
2    Atunci cand ne lovim intr-un anume loc din zona cotului resimtim o durere acuta. Aceasta se datoreaza faptului ca pe aici trece nervul cubital, pozitionat de-a lungul osului humerus. Se considera ca aceasta ar fi o scurta forma de paralizie.
3    Atunci cand privesti o persoana pe care o placi, involuntar pupilele ti se dilata. La fel se intampla si cand te uiti la cineva pe care urasti.
4    Cand o persoana moare auzul este ultimul simt perceput. Vazul este primul care dispare

5    Cea mai mare celula a corpului este ovulul, iar cea mai mica spermatozoidul.
6    Cel mai greu „organ” al corpului este pielea. Ea cantareste 3,2 kilograme.
7    Cel mai mare muschi este latissimus dorsi. Acesta este un muschi plat de pe spate care intra in actiune in timpul miscarii bratului.
8    Cel mai puternic muschi din corpul uman este limba.
9    Celulele care alcatuiesc creierul uman pot stoca de pana la 5 ori mai multa informatie decat cuprinde toata Enciclopedia Britanica.
10    Conform anumitor cercetari, organismul unei femei are nevoie o ora in plus de somn fata de cel al unui barbat.
11    Corpul omenesc elibereaza in 30 de minute destula energie cat sa incalzesti un litru de apa.
12    Corpul uman are 206 de oase.
13    Corpul uman produce zilnic un miliard de celule rosii.
14    Corpul unui om contine: destul potasiu pentru a provoca explozia unui tun de jucarie; destul zahar pentru a umple un borcan; destula grasime pentru a face 7 bucati de sapun; destul fier pentru a face un cui; destul sulf pentru a deparazita un caine.
15    Corpul utilizeaza 300 muschi pentru a tine corpul in pozitie stabila, dreapta.
16    Creierul continua sa transmita semnale sub forma de impulsuri electrice timp de aproximativ 37 de ore dupa moarte.
17    Cresterea creierului se opreste in jurul varstei de 15 ani.
18    Culoarea parului depinde de melanina (pigment). Pe masura ce imbatranim se secreta tot mai putina melanina si se formeaza mici bule de aer aparand astfel aspectul carunt al parului.
19    Daca ati manca fiind asezati in cap mancarea s-ar duce in sus, deoarece muschii esofagului vor continua sa impinga mancarea catre stomac.
20    Daca cantitatea de apa din corpul omenesc este redusa cu 1% iti va fi sete, iar daca este redusa cu 10% vei muri.
21    Daca mesajul non-verbal il contrazice pe cel verbal, oamenii au tendinta de a ignora cuvintele, tinand seama doar de limbajul non-verbal.
22    Daca saliva nu poate dizolva ceva, atunci nici nu putem simti gustul.
23    Daca toti cei 600 de muschi ai corpului uman s-ar incorda in acelasi timp si in aceeasi directie, omul ar putea ridica o greutate de 25 de tone.
24    Daca vei apuca varsta de 70 de ani, inseamna ca ai trait mai mult de 2 miliarde de secunde.
25    De-a lungul unei vieti, o persoana isi petrece 6 ani visand.
26    Din cantitatea imensa de informatie, primita de creier, doar 126 biti/secunda sunt receptionati in mod constient, restul fiind apanajul subconstientului.
27    Din punct de vedere fizic o femeie este apta de a naste treizeci si cinci de copii de-a lungul vietii.
28    Dintii incep sa iti creasca la 6 luni dupa ce te-ai nascut.
29    Dintii unui om sunt tari aproape ca piatra.
30    Doua din trei cupluri intorc capetele spre dreapta atunci cand saruta?

miercuri, 25 aprilie 2012

Alege sa fii bogat educatie financiara part 3


Alege sa fii bogat educatie financiara part 2


Alege sa fii bogat educatie financiara part 1


Generali ofera solutia financiara pentru tratarea bolilor grave


Generali ofera solutia financiara pentru tratarea bolilor grave


Data: 23.04.2012

In aceasta primavara, Generali Romania vine in intampinarea clientilor cu o oferta speciala la achizitionarea unei asigurari de viata, se relateaza intr-un comunicat de presa al asiguratorului.

In perioada aprilie - mai, Generali deruleaza campania "Ofertele noi prind viatain aceasta primavara!", care aduce bonus clientilor ce opteaza pentru o asigurare noua de viata, fie ea de protectie, de economisire sau investitie, clauza de boli grave.

Oferind aceasta clauza de boli grave, Generali deconteaza asiguratului cheltuielile pentru spitalizare, tratament si interventii chirurgicale datorate aparitiei unor boli grave. Valoarea indemnizatiei platita de companie, in cazul diagnosticarii cu una din bolile grave acoperite de asigurare, reprezinta 50% din suma asigurata pentru asigurarea la deces. In plus, daca pentru redobandirea sanatatii a fost recomandata efectuarea unei interventii chirurgicale, Generali este singura companiei de asigurari din Romania care ofera asiguratului 75% din valoarea indemnizatiei de asigurare inainte de efectuarea operatiei, diferenta urmand a fi platita dupa operatie.

"Prin aceasta campanie, dorim sa tragem un semnal de alarma asupra necesitatii tratarii la timp a bolilor grave si a efectuarii investigatiilor medicale necesare. Descoperite si tratate la timp, mare parte dintre aceste afectiuni grave pot avea rezultate pozitive notabile. Lansam aceasta oferta, pentru ca dorim sa aratam importanta asigurarilor de viatain tratarea afectiunilor grave", a declarat Ovidiu Racoveanu, Director Asigurari de Viata.

Dintre toate afectiunile definite ca boli grave, Generali va plati cheltuielile pentru afectiunile cu cea mai larga raspandire in Romania, printre care accidentul vascular, cancerul, infarctul miocardic, insuficienta renala cronica si scleroza multipla.

De asemenea, interventiile chirurgicale pentru care compania plateste despagubiri sunt cele mai intalnite in astfel de afectiuni grave: coronoplastia sau angioplastia periferica, interventia chirurgicala de tip by-pass aorto-coronarian, implantul pacemaker sau defibrilator implantabil, interventia chirurgicala pe cord deschis si transplantul de organe.

"Pornind de la recentele statistici realizatein Romania care arata ca cele mai multe cazuri de imbolnaviri grave apar la persoanele cu varste sub 45 de ani, iar 60% din cazurile de deces au fost cauzate de o boala grava, ne-am gandit ca este momentul sai ajutam pe romani sa constientizeze beneficiile unei asigurari de viata.  De aceea, pentru a stimula interesul si grija acestora fata de viata lor, dar si de siguranta membrilor familiilor lor, am decis sa oferim drept bonus aceasta clauza de boli grave si sa decontam cheltuielile necesare tratarii acestor afectiuni", a declarat Ovidiu Racoveanu, Director Asigurari de Viata, Generali Romania.

In perioada campaniei, pe langa avantajele deja mentionate, Generali acorda o reducere de 5% pentru cei care detin si alte asigurari la Generali si, in plus, accesul la programul de fidelizare, demarat incepand cu acest an. Programul de fidelizare presupune acordarea unor bonusuri clientilor buni platnici, in functie de vechimea contractului de asigurare de viata.

"Prin aceasta campanie, ca de altfel prin toate actiunile demarate de Generali Romania, dorim sai rasplatim pe cei care actioneaza responsabil fata de ei si familiilor lor prin contractarea unei asigurari de viata. Obiectivul nostru ramane cresterea gradului de satisfactie a clientilor nostri si crearea de pachete financiare cu avantaje unice pentru piata de asigurari din Romania", a completat Ovidiu Racoveanu.

Afla de ce servicii medicale generale beneficiezi cand esti asigurat


Atunci cand esti asigurat, este bine sa stii de ce servicii poti beneficia cand vine vorba despre medicina generala.

Consultatia medicala de specialitate se acorda pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau de la alt medic de specialitate care se afla in relatie contractuala cu casa de asigurari de sanatate.
  1. Pentru serviciile de medicina dentara, serviciile de acupunctura, homeopatie, fitoterapie si planificare familiala, prezentarea se face direct la medicul de specialitate din ambulatoriu, fara a fi necesar biletul de trimitere.
  2. Pentru pacientii titulari ai cardului european de asigurari de sanatate, in perioada de valabilitate a acestuia, beneficiari ai formularelor europene emise, precum si din alte state cu care Romania a incheiat acorduri, intelegeri, conventii sau protocoale internationale cu prevederi in domeniul sanatatii nu se solicita bilet de trimitere decat pentru consultatiile si serviciile medicale de recuperare-reabilitare a sanatatii.
Consultatia medicala de specialitate cuprinde:

- anamneza, examenul clinic general, examenul clinic specific specialitatii respective, stabilirea protocolului de explorari si/sau interpretarea integrativa a explorarilor si a analizelor de laborator disponibile efectuate la solicitarea medicului de familie si/sau a medicului de specialitate, in vederea stabilirii diagnosticului;
- unele manevre specifice pe care medicul le considera necesare;
- stabilirea conduitei terapeutice si/sau prescrierea tratamentului medical si igieno-dietetic, precum si instruirea in legatura cu masurile terapeutice si profilactice.
- evaluare clinica si paraclinica, prescrierea tratamentului si urmarirea evolutiei bolnavilor cu afectiuni cronice, in limita competentelor, trimestrial sau, dupa caz, lunar, conform prevederilor legale in vigoare;
- pentru acelasi episod de boala acuta/subacuta, casa de asigurari de sanatate deconteaza maximum 3 consultatii pe asigurat, si necesare pentru stabilirea diagnosticului, a tratamentului si a evolutiei cazului. Numarul maxim de 3 consultatii se poate acorda cumulat atat la nivelul medicului de familie, cat si la nivelul medicului/medicilor de specialitate din ambulatoriul de specialitate pentru specialitatile clinice, astfel:
- daca medicul de familie a acordat o consultatie, medicul de specialitate poate acorda maximum doua consultatii sau poate acorda o singura consultatie si poate elibera bilet de trimitere, daca este necesar, numai catre un singur medic de o alta specialitate din ambulatoriul de specialitate pentru specialitatile clinice;
- daca medicul de familie a acordat doua consultatii, medicul de specialitate mai poate acorda o singura consultatie si nu poate elibera bilet de trimitere catre o alta specialitate.
- circuitul privind modalitatile in care pot fi acordate cele 3 consultatii se refera numai la un singur episod de boala acuta/subacuta.
      3. In situatiile in care la o consultatie se diagnosticheaza doua sau mai multe afectiuni acute/ subacute, numarul consultatiilor decontate de casa de asigurari de sanatate este maximum 3.
      4. In situatia in care in derularea unui episod de boala acuta/subacuta dupa prima sau a doua consultatie apare o alta afectiune acuta/ subacuta, numarul consultatiilor este maximum 4, respectiv 5.
      5. In situatia in care exista prezumtia privind existenta unei alte afectiuni asociate, medicul care suspicioneaza va consemna distinct pe biletul de trimitere numarul de consultatii pentru afectiunile acute/ subacute pentru care pacientul s-a prezentat initial.
      6. Casele de asigurari de sanatate suporta contravaloarea a maximum doua consultatii pentru cazurile cu diagnostic deja confirmat, la externare, sau pentru cazurile care necesita urmarirea evolutiei sub tratament a pacientului in ambulatoriu.
    Consultatia pentru cazurile care necesita urmarirea evolutiei sub tratament a pacientului in ambulatoriu se acorda:
- pentru efectuarea unor manevre terapeutice sau administrarea unor tratamente stabilite de medic cu ocazia consultatiilor acordate pacientului pentru stabilirea diagnosticului, atunci cand este necesara prezentarea repetata a pacientului la cabinet;
- la externare, inclusiv dupa o interventie chirurgicala sau ortopedica, pentru examenul plagii, manevre chirurgicale minore si scoaterea firelor, scoaterea ghipsului.
Medicul de specialitate are obligatia de a informa medicul de familie, prin scrisoare medicala, despre planul terapeutic stabilit, la un interval de 3 - 6 luni, dupa caz.
Pentru situatiile de mai sus nu este necesar bilet de trimitere.
     7. Pentru fitoterapie si homeopatie, casele de asigurari de sanatate deconteaza maximum 2 consultatii pentru fiecare caz/diagnostic.

     8. Asiguratii, au dreptul la maximum 2 consultatii/cure pe an de acupunctura, dupa care asiguratul plateste integral serviciile medicale. O cura reprezinta in medie 10 zile de tratament si in medie 4 proceduri/zi.

Sursa: casmb.ro